Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban: Capitala trebuie să-şi recapete faţa de altă dată

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 24 aprilie 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM, la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei sale de presă, susţinută în ziua de 24 aprilie, despre concepţia transformării Chişinăului într-un oraş al culturii, istoriei şi a turismului.

Ion Ceban a remarcat că, o localitate care nu pune accent pe cultură şi pe istoria sa, o localitate ce-şi ignoră trecutul, nu poate avea nici prezent, nici viitor.

“Spre regret, pînă acum, acei care au condus Primăria capitalei au demonstrat o atitudine minimum sfidătoare şi chiar criminală pe alocuri faţă de cultura şi istoria bogată a oraşului nostru. În special, în ultimul deceniu am asistat la distrugerea cu bună ştiinţă a monumentelor de arhitectură, care pentru oricare oraş sunt un motiv de mîndrie, dar şi o atracţie turistică”, a spus candidatul.

Astăzi, în Chişinău, situaţia monumentelor istorice este una deplorabilă, a remarcat Ion Ceban. De fapt, avem doar două categorii de monumente: 1) cele care au fost distruse, au dispărut pentru totdeauna, în locul lui fiind ridicate clădiri moderne; 2) cele care încă mai sunt, dar nimeni nu are grijă de ele.

Imediat după preluarea funcţiei de Primar, Ion Ceban va dispune efectuarea unei ample evaluări a stării monumentelor istorice, a monumentelor de arhitectură din capitală. Va fi propus un nou registru al acestor monumente, dar şi planuri concrete de restaurare, reabilitare a fiecărui monument istoric. O atenţie deosebită va fi acordată restaurării şi reconstrucţiei tuturor străzilor şi clădirilor istorice ale Chişinăului vechi. “Capitala trebuie să-şi recapete faţa de altă dată!”, a remarcat candidatul.

El a menţionat că, împreună cu echipa sa abordează lucrurile în complex. Potrivit celor spuse, candidatul PSRM, îşi propune drept scop crearea de zone turistice culturale şi de divertisment, a rutelor turistice, a festivalurilor tematice şi a evenimentelor festive, ce ar prezenta interes şi pentru locuitorii capitalei, dar şi pentru turişti.

Cu acelaşi scop, va fi acordat suport pentru concursurile internaţionale de cîntece şi dans. Iar, pentru a atinge un efect maxim, candidatul şi echipa sa, îţi propun promovarea activă a brandului “Chişinău” pe arena regională şi internaţională. În acest scop vor fi organizate un şir de iarmaroace, cu participarea reprezentanţilor diferitor regiuni, diferitor bresle, va fi elaborat un program special pentru crearea zonelor de agrement turistice.

Spre final, Ion Ceban, a declarat că, Chişinăul poate deveni un oraş al culturii, istoriei şi turismului. “Împreună cu echipa mea, ne angajăm să realizăm acest obiectiv. Fiţi siguri că vom reuşi!”, a menţionat candidatul PSRM.

socialistii.md