Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban: Trebuie de readus Chişinăului itinerarele optime ale transportului public

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 24 mai 2018

Călătorind prin Chişinău, transportul public ar trebui să se bucure de prioritate — troleibuze, autobuze, electrobuze — iar creşterea preţului pentru călătoriile cu transportul public ar trebui să fie justificate.

Acest lucru a fost comunicat de către candidatul Partidului Socialiştilor din RM la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban în carul dezbaterilor publice din 24 mai. El a vorbit despre multitudinea de probleme din sfera transportului public al capitalei şi a prezentat soluţiile pe care le propune pentru rezolvarea acestora.

“În curînd, va fi lansată procedura de desfăşurare a unei licitaţii publice pentru achiziţionarea a 50 de autobuze noi. În primul rînd aceste achiziţii ar permite soluţionarea problemei transportului, care circulă în suburbii şi capitală. De asemenea, trebuie să înţelegem că este necesar să evităm dublarea rutelor care au fost cedate intenţionat întreprinderilor private de către cunoscuţii «eroii» din municipalitate. Trebuie întoarse rutele avantajoase pentru municipalitate, trebuie semnate contracte de lungă durată, inclusiv cu firmele private pentru introducerea mijloacelor de transport cu capacitate medie de locuri.

Maxi-taxi-urile nu fac faţă fluxului de pasageri, nu sunt sigure şi creează ambuteiaje. Mijloacele de transport cu capacitate medie vor permite economisirea resurselor financiare care ar putea fi folosite pentru altceva”, a declarat Ceban.

Cu toate acestea, candidatul la funcţia de primar general a recunoscut că soluţionarea problemelor legate de maxi-taxi necesită timp, din cauza stării în care este parcul de autobuze din capitală, care lasă de dorit.

“Astăzi, urgent avem de 200 de autobuze noi. Din păcate, din punct de vedere financiar nu putem rezolva această problemă în acest an. Timp de doi ani putem suplini parcul cu 50 de autobuze noi şi 35 de troleibuze. Dacă azi ne refuzăm de sectorul privat de transportare a pasagerilor, vom avea un colaps în sfera transportului. Trebuie de găsit soluţii, dar să ţinem cont de faptul că transportul public va avea prioritate”, a remarcat Ceban.

socialistii.md