Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Valeriu Munteanu: O nouă centrală pe gaze în cogenerare va reduce facturile cu 30%

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 2 mai 2018

Acum un an, sub conducerea Binomului, compania “SA Energocom” (deţinută în proporţie de 100% de Guvernul de la Chişinău), anunţa că, începând cu 5 iunie 2017, compania ucraineană “DTEK Trading”, care are contract de livrare până în aprilie 2018, va asigura doar 30% din consumul necesar de energie electrică, iar celelalte 70% vor fi livrate de către centrala din Transnistria. Vă mai aduc aminte că în schema de procurare a energiei electrice din Transnistria ar fi implicată o companie intermediară “Energokapital”, care ar fi avut legătură cu mai mulţi politicieni din R. Moldova. Potrivit presei de la Chişinău compania intermediară ar avea trei fondatori — două companii off-shore (Intercom Management LTD din Belize şi Ornamental Art Limited) şi o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi fost persoana de încredere a lui Evgheni Şevciuk (ex preşedintele de la Tiraspol). Totodată, potrivit unui studiu realizat de IDIS “Viitorul”, Republica Moldova a suportat în 2015 un prejudiciu de circa 258,4 milioane de dolari din cauza schemei de procurare a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan, prin compania intermediară “Energokapital”. Ei bine, chişinăuienii suportă, prin banii plătiţi pentru facturile de electricitate, 40% din această sumă, adică noi, Chişinăul pierdem anual peste 100 milioane dolari SUA din cauza corupţiei Binomului şi a legăturilor acestuia cu mafia de la Tiraspol. Nu v-aţi săturat?

Între timp, companie românească Transgaz a câştigat licitaţia pentru a construi şi opera o conductă de gaz, de la Ungheni la Chişinău, cu o capacitate de 2 miliarde metri cubi/anual. Vom avea, aşadar, 2 miliarde metri cubi de gaz pe an aduse la Chişinău. Cu o parte din acest gaz putem să producem electricitate pentru a ne rupe de schema mafiotă de finanţare a separatiştilor. Oricum este neclar dacă Moldovagaz, controlată de către Gazprom, va distribui gazul românesc către populaţie. Eu, ca primar, voi folosi gazul românesc pentru a opri sifonarea banilor chişinăuienilor pentru electricitate. Şi voi produce şi energie termică ieftină pentru locuitorii municipiului şi pentru companiile care vor investi la noi în parcul industrial şi în cel tehnologic pe care tot eu le voi construi aici.

De ce am ales gazul drept combustibil al noii centrale? Pentru că este cel mai ieftin combustibil pentru centralele electrice (cu excepţia energiei eoliene), aşa cum se arată în tabelul anual “Levelized Cost of Energy (LCOE)”, referinţă pe plan mondial, întocmit de compania Lazard în colaborare cu consultanţii de la Enovation.

Vechimea instalaţiilor termice de la Chişinău (cele două centrale termice din oraş) este mare, instalaţiile sunt de producţie sovietică (randamente recunoscute mici) şi, ca urmare, chişinăuienii plătesc preţuri mari pentru încălzire. Cu noua investiţie pe care eu o propun, media acestor costuri va scădea, permiţând reducerea facturilor la încălzire.

Dreptate şi dezvoltare pentru Chişinău!

pl.md