Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Valeriu Munteanu solicită excluderea Partidului Şor din cursa electorală pentru Primăria mun. Chişinău

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 5 mai 2018

Astăzi, 5 mai, Valeriu Munteanu a susţinut o conferinţă de presă la care a solicitat excluderea Partidului Şor din cursa electorală pentru Primăria mun. Chişinău.

Adresându-se domnului Vladimir Plahotniuc, Preşedintele Partidul Democrat din Moldova şi domnului Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Munteanu a ţinut să le aducă la cunoştinţă, în mod public, că Partidul “Şor”, sub paravanul fundaţiei “Miron Şor” organizează o acţiune politico-electorală în data de 12 mai 2018 în Chişinău, pretextul fiind un aşa-zis concert cu ocazia Zilei Victoriei URSS în cel de-al doilea război mondial. La concert au fost invitaţi artiştii Iosif Kobzon şi Lev Leşcenco, cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Organizarea acestui concert este susceptibilă să încalce mai multe prevederi ale legislaţiei Republicii Moldova, privind implicarea în campania electorală a unor personalităţi din străinătate, precum şi finanţările primite din străinătate. Vă reamintesc că Partidul “Şor” a înaintat o candidatură pentru funcţia de primar al Municipiului Chişinău, iar concertul respectiv este programat cu doar o săptămână înainte de primul tur al alegerilor locale noi de la 20 mai.

Iosif Kobzon este deputat în Duma Federaţiei Ruse, ales din partea Partidului Edinaia Rossia, al preşedintelui Vladimir Putin. În calitatea sa de politician rus, Kobzon a fost printre promotorii fervenţi ai ocupaţiei peninsulei Crimeea, un teritoriu inalienabil al Ucrainei, şi a exprimat constant opinii iredentiste şi şovine velicoruse faţă de alte state suverane, făcând declaraţii în sprijinul separatiştilor.

Iosif Kobzon este un susţinător al separatismului transnistrean şi călătoreşte frecvent în scopuri propagandistice în raioanele de peste Nistru ale Republicii Moldova. Aşa-zisele autorităţi separatiste de la Tiraspol i-au dat lui Iosif Kobzon titlul de “artist al poporului al Republicii Moldoveneşti Nistrene”, iar Kobzon a făcut în schimb apologia acţiunilor criminale anti-moldoveneşti din 1992 ale Armatei a XIV-a a Federaţiei Ruse şi ale mercenarilor cazaci, soldate cu moartea şi rănirea a sute de cetăţeni paşnici ai Republicii Moldova, cu ocuparea ilegală a unei părţi integrante a teritoriului constituţional al republicii şi cu strămutarea a zeci de mii de refugiaţi de pe malul stâng al Nistrului. Prin acceptarea aşa-zisului titlu, Kobzon a recunoscut nu doar prin frecventele sale declaraţii, ci şi de drept, “independenţa şi statalitatea” entităţii separatiste create ilegal şi prin agresiune pe teritoriul constituţional al Republicii Moldova.

Iosif Kobzon a fost numit consul onorific al aşa-numitei “Republici Populare Doneţk” în Federaţia Rusă.

Pentru acţiunile sale de sfidare a normelor dreptului internaţional, Uniunea Europeană i-a interzis începând cu februarie 2015 accesul pe teritoriul său cetăţeanului Federaţiei Ruse Iosif Kobzon şi a dispus îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice ale persoanelor “responsabile de acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, inclusiv acţiuni referitoare la statutul viitor al oricărei părţi a teritoriului, care sunt contrare constituţiei Ucrainei”.

Anterior, în 2014 Letonia l-a declarat pe Iosif Kobzon şi alţi doi artişti ruşi drept persoane non-grata pe teritoriul său, numindu-i “apologeţi ai imperialismului şi agresiunii ruse”, decizie menţinută de justiţia letonă. Iosif Kobzon este declarat începând cu august 2015 persona non grata şi în Ucraina, care a răspuns astfel la acţiunile diversioniste ale artistului-deputat rus. În acelaşi context, menţionăm că lui Iosif Kobzon îi este interzis accesul în SUA începând cu 1995.

Având în vedere argumentele enunţate, precum şi intenţia Republicii Moldova de a se ralia standardelor democraţiei occidentale, precum şi pentru respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, care condamnă implicarea în afacerile interne ale statelor suverane,

solicit pregătirea urgentă şi remiterea unei note, prin care Iosif Kobzon va fi declarat persona non grata în Republica Moldova şi, în mod implicit, acestuia îi va fi interzis accesul pe teritoriul nostru.

Sunt convins că aceasta va contribui la eliminarea unor ameninţări de natură hibridă la adresa statului şi la consolidarea independenţei Republicii Moldova.

În caz contrar, veţi fi pe deplin responsabili de subminarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi de susţinerea separatismului transnistrean.

Totodată, vă veţi face vinovaţi de deteriorarea gravă a relaţiilor internaţionale ale Republicii Moldova cu vecina sa Ucraina, cu Uniunea Europeană şi cu SUA, inclusiv prin sfidarea regimului sancţiunilor aplicat unor persoane, ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse în Crimeea şi Estul Ucrainei.

Îmi exprim însă speranţa că veţi lua toate măsurile care se impun şi nu veţi tolera desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova a activităţilor subversive şi propagandistice ce vizează orientarea eurasiatică şi renunţarea la integrarea europeană.

pl.md