Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiReghina Apostolova

Reghina Apostolova: Garantez că, începând cu 1 decembrie, grădiniţele din Chişinău vor avea parte de alimentaţie de restaurant

|versiune pentru tipar| Reghina Apostolova, 25 aprilie 2018

Candidatul din partea Partidului “ŞOR” pentru postul de primar general al municipiului Chişinău, Reghina Apostolova, garantează că, până la 1 decembrie, va soluţiona cardinal problema alimentaţiei din grădiniţele capitalei. Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul unui briefing, care a avut loc pe data de 25 aprilie, dedicat programului propus de candidatul Partidului “ŞOR” de introducere a unui sistem centralizat de producere, furnizare şi control al calităţii produselor alimentare pentru grădiniţele din capitală.

Candidatul la funcţia de Primar General a declarat că problema calităţii şi siguranţei alimentaţiei pentru copii este extrem de importantă pentru formaţiunea politică pe care o reprezintă, fapt demonstrat prin acţiunile întreprinse de conducerea Orheiului pentru o reformă cardinală a sistemul de aprovizionare cu alimente a instituţiilor preşcolare ale oraşului.

“Grija faţă de condiţiile oferite copiilor, inclusiv alimentaţia lor, a devenit una dintre primele noastre preocupări la Orhei. Am schimbat în mod constant situaţia spre bine. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să alocăm fonduri suplimentare pentru mesele zilnice ale copiilor în grădiniţe. Mai mult decât atât, am stabilit un control strict asupra siguranţei şi calităţii alimentelor. Asumându-ne responsabilitate personală. Totodată, ne-a fost clar că problema ar trebui soluţionată într-un mod complex şi fundamental. Şi am găsit o formulă prin care am revoluţionat sistem de alimentaţie a copiilor din instituţiile preşcolare din Orhei. Programul de producere, control şi furnizare centralizată a hranei zilnice la grădiniţele din oraş a fost deja lansat. Şi acest fel de «catering» pentru copii este realizat de unul dintre cele mai bune restaurante din oraş.” — a declarat Reghina Apostolova, care a ocupat în ultimii trei ani postul de viceprimar al oraşului Orhei.

Candidatul la funcţia de Primar General a menţionat, de asemenea, un şir de detalii şi tehnologii, în baza cărora operează noul sistem de alimentaţie în grădiniţe. În special, jurnaliştii au fost informaţi despre faptul că pentru gătirea centralizată a bucatelor sunt cumpărate produse de cea mai înaltă calitate, ulterior, în cadrul unei întreprinderi specializate se efectuează gătirea alimentelor în condiţii care corespund celor mai înalte standarde în alimentaţia publică, de fapt, în condiţii sterile, cu folosirea unui echipament special achiziţionat pentru acest scop. Controlul strict şi zilnic al calităţii şi cantităţii mâncării este efectuat simultan de către reprezentantul întreprinderii de producere a alimentelor, de reprezentantul grădiniţei şi de administraţia oraşului Orhei. O atenţie deosebită este acordată atât unui meniu echilibrat, cât şi varietăţii acestuia. Meniul este aprobat pentru o perioadă de 10 zile, mâncarea fiind livrată în grădiniţe de trei ori pe zi, în cantitate suficientă, conform numărului de copii, luând în consideraţie şi porţiile suplimentare pentru copiii doritori.

“Experimentul din Orhei este considerat de noi drept un model excelent pentru soluţionarea cardinală a problemei alimentaţiei de înaltă calitate şi în grădiniţele capitalei — la Chişinău. Garantez ca până la 1 decembrie 2018 vom crea propriile combinate municipale de producţie alimentară la Chişinău, care se vor specializa exclusiv pe furnizarea de alimente de înaltă calitate pentru copiii din instituţiile preşcolare, şi în curând, pentru instituţiile şcolare. Astfel va fi mai uşor de controlat achiziţiile, calitatea, integritatea şi volumul de alimente. În mod ideal, astfel de combinate ar trebui să existe în fiecare sector. Astfel de centre de producere vor fi echipate cu cele mai avansate echipamente tehnologice.” — a declarat Reghina Apostolova.

Ea a adăugat, de asemenea, că în paralel, încă din primele zile, va monitoriza personal situaţia din acest domeniu şi va obţine o creştere semnificativă a normei financiare pentru alimentaţia copiilor “Suntem obligaţi să asigurăm fondurile necesare pentru achiziţionarea de produse de calitate, pentru a obţine acoperirea financiară completă a alimentaţiei pentru copii!”, — a conchis candidatul din partea Partidului “ŞOR”, Reghina Apostolova.

partidulsor.md