Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Partidul Liberal a celebrat 9 mai — Ziua Europei

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 9 mai 2018

Astăzi, 9 mai 2018, în scuarul Europei din Chişinău, Partidul Liberal a marcat 68 ani de la înfiinţarea Uniunii Europene, baza căreia a fost istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

În debutul evenimentului, membrii şi simpatizanţii PL au onorat imnul Uniunii Europene “Odă bucuriei”.

În cuvântul său de salut, prim-vicepreşedintele PL Corina Fusu, a subliniat că, “9 mai — Ziua Europei este marcată în toate ţările UE şi sărbătorită de toate partidele liberale din Europa, membre ale ALDE. Liberalii din întreaga lume sunt cei mai fervenţi apărători ai valorilor europene, dovadă fiind exemplul liberalilor britanici care s-au împotrivit Brexit-ului, eurodeputaţii Parlamentului European fiind convinşi că UE are nevoie de o reînsufleţire prin lărgirea acestei comuniuni, reprezentând o unică forţă de securitate pentru toţi europenii”.

După mai mulţi ani de insistenţă din partea fracţiunii PL în parlament, dar şi mult efort depus din partea primarului Dorin Chirtoacă care este iniţiatorul şi fondatorul Scuarului Europei, Partidul Liberal a reuşit să instituie la nivelul municipiului Chişinău sărbătorirea la 9 mai — a Zilei Europei, la fel ca în toate statele europene.

Prezent la eveniment, Dorin Chirtoacă a ţinut să menţioneze că, “aici, în Scuarul Europei, anul acesta celebrăm un jubileu. Cu 10 ani în urmă, împreună cu ES Cesare de Montis, ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, am inaugurat acest scuar şi am arborat pentru prima dată în spaţiul public drapelul UE. După 10 ani, ar fi trebuit să fim mai aproape de Europa. Aparent aşa este — avem libera circulaţie în UE şi este semnat Acordul de Asociere şi Liber Schimb. În realitate însă, această parte frumoasă a integrării europene este umbrită de făţărnicia şi ruşinea care se întâmplă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în aceeaşi scenă, schimbându-se decorul roşu sovietic pe albastrul european. Locul Republicii Moldova este în marea familie UE, acolo unde se va reuni cu Ţara-mamă România, doar fiind membri UE ne vom recăpăta demnitatea de neam european, pentru că noi întotdeauna am aparţinut Europei”.

Valeriu Munteanu, candidatul la funcţia de primar al mun. Chişinău a declarant că “eu nu mă consider pro-european, eu sunt, am fost şi voi rămâne european adevărat. Eu nu mă declar pro-european doar pentru că m-am născut European, eu sunt român-basarabean născut în Europa şi niciodată nu m-am simţit altfel. Am văzut întotdeauna Chişinăul ca o capitală europeană, iată de ce toată strategia şi viziunea pe care o propun chişinăuienilor este una profund europeană ca semnificaţie, structură şi aspiraţie”.

Un discurs emoţionant a ţinut şi Mihai Ghimpu, preşedintele PL, care a accentuat că, “această zi de 9 mai, pentru noi nu înseamnă doar Ziua Europei, dar şi Ziua Independenţei României. Strămoşii noştri au pus umărul la tot ceea ce este astăzi Europa. Astăzi, UE nu este doar o comuniune care «înghite» statele, aşa precum a făcut fosta URSS şi cum o face şi astăzi Federaţia Rusă, UE este spaţiul valorilor democratice, al bunăstării şi al securităţii fără de care nu ne putem vedea viitorul”.

“Oare cât noi, urmaşii lui Ştefan cel Mare, ai dacilor, vom continua să îmbrăţişăm drapelul călăului? Aceasta este problema sărăciei noastre, a dezbinării, noi suntem acelaşi sânge şi neam cu poporul român şi nimeni nu are dreptul să ne spună cine suntem şi încotro să mergem. Nimic nu a rezistat în faţa adevărului şi a dreptăţii, libertatea este cea mai puternică armă, noi vrem să fim liberi în Ţara noastră şi să facem parte din marea familie europeană”, a conchis Mihai Ghimpu.

Evenimentul a culminat cu marşul automobilistic al “Drapelului European”, ce a pornit din centrul capitalei şi a continuat în sectoarele oraşului.

pl.md