Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban: viziunea de transformare a Chişinăului într-un oraş sigur

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 21 aprilie 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM, la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă susţinută, în ziua de 21 Aprilie, despre cum el, împreună cu echipa sa, intenţionează sătransformeChişinăul într-un oraş sigur.

Ion Ceban, a remarcat că, această problemă mereu a fost în atenţia consilierilor municipali a PSRM. Seriozitatea acestei probleme a fost confirmată ieri, cînd în capitala noastră au izbucnit concomitent două incendii.

“Vă garantez că, imediat după ce voi prelua funcţia de Primar, va fi înăsprit controlul asupra echipamentelor de protecţie împotriva incendiilor în toate instituţiile municipale, centrele comerciale, supermarketurile, pieţele, staţiile de autobuz, Gara feroviară, la alte obiective importante”, a spus candidatul.

El a menţionat că, în toate instituţiile municipale şi de educaţie vor fi efectuate cu regularitate antrenamente împotriva incendiilor.

Cu regret, el a amintit că în ultimii ani, în Chişinău, au fost cîteva tragedii grave (“La soacra”, explozia din centrul comercial “Jumbo”, incendiul pasajului de pe strada Puşkin (de la Sun City), dar nici aceste tragedii nu au oferit lecţiile de rigoare celor ce au condus şi încă mai conduc Primăria municipiului Chişinău şi care nu au luate măsurile necesare pentru a preveni astfel de cazuri.

“Noi nu vom mai tolera neglijenţa, abuzurile, protecţionismul şi corupţia, care stau la baza acestor tragedii! Nu vom mai admite abordări superficiale, ci vom cere atitudine responsabilă şi conform legii. Iar cine nu se va conforma sau se va face că nu înţelege aceste lucruri, va suporta consecinţele, care, ţin să vă asigur, vor fi dintre cele mai dure!”, a declarat candidatul.

Ion Ceban, a remarcat că, siguranţa în oraş, trebuie asigurata din toate punctele de vedere. Dar din păcate, în ultima perioadă de timp şi o simplă plimbare pe străzile Chişinăului poate avea un final tragic.

El a adus exemplul persoanei ce a suferit traumatisme grave trecînd prin preajma sediului Curţii Supreme de Justiţie.

Clădirile ridicate haotic sau construcţiile vechi, neîngrijite, imobilele aflate în construcţie, nesecurizate şi nesemnalate în modul corespunzător prezintă un real pericol pentru cetăţeni, a remarcat candidatul. El a declarat că, împreună cu echipa sa, vor veni cu un amplu program de măsuri de asigurare a securităţii cetăţenilor, ce va include reabilitarea edificiilor vechi.

Ion Ceban, a remarcat că, siguranţa trebuie asigurată în cartierele din Chişinău. Echipa candidatului îşi propune, ca pe lîngă formulele tradiţionale (patrulele poliţieneşti, de carabinieri), să includă şi măsuri complementare, în baza unor parteneriate publice-private, intenţionează să introducă în mai multe zone ale capitalei monitorizarea video, astfel încît cetăţenii să se simtă în siguranţă atunci cînd se plimbă sau circulă prin oraş.

De asemenea, candidatul consideră importantă asigurarea calităţii produselor alimentare în grădiniţe şi şcoli. Din păcate, autorităţile locale nu au întreprins nici un fel de măsuri după ultimile scandaluri legate de furnizarea produselor alterate, cînd mai mulţi copii au avut de suferit.

“Noi ne propunem să stabilim un control strict asupra ofertelor pentru selectarea furnizorilor de alimente în grădiniţe, şcoli şi spitale, dar şi un control riguros asupra calităţii produselor şi a condiţiilor de pregătire a hranei. Cei care-şi vor permite să pună în pericol sănătatea şi viaţa copiilor, vor regreta amarnic”.

De asemenea, Ion Ceban, a anunţat că, echipa sa intenţionează să lanseze un proiect municipal privind măsurarea nivelului de radiaţie şi poluare a aerului: “ Vom avertiza de fiecare dată cetăţenii despre calitatea aerului şi vom veni cu măsuri concrete în vederea reducerii gradului de poluare a acestuia. Trebuie să înţelegem că nu există nici o scuză de ordin comercial, economic sau de oricare alt ordin atunci cînd e vorba de sănătatea publică, de sănătatea oamenilor”.

În concluzie, candidatul PSRM, a enunţat că transformarea Chişinăului într-un oraş sigur este un obiectiv realizabil, “Vom demonstra acest lucru prin măsurile pe care vom începe să le implementăm chiar din primele zile de după preluarea conducerii Primăriei capitalei”.

socialistii.md