Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiReghina Apostolova

Amplu protest în centrul Chişinăului în apărarea Reghinei Apostolova

|versiune pentru tipar| Reghina Apostolova, 11 mai 2018

Sute de manifestanţi, susţinători ai Partidului Şor şi ai candidatului acestuia la funcţia de primar al Chişinăului, au protestat vineri, 11 mai, în faţa Judecătoriei Chişinău în momentul în care instanţa examinează solicitarea PUN de a o exclude din campania electorală. “Astăzi de fapt se decide soarta democraţiei în Republica Moldova şi viitorul Chişinăului”, susţine liderul formaţiunii, Ilan Şor.

Acţiunea de protest a fost organizată ad-hoc, dovadă fiind şi zecile de pancarte în susţinerea Reghinei Apostolova care însă au fost scrise de mână şi nu tipărite din timp, aşa cum se întâmplă la alte acţiuni de protest. Oamenii cer justiţie corectă, dar şi ca Reghina Apostolova să conducă municipiul Chişinău unde să continue proiectele bune pe care le face acum la Orhei.

“Vrem Reghina în Primărie”, “Vrem o viaţă ca în Orhei”, au scris manifestanţii pe pancartele lor, scandând în acelaşi timp lozinci în favoarea unei justiţii corecte “Lăsaţi poporul să decidă!”, “Reghina — primar de Chişinău”.

La acţiune participă şi Ilan Şor, care a fost întâmpinat cu aplauze de manifestanţi, fiind cuprins şi sărutat de manifestanţii care au scandat “Ilan e cu noi”.

Instanţa de judecată decide, de fapt, soarta democraţiei în Republica Moldova, dar şi viitorul Chişinăului, a declarat preşedintele Partidului Şor. “Vă mulţumim că aţi venit să apăraţi democraţia din Republica Moldova. Noi mai sperăm că mai există dreptate şi ruşine. Aşteptăm o decizie corectă şi legală, aşteptăm că dreptatea va învinge. Astăzi se decide dacă vor exista drumuri, iluminat, dacă vor fi reparate parcurile, vor fi achitate îndemnizaţii normale pentru copii. Anume aceasta se decide. Eu sper că dreptatea şi Chişinăul au viitor”, a declarat Ilan Şor.

“Vrem să spun întregului popor că nu ne-a cerut nimeni să venim aici. Noi o facem din suflet. Noi vrem să se termine furturile. O cunosc pe dna Reghina. De aceea avem încredere în dumneaei”, a spus o bătrână venită la protest.

Atacul asupra Reghinei Apostolova şi, respectiv, a Partidului Şor reprezintă frica pe care o manifestă concurenţii săi electorali în faţa realizărilor formaţiunii la Orhei, care nu se pot compara cu ale niciunui partid politic din Republica Moldova, a declarat preşedintele de onoare a formaţiunii, Valerii Klimenco. “Nimeni nu neagă că este cea mai rezultativă forţă politică, nu există un exemplu care să se compare cu ce face Partidul Şor. Au încercat să-l compare cu Bălţiul, dar nu poţi compara şoarecele cu elefantul”.

“Hoţul strigă prindeţi hoţul”, a comentat Klimenco denunţul depus de PUN privind finanţarea campaniei electorale a Reghinei Apostolova de peste hotare. El s-a referit că de fapt PUN este finanţat din România şi de cetăţeni români.

“Partidul Şor este un partid tânăr, dar de care se tem toţi deja. Din toţi candidaţii doar unul poate realiza programul pe care îl propune — Reghina Apostolova. Ea a demonstrat că poate la Orhei”, a afirmat preşedintele Organizaţiei de Tineret a formaţiunii, Stanislav Cvasnîi.

El a remarcat că Partidul Şor şi-a demonstrat deja capacităţile, astfel încât a ajuns una din principalele forţe politice din Republica Moldova, cu şanse clare de a accede în Parlament. “Nu ne furaţi viitorul”, le-a cerut el magistraţilor.

Mitingul în susţinerii Reghinei Apostolova a durat aproape două ore, după care organizatorii le-au solicitat manifestanţilor să meargă acasă pentru a nu se expune prea mult razelor solare. Totodată, reprezentanţii Partidului Şor au anunţat că în cazul unei decizii ilegale a instanţei prin excluderea Reghinei Şor din campanie vor organiza un amplu marş de protest, dar vor recurge şi la alte acţiuni politice legale de protest.

Amintim că reprezentanţii formaţiunii unioniste — Partidul Unităţii Naţionale a cerut excluderea din cursa electorală a candidatului la funcţia de primar general din partea Partidului “Şor”, Reghina Apostolova, pe motiv că ar fi fost finanţată de peste hotare. Partidul “Şor” califică drept ilegale şi drept presiuni politice aceste acuzaţii. Potrivit formaţiunii, sesizarea depusă de PUN la Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău nu are nicio argumentare juridică şi nu este însoţită de nicio dovadă pertinentă.

Observatorii procesului electoral subliniază că în această situaţie PUN are doar rolul de executant al unor decizii venite din altă parte, menite să atace Partidul “Şor”, condus de primarul oraşului Orhei, datorită succeselor realizate în ultimul timp şi a ratingului în creştere atât al formaţiunii, cât şi al liderilor săi.

partidulsor.md