Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ceban a vorbit chişinăuienilor cum intenţionează să rezolve definitiv problema staţiei de epurare

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 29 mai 2018

Candidatul Partidului Socialiştilor la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit, în cadrul dezbaterilor publice desfăşurate în parcul Ştefan cel Mare cu locuitorii capitalei despre soluţiile problemelor a staţiei de epurare, a “gunoiştii” şi problemele gospodăriei locativ-comunale.

Una dintre cele mai acute probleme pentru locuitorii capitalei, în special pentru nasurile acestora, problema constă în mirosurile insuportabile care sunt provocate de staţia de epurare, indiferent de declaraţiile zgomotoase din partea fostului primar general, Dorin Chirtoacă.

Candidatul socialist Ion Ceban a declarat că această problemă poate fi soluţionată pînă în primăvara anului 2020 şi a afirmat că intenţionează să o facă. În primul rînd, el a explicat că geotuburile utilizate în prezent sunt doar o soluţie temporară, deoarece sunt potrivite doar pentru oraşele mici.

“48 de metri cubi de deşeuri deshidratate pînă la o stare în care nu mai au miros (această deshidratare trebuie făcută pînă la 35%), anume ele şi provoacă acest miros. Dacă nu evacuăm şi nu prelucrăm aceste deşeuri, ele vor putea «mirosi plăcut» încă cel puţin 5 ani. Noi deja am prevăzut 26 milioane euro pentru modernizarea staţiei de epurare şi lucrările pot începe deja în septembrie 2019. Se planifică evacuarea geotuburilor existente, «acest lucru poate fi făcut în iarna lui 2019–2020»”, a spus Ceban.

Conchizînd, candidatul socialist a remarcat că problema staţiei de epurare poate fi rezolvată definitiv pînă în primăvara anului 2020, dacă se vor depune eforturi maxime şi va exista voinţă politică.

Vorbind despre soluţionarea problemei depozitării gunoiului din Chişinău, Ceban a menţionat că în ziua de astăzi, unicul poligon capabil pentru acest lucru este poligonul de la Ţînţăreni, dar pentru a avea posibilitatea şi în continuare de a exploata acest teren, este nevoie de reabilitare şi achiziţionare a echipamentului necesar.

De asemenea, Ceban intenţionează să ducă tratative cu primăria Ţînţăreni pentru prelungirea contractului de evacuare a deşeurilor. Socialistul a remarcat că, pe termen lung este necesar de a se găsi oportunităţi de atragere a investiţiilor.

Ce ţine de gospodăria locativ-comunală, Ion Ceban a menţionat că din 23 de GLC din capitală, 21 se află în pragul falimentului, în total datoriile acestora ating suma de 600 milioane de lei. Aceste datorii pot creşte şi mai mult, iar plata acestor datorii se intenţiona să se facă din contul chişinăuienilor, iar fracţiunea PSRM a reuşit să evite acest lucru.

socialistii.md