Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a vorbit despre soluţiile pentru problema ambuteiajelor din capitală

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 3 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM, la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă, susţinută în ziua de 3 mai, despre soluţiile pentru problema ambuteiajelor din capitală, propusă de echipa sa.

Cu regret, Ion Ceban a remarcat că, pînă acum nimeni nu a venit cu o abordare complexă a respectivei probleme şi cu soluţii de rigoare, de fiecare dată s-a mers doar cu scuza, precum că străzile Chişinăului nu au fost prevăzute pentru un număr atît de mare de unităţi de transport şi nimic nu se poate de făcut.

Totuşi, Ion Ceban este de altă părere. Echipa sa vine cu cîteva soluţii. O primă măsură în acest domeniu ţine de înlocuirea benzilor de circulaţie fixe cu benzi mobile, cum e în alte ţări.

“Spre exemplu, str. Aleco Russo la pădure are şase benzi — cîte trei în fiecare direcţie. Ele nu trebuie să fie fixe. Dacă se instalează semafoare suplimentare pe această porţiune de drum, dimineaţa de la Ciocana spre Centru vor duce patru sau cinci benzi şi în sens invers — una sau două, iar seara deja din Centru spre Ciocana vor fi patru sau cinci benzi”.

O altă soluţie, pentru combaterea problemei ambuteiajelor ţine de reglarea semafoarelor în funcţie de cît de încărcate sunt drumurilor în anumite părţi ale zilei. E un sistem ce se aplică cu succes în alte ţări ale lumii.

O altă idee propusă ţine de elaborarea unui grafic flexibil pentru şcoli, instituţiile de stat şi cele private. Astfel, unii vor începe studiile sau lucrul la 8, alţii — la 9, alţii — la 10. Respectiv, seara sau după masă se vor schimba orele de finalizare a studiilor sau a lucrului. În rezultat, nu se vor crea ambuteiaje pentru că nu toţi vor circula la aceeaşi oră.

“Ca o soluţie, avem în vedere şi introducerea regulii aplicate în unele ţări ca în anumite zile, pe anumite străzi şi în anumite zone să circule automobilele care au la final pe numărul de înmatriculare numere pare, în alte zile — cele cu numere impare. E o măsură eficientă de luptă cu ambuteiajele şi această concluzie o putem face în baza exemplului altor ţări”, a delcarat candidatul PSRM.

Ion Ceban a propus un şi de soluţii pentru problema ambuteiajelor din capitală, precum: elaborarea unei aplicaţii speciale care va permite şoferilor să afle despre zonele şi străzile aglomerate şi să le evite, eliminarea parcărilor de pe partea carosabilă a principalelor artere rutiere din oraş, majorarea numărului unităţilor de transport public, scoaterea gării auto centrale la marginea Chişinăului, construcţia unei treceri auto etajate în zona Combinatului de tutun, optimizarea transportului de microbuse pentru pasageri în zona oraşului, construcţia unui drum direct între sectoarele Buiucani şi Telecentru, amenajarea pistelor pentru biciclişti.

Ion Ceban este sigur că, aceste soluţii complexe vor permite soluţionarea problemei ambuteiajelor din capitală.

socialistii.md