Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Apelul public lui Valeriu Munteanu către Andrei Năstase

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 17 mai 2018

Dragă Andrei, am constatat că mai mulţi dintre oamenii tăi, şi în cursul zilei de astăzi chiar şi tu însuţi, îmi cereţi să îmi retrag candidatura, să părăsesc câmpul de luptă şi să îmi îndemn susţinătorii să te voteze.

  1. Această solicitare arată că ai o idee greşită despre democraţie şi pluralismul politic, despre libertatea de exprimare şi libertatea de a alege şi de a fi ales, despre alegerile libere în general. Acestea nu sunt vorbe goale Andrei, acestea înseamnă chiar esenţa democraţiei şi pentru aceste principii au fost aduse milioane de jertfe. În diferite ţări din lume oamenii se sacrifică şi în prezent pentru aceste principii.

  2. Ai o idee încă şi mai greşită despre ceea ce cred, simt şi gândesc chişinăuienii pe care pretinzi să îi reprezinţi. Chişinăuienii s-au săturat de jocuri tenebre pe sub masă şi de împărţirea puterii prin negocieri în spatele uşilor închise. Oamenii vor şi au dreptul să vadă pe cine aleg, şi să hotărască ei înşişi pe cine anume preferă. S-au săturat să vadă că şefii politici le impun să aleagă între candidaţi-figuri de paie, stabiliţi dinainte în culise. Oamenii nu “votează” Andrei, pentru că şi pe vremea URSS erau chemaţi să “voteze”, dar nu aveau la dispoziţie decât candidaţii propuşi de puterea sovietică. Acum oamenii vor să “aleagă”, adică să aleagă între doi sau mai mulţi candidaţi diferiţi.

  3. Ţi-am propus în mod repetat şi îţi propun pe această cale încă o dată să participăm împreună la o dezbatere televizată pentru ca oamenii să poată avea posibilitatea să aleagă dintre noi doi, după ce ne ascultă pe fiecare în parte şi după ce văd ce programe propunem şi cum anume vrem să le îmbunătăţim viaţa.

  4. Există un mare interes în societate pentru această dezbatere televizată, am primit invitaţii de la mulţi jurnalişti, care sunt gata să modereze această dezbatere. Ştiu că şi tu ai primit mai multe invitaţii în acest sens. Eu însumi ţi-am propus să organizăm dezbaterea la Jurnal TV, televiziunea aflată în proprietatea afaceriştilor ce te susţin, şi unde doi clovni mă batjocoresc în fiecare duminică seara.

  5. Să ştii că nu este nimic original în propunerea mea, mai ales în contextul în care tu susţii că forţele pro-europene ar trebui să aibă un singur candidat. În SUA, cea mai mare democraţie din lume, candidaţii la preşedinţie dobândesc această calitate nu după ce au fost desemnaţi de şefi politici prin negocieri de culise, ci după ce au fost votaţi drept candidaţi de către proprii lor alegători la alegerile primare. Alegătorii democraţi au ales-o pe Clinton candidata lor, dintre mai mulţi democraţi, iar republicanii ales pe Trump dintre mai mulţi republicani să fie candidatul lor, după care a început apoi campania electorală între Trump şi Clinton.

  6. Pentru noi, candidaţii forţelor pro-europene din Chişinău, alegerile primare în stil american ar putea fi la dezbaterea televizată propusă de mine. Te asigur că dezbaterea va fi despre programe şi proiecte, sinceră şi deschisă, fără trucuri electorale murdare şi fotografii scoase din mânecă.

  7. Viaţa nu se termină în seara de duminică, 20 mai 2018. Cum crezi că te vei mai putea prezenta apoi în faţa oamenilor după ce te-ai ascuns toată campania şi, în final, ai mai şi pierdut? Eu chiar îţi vreau binele.

Gândeşte-te, Andrei!

Aştept răspunsul tău până mâine, vineri, 18 mai 2018, ora 12.00.

facebook.com