Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a vorbit despre soluţiile pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Chişinău

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 15 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban a vorbit în cadrul conferinţei de presă susţinută pe data de 15 mai, despre soluţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri din capitală, pe care acesta, împreună cu echipa sa intenţionează să le implementeze, după accederea în funcţie.

“Un oraş se poate dezvolta numai în condiţiile în care se dezvoltă şi mediul de afaceri. De aceea, evident că în programul de guvernare pe care îl voi avea în calitate de Primar, acestui domeniu îi va reveni un loc aparte”, a menţionat Ion Ceban.

Potrivit candidatului, la implementarea măsurilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri din capitală, echipa sa va lucra cot la cot cu reprezentanţii business-ului. În acest scop, chiar din primele zile, va fi instituit un Consiliu economic pe lîngă Primarul general al capitalei, în care vor fi invitaţi să facă parte reprezentanţii notorii ai business-ului, dar şi experţi economici cu renume. Împreună cu Consiliul va fi elaborată o Foaie de parcurs, pe realizarea căreia se va merge.

Ion Ceban a a anunţata că, echipa sa va facilita deschiderea unei noi subzone a FEZ “Expo-Business-Chişinău”; va ajuta la crearea de noi parcuri industriale, prin asistenţă în reconstrucţia infrastructurii, a zonelor industriale, instruirea lucrătorilor; va crea un mecanism pentru punerea în aplicare a acordurilor de investiţii între primărie şi investitori strategici şi va oferi sprijin administrativ proiectelor economice.

Pînă în luna februarie 2019, va fi elaborată “Cartea de investiţii a Chişinăului”, în care va fi prezentată o listă completă pentru parteneriatele public-privat şi municipal-privat pentru întreg municipiu, inclusiv pentru suburbii. De asemenea, va fi creată “Agenţia de dezvoltare a Chişinăului”.

Vorbind despre soluţii, Ion Ceban a menţionat: lansarea unui program municipal pentru cei ce vor dori să-şi înfiinţeze o afacere, acordarea suportului financiar dintr-un fond municipal special tinerilor ce vor dori să-şi înfiinţeze o afacere; crearea, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a unui fond de subvenţionare a creditelor pe care antreprenorii începători le vor contracta de la bănci, lansarea unui program complex municipal care va îmbunătăţi mediul de afaceri, instituirea unei linii fierbinţi, etc.

Ion Ceban a remarcat că, crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din capitală se va desfăşura într-un mod complex: sunt prevăzute măsuri atît pentru businessul mare, cît şi pentru cel mic şi mijlociu, măsuri de pe urma cărora vor beneficia toţi antreprenorii deopotrivă, indiferent de segmentul de business în care activează.

socialistii.md