Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a căzut de acord cu condiţiile societăţii civile

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 2 mai 2018

Astăzi, candidatul PSRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a semnat două documente, care au fost propuse de către reprezentanţii societăţii civile. Despre aceasta, Ion Ceban a anunţat în cadrul conferinţe de presă, susţinută în data de 2 mai.

Este vorba despre “Acordul-memorandum privind angajamentele viitorului primar în faţa societăţii civile” şi “Codul de comportament corect al candidaţilor în timpul alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău 2018”.

Ion Ceban a remarcat că, multe dintre punctele înscrise în aceste două documente deja au fost realizate pe parcursul anilor în care s-a aflat în CMC, altele se regăsesc în platforma sa electorală.

Ion Ceban a invitat toţi candidaţii, la funcţia de primar general, să semneze aceste angajamente. La ora actuală, Ion Ceban, este unicul candidat care a căzut de acord cu condiţiile societăţii civile.

Mai jos vă prezentăm documentele semnate de Ion Ceban:

Codul de comportament corect al candidaţilor în timpul alegerilor la funcţia de primar municipiului Chişinău-2018

  1. Să nu refuze participarea la dezbateri publice de televiziune sau online;
  2. Să nu refuze să participe la dezbaterile publice iniţiate de societatea civilă;
  3. Să nu refuze participarea la emisiuni şi interviuri, unde sunt discutate diverse direcţii ale activităţii primăriei, inclusiv transportul, educaţia etc.;
  4. Să nu discute despre geopolitică în această campanie electorală (concentraţi-vă pe aspectele urbane, problemele de transparenţă, drepturi civile);
  5. Să răspundă la orice întrebări legate de activităţile anterioare şi actuale ale candidatului;
  6. Să nu blocheze accesul la informaţii pentru toţi jurnaliştii, inclusiv pentru cei “neloiali”;
  7. Să nu prezinte programe electorale complicate şi neclare;
  8. Să respingă promisiunile care sunt realizabile numai în cazul în care candidatului va fi ales în calitate de primar (sau întotdeauna în mod clar şi cu siguranţă separă “promisiunile primar ales” de la promisiunile candidatului);
  9. Să nu utilizeze metodele de PR “negru”;
  10. Să nu utilizeze limbaj ofensator în emisiunile televizate;
  11. Să nu utilizeze serviciile aşa-numite “trolls”, care lucrează pentru a glorifica candidatul sau pentru a distruge reputaţia adversarilor;
  12. Să nu utilizeze metode de mituire directă sau indirectă a alegătorilor;
  13. Să refuze publicitatea ascunsă, inclusiv cu utilizarea resurselor administrative;
  14. Să nu utilizeze surse financiare de provenienţă dubioasă (“casa neagră”) pentru a tipări materialele preelectorale;
  15. Să nu organizeze confruntări pentru panourile de informaţii electorale, cutiile poştale şi şantiere;
  16. Să participe la monitorizarea corectitudinii procesului electoral;
  17. Să continue să lucreze sistematic asupra problemelor oraşului, chiar şi în caz de înfrângere la alegeri.

Aceste reguli sunt valabile şi pentru toţi reprezentanţii candidatului, cărora le va încredinţa/delega participarea la dezbateri publice sau în cadrul acţiunilor campaniei electorale.

Acord-memorandum privind angajamentele viitorului primar în faţa societăţii civile

Candidatul la funcţia de primar al mun. Chişinău se obligă să implementeze următoarele măsuri pentru buna guvernare a oraşului propuse de societatea civilă:

  1. Renunţarea la restricţii ilegale privind accesul liber a cetăţenilor. Eliminarea interdicţiilor unor persoane privind accesul în clădirea Primăriei şi a subdiviziunilor municipale, eliminarea procedurii de lăsare a buletinului de identitate la gardian.
  2. Interacţiune deschisă cu societatea civilă şi cu cetăţenii în baza unor principii clare (inclusiv în baza unei înţelegeri după modelul Acordului de colaborare dintre Primăria Municipiului Chişinău şi Consiliul Naţional al ONG din Republica Moldova încheiat în 2011).
  3. Organizarea direcţiei privind colaborarea cu societatea civilă şi iniţiativele civice. Aceasta urmează să fie o direcţie separată care va avea sarcina de coordonare a activităţilor de comunicare şi colaborare cu societatea civilă şi organizaţiile acesteia.
  4. Întâlniri deschise şi regulate, în diverse formate, cu societatea civilă şi cu jurnalişti. Desfăşurarea întâlnirilor publice regulate de comunicare şi colaborare cu reprezentanţii societăţii civile şi a experţilor din mediul urban.
  5. Elaborarea unui regulament clar privind consultările publice. Asigurarea respectării tuturor procedurilor privind organizarea dezbaterilor publice.
  6. Organizarea concursurilor de angajare pe bază de competenţe şi merit. Asigurarea transparenţei angajărilor persoanelor cu răspundere publică, organizarea transparentă a procesului de selectare a candidaţilor, formare a cerinţelor şi chestionarelor şi competenţelor comisiei de selectare.
  7. Implementarea bugetului electronic şi respectarea procedurilor privind procesul bugetar, inclusiv desfăşurarea consultaţiilor publice. Publicarea în format electronic, deschis a bugetului la capitolele venituri şi cheltuieli cu posibilitate de acces on-line de către experţi şi activişti civici a principalelor capitole de cheltuieli şi venituri.
  8. Publicarea rapoartelor anuale de activitate şi rapoartelor de audit pentru întreprinderile municipale şi direcţiile primăriei. Organizarea rapoartelor publice în şedinţe deschise, accesibile şi prezentate în cadrul unor dezbateri organizate conform regulamentului de dezbateri publice.
  9. Publicarea pe pagina primăriei, a subdiviziunilor acesteia şi pe portalul Guvernamental al Datelor deschise (date.gov.md) a datelor privind activitatea subdiviziunilor municipale în format deschis (Open Data). Toate datele ce ţin de activitatea direcţiilor importante (alocarea terenurilor, licitaţiilor publice etc.) ale primăriei şi întreprinderilor municipale să fie disponibile în formă electronică on-line (pe site-ul primăriei şi crearea profilului Primăriei Municipiului Chişinău pe portalul datelor deschise), în format accesibil precum Word, Excel, CSV sau alte formate deschise.
  10. Elaborarea şi adoptarea Planului Urbanistic General, cu participarea largă a diverselor categorii de cetăţeni: experţi, activişti etc. La adoptarea acestui plan să fie luate în considerare toate interesele oraşului inclusiv propunerile experţilor din societatea civilă.
  11. Organizarea unei comisii privind construcţiile ilegale în mun. Chişinău. Această comisie urmează să examineze toate construcţiile în desfăşurare şi construcţiile ilegale care au apărut în municipiu, şi urmează să dea o apreciere juridică a acţiunilor primăriei în urma căreia vor fi luate măsuri legale şi să fie sancţionate persoanele vinovate.

socialistii.md