Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a vorbit despre măsurile de susţinere a familiilor tinere

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 10 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă susţinută în ziua de 10 mai, despre măsurile de susţinere a familiilor tinere, care sunt stipulate în oferta sa electorală.

Ion Ceban a subliniat că, familia este celula de bază a societăţii şi, fără susţinerea şi dezvoltarea institutului familiei, o societate nu are viitor. El a adus exemplul preşedintelui Moldovei, Igor Dodon şi a acţiunilor întreprinse de acesta în direcţia dată, remarcînd că susţinerea tinerilor familii ocupă un loc aparte în oferta sa electorală şi va fi o prioritate pe durata mandatului de Primar general al Chişinăului.

Candidatul a anunţat că, după accederea în funcţie urmează să implementeze cele două programe pentru susţinerea familiilor tinere: “Locuinţe accesibile” şi “Casa mea”. La moment, programul “Locuinţe accesibile” pentru tinere familii se definitivează de către Partidul Socialiştilor, care este discutat mai bine de un an, au loc dezbateri, se fac calcule, se studiază experienţa internaţională. În varianta finală, proiectul va fi prezentat pînă la sfîrşitul anului 2018.

“Programul municipal «Casa mea», pe care îl voi propune, prevede alocarea terenurilor pentru construcţia locuinţelor, îndeosebi în suburbiile capitalei. Astfel, vom obţine în paralel şi alt efect — diminuarea fenomenului de depopulare a satelor ce fac parte din componenţa municipiului Chişinău”, a spus Ion Ceban.

O categorie de tinere familii aparte care va beneficia de o atenţie sporită din partea candidatului şi a echipei sale vor fi familiile formate din tineri orfani sau unul dintre membrii căreia este orfan. Acestor familii li se vor acorda locuinţe sociale, iar în acest scop se intenţionează redeschiderea căminelor de la Botanica.

Echipa candidatului îşi propune să elaboreze un Registru al tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Acestor tineri li se va comunica în mod prioritar despre apariţia funcţiilor vacante în subdiviziunile sau în întreprinderile municipale şi tot în mod prioritar ei vor fi angajaţi în cîmpul muncii. O altă direcţie în care Ceban intenţionează să acţioneze, va fi stabilirea unei bune colaborări cu agenţii economici ce activează în raza municipiului Chişinău şi le va propune acestora să comunice despre toate funcţiile vacante ce vor apărea.

Ion Ceban a anunţat că, aflîndu-se la conducerea primăriei, va acorda o atenţie deosebită tinerilor familii aflate la moment peste hotare, dar care vor dori să revină acasă. Va fi lansat un program municipal special, destinat anume acestei categorii.

Candidatul a asigurat că echipa sa va susţine familiile la naşterea copiilor. El a reamintit că la iniţiativa PSRM, la naşterea celui de-al treilea copil se alocă deja cîte 2000 de lei. “În 2018 — începutul anului 2019, vom implementa un program pentru alocarea a cîte 2000 de lei pentru naşterea copilului în familii social-vulnerabile, începînd cu primul”, a spus Ion Ceban.

În concluzie, candidatul a remarcat că oferta sa electorală include o abordare mai complexă pentru susţinerea familiilor tinere. Mai multe soluţii vor fi prezentate imediat după accederea candidatului în funcţia de primar general al municipiului.

socialistii.md