Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a vorbit despre sursele de finanţare a implementării promisiunilor electorale

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 17 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM la funcţia de primar general al capitalei, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă susţinută în ziua de 17 mai, despre sursele de finanţare a implementării promisiunilor sale electorale.

Ion Ceban a menţionat că a organizat 28 de conferinţe de presă în majoritatea cărora a venit cu oferte electorale concrete pentru fiecare categorie şi domeniu de activitate.

“Venind cu o expunere atît de detaliată a ofertei electorale, risc să fiu acuzat de lipsă de modestie. Dar consider important să menţionez că am mers pe această tactică conştient, pentru ca cetăţenii să cunoască cum văd eu şi echipa mea soluţionarea fiecărei probleme concrete. Un alt lucru important este de unde eu, împreună cu echipă mea vom găsi resursele necesare pentru promisiunile electorale”, a remarcat candidatul.

În primul rînd, Ion Ceban a reamintit despre faptul că socialiştii nu o dată au atenţionat opinia publică că, în ultimii 10 ani, în rezultatul fraudelor şi furturilor în domeniul proprietăţii municipale, bugetul Chişinăului a fost păgubit cu peste 6 miliarde lei. “Aceşti bani trebuie întorşi înapoi. Imediat după preluarea mandatului de Primar, voi dispune crearea unei comisii speciale care va investiga situaţia în acest domeniu”, a spus candidatul.

În al doilea rînd, echipa lui Ion Ceban va pune în aplicare o nouă procedură de vînzare şi arendare a proprietăţii municipale, asupra căreia socialiştii, insistă deja de trei ani — cea a licitaţiilor deschise. Estimările arată că numai pe această cale, bugetul primăriei s-ar putea suplini, în următorii cinci ani, cu minimum 2–3 miliarde de lei.

În al treilea rînd, după cum a menţionat candidatul, imediat după preluarea mandatului de Primar, va dispune efectuarea unui audit total al tuturor direcţiilor şi întreprinderilor subordonate Primăriei. După aceasta, va fi elaborată o nouă structură a Primăriei, care nu doar va asigura o eficienţă mai mare a municipalităţii, ci şi va economisi importante mijloace bugetare.

Importante mijloace financiare Ceban intenţionează să obţină de pe urma luptei cu corupţia, iar unul din instrumentele de bază în acest sens va fi asigurarea unei transparenţe totale în activitatea Primăriei. De asemenea, cele mai importante probleme sociale vor fi soluţionate în coordonare strînsă cu Societatea civilă.

Un element important în lupta cu corupţia va fi crearea unui singur centru pentru furnizarea de servicii municipale, care va funcţiona pe principiul “ghişeul unic”, de asemenea, implementarea a achiziţiilor publice electronice.

“Considerăm că o luptă reală şi eficientă cu corupţia din Primărie, ne poate aduce anual cîteva sute de milioane de lei. Aceasta e doar o evaluare estimativă, nefiind exclus faptul că vom obţine mult mai mulţi bani pe această cale. Şi toţi aceşti bani vor fi folosiţi pentru oraş, pentru oameni”, a menţionat Ion Ceban.

De asemenea, el a remarcat că, vor avea grijă ca banii bugetari să fie cheltuiţi raţional şi cu maximă eficienţă, se vor utiliza mecanisme precum parteneriatele public-private şi relaţia cu partenerii de dezvoltare.

La final, Ion Ceban a anunţat că echipa sa ştie cum să mobilizeze potenţialul municipiului pentru a realiza toate scopurile propuse în interesul capitalei şi a locuitorilor acesteia.

socialistii.md