Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Fără bariere şi “taine”, cu funcţionari profesionişti, control din partea societăţii: cum vede primăria Chişinăului Ion Ceban

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 31 mai 2018

La o nouă rundă de dezbateri publice, candidatul Partidului Socialiştilor la funcţia de primar general al Chişinăului, a vorbit despre îndeplinirea a celor două acorduri cu societatea civilă, semnate încă la începutul campaniei electorale şi care în urmă cu cîteva zile, la dezbateri a fost semnată şi de către contracandidatul Andrei Năstase.

Este vorba de Memorandumul privind obligaţiile primarului general şi Codul de comportament corect al candidaţilor.

“În Codul de comportament al candidaţilor se vorbeşte despre obligaţiile candidatului de a participa la dezbateri, inclusiv cu societatea civilă, emisiuni şi de a răspunde la întrebări. Eu am participat la toate dezbaterile, peste tot unde am fost invitat. Nu este nici un jurnalist sau instituţie media căreia nu i-am răspuns la întrebări”, a specificat Ion Ceban.

De asemenea, candidatul socialist a remarcat că a respectat toate obligaţiile, inclusiv şi renunţarea la “PR-ul negru”, de a utiliza resursele administrative şi surse financiare dubioase şi multe altele.

În Memorandumul privind obligaţiile viitorului primar în faţa societăţii civile, pe lîngă faptul că se menţionează obligaţiile viitorului primar de a facilita şi de a face interacţiunea cetăţenilor cît mai transparentă cu primăria capitalei: eliminarea barierelor de la intrarea în primăriei, înlăturarea practicii de a lăsa un act de identitate la intrare, întîlniri deschise cu societatea civilă şi mass media, organizarea concursurilor pentru obţinerea funcţiilor, crearea unui regulament pentru discuţiile publice şi alte aspecte.

“În prima săptămînă după accederea în funcţia de primar general voi înlătura orice bariere care limitează accesul în primărie, inclusiv poliţiştii, paza cabinetelor funcţionarilor. Eu nu am nevoie de pază, prin oraş circul singur fără pază de corp”, a menţionat candidatul socialist.

Ion Ceban a fost de acord cu toate punctele înaintate, promiţînd să facă tot posibilul pentru îndeplinirea acestora în cel mai apropiat timp.

A răspuns candidatul la funcţia de primar general şi la multitudinea de întrebări din partea celor prezenţi. Cu răspunsul la întrebarea ce ţine de regulamentul discuţiilor publice a fost ajutat de către colegul său, consilierul municipal, Alexandr Odinţov: el a spus că, regulamentului este în proces de elaborare şi în cel mai scurt timp vor fi organizate discuţii publice la acest subiect.

Vorbind despre stabilirea muncii funcţionarilor în primărie, Ion Ceban a menţionat că mai întîi de toate este necesar să se stabilească sarcini clare pentru aceştia şi să se solicite implementarea lor, respectînd Codul Muncii. Încă o soluţie a problemei ar fi reorganizarea structurii primăriei şi angajarea în cadrul primăriei conform concursului public, susţine Ion Ceban. Candidatul socialist a propus să fie creată o structură extinsă de control din partea societăţii civile în procesul funcţionării structurilor primăriei.

Vorbind despre realizarea promisiunilor sale electorale, Ceban a declarat că acele care nu depind de consiliul municipal şi autorităţile centrale, vor fi implementate deja în prima lună după accederea sa în funcţia de primar general, iar pentru realizarea acestora va fi numit o persoană responsabilă care va controla procesul de realizare.

“Ceea ce ţine de proiectele secundare, vom insista ca societatea civilă să participe la acestea”

De asemenea, Ion Ceban a sugerat, organizarea întîlnirilor lunare deschise cu presa, în calitate de primar general şi toţi funcţionarii din primărie cu societatea civilă pentru a discuta activităţile lor.

socialistii.md