Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Valeriu Munteanu — unicul primar succesor care îşi asumă continuarea proiectelor iniţiate de Dorin Chirtoacă

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 8 mai 2018

Astăzi, 8 mai, Valeriu Munteanu şi Dorin Chirtoacă au susţinut o conferinţă de presă, în care au vorbit despre situaţia proiectelor finanţate de partenerii externi de dezvoltare, demarate pe perioada mandatului lui Dorin Chirtoacă şi imperativul continuării acestora pentru a asigura dezvoltarea durabilă a Chişinăului.

Valeriu Munteanu a precizat că, “în calitatea mea de candidat la funcţia de primar al Chişinăului, constat cu întristare că majoritatea candidaţilor care aspiră la această funcţie au un grad de cunoaştere insuficientă a bucătăriei primăriei, a materiei ce ţine de administrarea locală, dar şi a problemelor reale cu care se confruntă primăria. Anumiţi candidaţi electorali vin şi inventează probleme, inventează rezolvări pentru chestiuni care au un mare grad de rezolvare şi care sunt în derulare, aceşti candidaţi vin cu «soluţii» la problemele care au deja rezolvare încă din timpul mandatului lui Dorin Chirtoacă.”

Valeriu Munteanu a accentuat că, “împreună cu partenerii externi BERD, BEI şi UE s-a muncit ani la rând la diverse proiecte mari de care se bucură deja şi se vor bucura locuitorii capitalei. Din păcate multe dintre aceste proiecte au fost îngheţate în perioada în care de la primăria Chişinău a fost înlăturat Dorin Chirtoacă, or partenerii de dezvoltare nu au dorit să continue derularea acestor proiecte cu uzurpatori şi persoane care nu reprezintă locuitorii mun. Chişinău.”

“Cele mai mari 5 proiecte care sunt în derulare (izolarea termică a clădirilor, reconstrucţia staţiei de epurare, proiectul de reconstrucţie şi reparare a drumurilor, asamblarea troleibuzelor, managementul integrat al deşeurilor), pe care le cunosc pe fiecare în parte şi în calitatea mea de viitor primar mă angajez să le continui până la desăvârşire pentru ca locuitorii Chişinăului să se poată bucura cât mai curând de beneficiile acestora”, a adăugat Valeriu Munteanu.

Candidatul PL a vorbit şi despre un al 6-lea proiect pe care l-a demarat în perioada când era ministru al Mediului, fiind vorba de curăţarea râului Bâc pe toată lungimea mun. Chişinău. Proiectul este de 10 mln de euro, oferiţi de România şi UE şi este în derulare, efectele acestuia fiind reabilitarea ecosistemului şi stoparea poluării râului.

O altă remarcă făcută de Valeriu Munteanu este că, “în programele unor candidaţi electorali se găsesc aşa-numitele «soluţii» care demult au fost identificate de administraţia sub mandatul lui Dorin Chirtoacă, ceea ce mă duce cu gândul că fie este o insuficientă cunoaştere a materiei, fie dau dovadă de rea-credinţă şi încearcă să nege orice activitate anterioară a datei în care ne aflăm”.

La rândul său, Dorin Chirtoacă a reamintit că, “în cei 10 ani de activitate, bugetul Chişinăului a fost pentru supravieţuire, pentru a putea fi acoperite cheltuielile curente. Dezvoltarea Chişinăului a fost posibilă partenerilor europeni, fără aceştia nu ar fi apărut troleibuzele moderne, inclusiv cele fără fir care au ajuns la Sângera, precum am prezentat acest proiect în campania electorală din 2015, nu ar fi fost reparate principalele artere şi reabilitată staţia de epurare. Cu ajutorul acestor parteneri, Chişinăul se va dezvolta în continuare. Orice altă abordare, orice altă retorică care vine din partea altor candidaţi este o aventură. Faptul că ceilalţi candidaţi nici nu le menţionează şi nu-şi asumă continuarea lor înseamnă lipsa de interese pentru a dezvolta Chişinăul, mai ales că sunt angajamente financiare pe mulţi ani înainte”.

Dorin Chirtoacă şi-a exprimat convingerea că, “doar Valeriu Munteanu va putea continua aceste proiecte, pentru că le cunoaşte în detaliu, şi le asumă, iar fără continuarea acestor proiecte nu este posibilă dezvoltarea durabilă a Chişinăului, orice ar spune alţi candidaţi electorali”.

“Dincolo de aceste proiecte de dezvoltare, există blocaje cronice de ani de zile din partea tuturor guvernărilor, pe lângă ceea ce urmează a fi realizat de administraţia mun. Chişinău, este nevoie de o schimbare la nivelul administraţiei publice centrale, de a fi scoasă dictatura instaurată acolo pentru a putea fi scoase blocajele puse administraţiei publice locale”, a conchis Dorin Chirtoacă.

pl.md