Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a participat la dezbaterile publice din Chişinău

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 23 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor din RM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban a participat la dezbaterile publice din 23 mai, din centrul Chişinăului şi a răspuns la întrebările jurnaliştilor, a reprezentanţilor societăţii civile şi a locuitorilor capitalei.

Candidatul PPDA, Andrei Năstase nu s-a prezentat la dezbateri, exact ca şi în ziua de 22 mai. La aceeaşi oră, la Arcul de Triumf, unde s-au desfăşurat dezbaterile publice organizate de Ion Ceban, s-au adunat mai bine de 200 de oameni: experţi, activişti civici, jurnalişti şi locuitori ai Chişinăului. Moderatorul dezbaterilor a fost jurnalistul Gheorghe Gonţa.

Ion Ceban şi-a exprimat indignarea legată de lipsa de curaj al contracandidatului său de a se prezenta la dezbateri şi a exprimat speranţa că totuşi Andrei Năstase va veni. De asemenea, socialistul a înaintat propunerea ca oricare cetăţean sau activist civic care îşi doreşte să ocupe locul oponentului său la tribună, să o facă.

În timpul dezbaterilor au fost discutate diverse teme, în special tema numirii viceprimarilor. Ion Ceban a remarcat că, candidatul la această funcţie poate fi şi numitul Silviei Radu, Ruslan Codreanu aşa cum el este un specialist bine pregătit.

“Noi avem viziuni politice diferite, dar am zis că, în primăria Chişinău nu este loc de politică. Singura problemă cu Codreanu, este că el a fost numit în funcţia de viceprimar ilegal. Dacă e să respectăm buchia legii, atunci el trebuie să fie demis”, a spus candidatul.

Viceprimarul actual, Nistor Grozavu, trebuie să fie demis din funcţie şi tras la răspundere, aşa cum el a emis decizii ilegale, consideră Ion Ceban.

Candidatul socialist a fost întrebat despre soarta construcţiilor ilegale din Chişinău. El a declarat că în prima săptămînă după accederea în funcţie va emite o dispoziţie prin care va interzice eliberarea autorizaţiilor de construcţie, iar ceea ce ţine de construcţiile problematice deja existente vor fi luate măsurile necesare. Ion Ceban a asigurat că nu vor mai exista construcţii ilegale în curţi şi zonele verzi.

“Cea mai mare problemă în primărie este eliberarea documentelor permisive. A doua problemă cu care se confruntă primăria municipală este gestionarea incorectă a resurselor financiare. Cea de-a treia — traficul de influenţă”, consideră candidatul PSRM.

Ion Ceban a anunţat că, după victoria la alegerile locale va desfăşura un audit al direcţiilor şi a agenţiilor aflate în subordinea primăriei, care vor fi obligate să publice pe site toate rapoartele financiare, astfel, orice persoană interesată va avea acces la cheltuielile şi banii cheltuiţi de aceste instituţii.

Candidatul Partidului Socialiştilor a menţionat că nu este susţinut de către partidele politice corupte şi se bucură de acest lucru. El a declarat că este gata să facă coaliţie cu locuitorii Chişinăului şi cu nimeni mai mult.

“Mă bucur că nu am susţinerea acestor partide corupte: Leancă — un simplu prim-ministru, Munteanu reprezentantul lui Ghimpu şi Chirtoacă care au distrus Chişinăul, Şalaru care a furat de la transporturi şi trenuri. Dacă Andrei Năstase este de acord cu aşa ceva, este alegerea lui. Eu o să fac coaliţie cu locuitorii municipiului Chişinău şi îmi asum angajamente în faţa lor, şi nu în faţa unor partide împovărate de corupţie”, a declarat candidatul socialist.

În timpul dezbaterilor au fost discutate şi alte subiecte ce ţin de gestionarea municipiului.

socialistii.md