Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiReghina Apostolova

Trei lovituri de graţie pentru problemele Chişinăului

|versiune pentru tipar| Reghina Apostolova, 12 aprilie 2018

La 12 aprilie, la Chişinău a avut loc prezentarea programului electoral al Reghinei Apostolova, candidat la funcţia de primar general de Chişinău din partea Partidului “ŞOR” la alegerile anticipate din 20 mai curent.

Potrivit Reghinei Apostolova, sunt necesare acţiuni rapide şi decisive pentru a depăşi cele mai acute probleme ale Chişinăului. Candidatul din partea Partidului “ŞOR” şi-a numit planul de acţiuni pentru perioada de un an, “Cele trei lovituri asupra problemelor din Chişinău”, care presupune trei domenii în care se vor lua măsuri prioritare pentru a schimba situaţia spre bine: infrastructură, sferă socială, economie.

În special, candidatul a declarat următoarele:

“Toată lumea cunoaşte că mandatul viitorului primar general ales anticipat este limitat la o perioadă de 1 an. Toată lumea înţelege că acest timp nu este suficient pentru a rezolva întregul complex de probleme care s-au acumulat în capitală.

Dar experienţa mea în calitate de viceprimar al Orheiului demonstrează că, chiar şi în decurs de un an, este posibil să se obţină rezultate notabile dacă vom stabili obiective realiste şi vom decide prioritar cele mai acute probleme ale cetăţenilor.

Programul nostru este conceput pentru un an de lucru. Noi ne angajăm să îndeplinim fiecare punct din acesta.

Ştiu cu siguranţă că într-un an vom fi capabili să aplicăm trei lovituri majore asupra celor mai acute probleme.”

În continuare a fost citit şi comentat programul electoral. Îl prezentăm într-o formă succintă:

Trei lovituri asupra problemelor Chişinăului

Infrastructura: curăţenie, lumină, ordine!
Curăţenie şi ordine pe străzi şi în curţi

Vom restabili sistemul de curăţenie regulate, zilnică pe străzile şi în curţile oraşului.

Pentru fiecare centimetru al oraşului trebuie să existe un responsabil pentru menţinerea curăţeniei şi a ordinii. Numărul de măturători va creşte. Munca lor va fi remunerată într-un mod decent. La Chişinău vom realiza programul care este implementat cu succes la Orhei “Operaţiunea curte” pentru fiecare curte din capitală!

Repararea drumurilor şi trotuarelor, iluminat stradal modern, spaţii verzi

Pe parcursul anului, ne angajăm să modernizăm principalele artere de transport (inclusiv secţiunea pietonală) din fiecare sector al Chişinăului.

Este absolut necesarp construirea unui nod rutier pe mai multe niveluri în zona fabricii de tutun din Chişinău.

Vom realiza acoperirea completă a oraşului cu iluminare stradală pe timp de noapte.

Vom readuce la viaţă zonele verzi din Chişinău.

Sfera socială: ajutor pentru persoanele în etate, îngrijirea copiilor, locuinţe sociale
Farmacii şi magazine sociale

Vom dezvolta o reţea de magazine sociale şi farmacii sociale în oraş. Sute de mii de pensionari şi alţi locuitori nevoiaşi ai Chişinăului vor putea economisi zilnic pe produse alimentare şi medicamente.

Alocaţii pentru pensii din partea autorităţii municipale

Orice persoană care locuieşte permanent în municipiul Chişinău va primi imediat un supliment lunar la pensie în mărime de 1 mii lei.

Generaţia care a construit oraşul este demnă de recunoştinţa şi atenţia noastră.

Capitalul matern şi alimentaţie centralizată de calitate în grădiniţe şi şcoli

Fiecare nou-născut, mamele vor primi suplimentar de la autorităţile municipale 7 mii lei pentru naşterea primului copil şi 10 mii lei — pentru fiecare copil ulterior.

Această practică de stimulare a natalităţii şi de asistenţă familiilor funcţionează cu succes la Orhei în ultimii trei ani. Astăzi suntem gata să o implementăm şi la Chişinău.

Totodată, trebuie să protejăm copiii înşişi. Vom asigura la nivel de municipiu producţia centralizată şi livrarea de alimente de înaltă calitate pentru instituţiile destinate copiilor.

Locuinţe sociale pentru angajaţii de stat şi familiile tinere

La fel ca şi în Orhei, vom implementa programul “Locuinţe sociale”. Bugetarii şi familiile tinere vor avea posibilitatea de a-şi obţine propriile locuinţe, plătind o sumă de cel mult 500 de lei pe lună, fără dobândă, timp de 35 de ani.

Economia şi finanţele: investiţii, responsabilitate socială, disciplină financiară
Investiţii

Folosind relaţiile pe care le-am dezvoltat pe parcurs cu mediul de afaceri din afara Moldovei, vom atrage investiţii străine semnificative în capitală.

Disciplina financiară şi veniturile bugetare suplimentare

Vom convinge şi, dacă este necesar, prin drepturile autorităţii — vom obliga îndeplinirea obligaţiilor la buget în întregime şi la timp. Corupţia şi furtul de fonduri din Primăria oraşului Chişinău vor fi eradicate.

Considerăm că este necesară majorarea semnificativă a taxelor locale pe un set de poziţii. La Chişinău intenţionăm să mergem şi mai departe — profitul principal din vânzarea unor categorii de bunuri, cum ar fi produsele din tutun şi alcoolul, ar trebui să ajungă în bugetul capitalei şi să nu devină un supra-profit al comercianţilor privaţi.

Responsabilitatea socială

Cel bogat trebuie să aibă grijă de cel sărac, omul de afaceri trebuie să-şi poarte partea de responsabilitate faţă de oraş şi comunitatea oraşului. Numai în acest fel, urmând exemplul ţărilor dezvoltate, va fi posibil să se construiască un oraş în care va fi confortabil şi plăcut să trăiască toate categoriile de cetăţeni.


Spre final, Reghina Apostolova a vorbit despre mecanismele de implementare a acestui program:

“Finanţarea programului va fi asigurată prin creşterea veniturilor bugetare, atragerea investiţiilor, precum şi a fondurilor extrabugetare. Noi ştim cum să ne finanţăm programele şi proiectele.

În ceea ce priveşte lucrul cu Consiliul Municipal, suntem siguri că fiecare dintre propunerile noastre va fi susţinută de toţi consilierii municipali, indiferent de apartenenţa lor politică sau de partid. Nu ne vom implica în bătălii politice şi intrigi, ne vom concentra pe rezolvarea problemelor cetăţenilor şi ale oraşului. Aşadar, vom realiza în Consiliu un consens şi o susţinere a programului nostru”.

“Noi ştim ce şi cum să facem pentru a îmbunătăţi situaţia. Am dovedit acest lucru la Orhei. Îl vom dovedi şi la Chişinău!”, — a declarat Reghina Apostolova la sfârşitul discursului său.

Prezent la eveniment, Preşedintele Partidului “ŞOR”, Primarul de Orhei, Ilan ŞOR, s-a axat la rândul său asupra calităţilor umane şi profesionale ale candidatului, a vorbit despre rolul ei în calitate de vice-primar al oraşului Orhei în implementarea acelor reforme, prin care oraşul a devenit faimos în toată ţara. De asemenea, el a făcut referire la situaţia catastrofală din Chişinău, care de zeci de ani a fost lipsit o conducere normală. Primarul de Orhei a prezentat exemple paradoxale din viaţa de azi a municipiului, care ilustrează clar nedreptatea şi indiferenţa faţă de oraş, care domină acum în Chişinău. În cele din urmă, Ilan ŞOR şi-a exprimat încrederea că Chişinăul are nevoie de un astfel de lider ca Reghina Apostolova şi de o echipă ca cea a Partidului “ŞOR”.

Reghina Apostolova a fost înregistrată în calitate de candidat din partea Partidului “ŞOR” la 10 aprilie. Până în prezent, a fost vice-primar al oraşului Orhei. A condus o mare parte din proiectele de infrastructură şi cele sociale din acest oraş. Pedagog de specialitate, a lucrat mult timp în şcoală, inclusiv în funcţia de director al unei şcoli din sectorul Rîşcani al capitalei. A fost consilier în consiliul municipal din Chişinău, a ocupat funcţia de pretor al sectorului Rîşcani al capitalei. Alegerile anticipate la funcţia de primar al Chişinăului vor avea loc pe 20 mai.

partidulsor.md