Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiValeriu Munteanu

Valeriu Munteanu, şansa Chişinăului — unicul candidat european şi antioligarhic

|versiune pentru tipar| Valeriu Munteanu, 18 mai 2018

Duminică se dă bătălia hotărâtoare pentru Chişinău şi Republica Moldova. Duminică se hotărăşte soarta noastră pentru multă vreme de acum înainte sau poate chiar pentru totdeauna. Vom şti dacă mergem spre Uniunea Europeană şi spre România sau dacă mergem spre Eurasia lui Putin. Vom şti dacă mergem spre dreptate şi o viaţă mai bună sau spre lumea Eurasiatică a lui Plahotniuc-Dodon, unde stăpâneşte fărădelegea şi unde oligarhii pradă banii bugetului şi banii statului, unde pot fura nepedepsiţi în timp ce oamenii aleg să trăiască în mizerie, acasă ori să se rupă de cei dragi şi să ia drumul străinătăţii. Unde nu există trai bun acasă, aşa cum este normal.

Nu trebuie să uităm nicio clipă cum am ajuns aici. Binomul Plahotniuc-Dodon a uzurpat puterea în republică. Cea mai mare lovitură a lor este plănuită la Chişinău, capitala cu o treime din populaţie şi jumătate din economia Republicii Moldova. Dacă vor stăpâni Chişinăul vor stăpâni întreaga Republică Moldova poate pentru o generaţie. După plecarea lor, dacă vor mai pleca vreodată, ruinele rămase în urma lor vor face imposibilă orice speranţă de renaştere.

Au suspendat ilegal primarul din Chişinău, pe Dorin Chirtoacă, ales de chişinăuieni şi au pus-o abuziv în locul lui pe uzurpatoarea Silvia Radu care nu a fost aleasă de nimeni, cu gândul ca până la alegerile locale, la termen, care ar fi urmat în 2019, Binomul să se întărească în Chişinău având această marionetă pe rolul de primar interimar, astfel încât, să nu mai poată fi daţi jos şi alegerile să devină o formalitate.

Acest plan mârşav a fost dat peste cap de curajul personal al lui Dorin Chirtoacă. El a înfruntat şantajul şi ameninţarea cu ani grei de puşcărie politică.

Dorin Chirtoacă a provocat alegerile prin demisia sa, iar votul popular îngrozeşte cel mai mult Binomul. Dorin a avut curajul să dea cea mai grea lovitură Binomului. Să folosim această şansă şi să terminăm ceea ce a declanşat dânsul. Ar fi mare păcat să se irosească această şansă, spre satisfacţia Binomului Plahotniuc-Dodon, care ar vrea ca duminică să stăm acasă descurajaţi, în loc să venim la vot.

Fiţi luptători! Duminică veniţi cu toţii la vot pentru a vă arăta supărarea. Pentru a dovedi întregii lumi care stă cu ochii pe noi că suntem demni şi liberi, că suntem locuitorii unei capitale europene, nu o turmă despre care Binomul crede că o poate mâna unde doreşte. Plahotniuc-Dodon ne aduc cea mai mare insultă pentru că aşa gândesc despre noi şi doar pentru aceasta merită pedepsiţi.

Lupta mea este în primul rând pentru un Chişinău european. Mulţi pretind acest lucru acum, dar eu sunt singurul candidat care într-adevăr ştie, vrea şi poate să transforme Chişinăul în capitală europeană. Ceilalţi sunt europeni numai cu gura, dar nu cu fapta.

Eu vreau să fac un mare oraş european, la fel ca ceilalţi primari din Europa. Nu propun experienţe pe spatele chişinăuienilor. În toată Europa oraşele au autonomie locală financiară. Taxele şi impozitele colectate din oraş să rămână la bugetul oraşului, nicidecum să fie la discreţia Guvernului, cum este în Republica Moldova. Dacă în UTA Găgăuzia se poate acest lucru şi veniturile fiscale merg la Comrat, nu la Guvern, atunci se poate şi pentru Chişinău.

Chişinăul are nevoie de mari investiţii pentru a se dezvolta şi pentru a atrage banii şi firme care să ofere locuri de muncă bine plătite. În Europa oraşele se împrumută pe termen lung, pe 10 ani, prin emisiunea de obligaţiuni municipale pe burse. Investiţiile făcute cu aceste finanţări dezvoltă oraşul, cresc veniturile la buget şi atunci creditele pot fi întoarse. Aşa funcţionează şi nu altfel. Dar pentru a obţine finanţări trebuie să arăţi finanţatorilor că ai venituri proprii, iar Chişinăul nu le are.

Acest lucru se întâmplă şi acum. Marile proiecte pentru Chişinău începute de Dorin Chirtoacă şi blocate în prezent de Binomul Plahotniuc-Dodon prin uzurpatoarea Silvia Radu, sunt cu bani de la finanţatori ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banii nu cad din cer.

În prezent din bugetul Chişinăului 97% sunt pentru consum, adică salarii, electricitate, apă, căldură şi doar 3% pentru dezvoltare, investiţii. Aceasta pentru că banii Chişinăului, 6 miliarde lei anual, sunt luaţi de guvernul lui Plahotniuc.

În aceste condiţii, cum de nu le este ruşine celorlalţi candidaţi să vă privească în ochi şi să vă mintă că vor face săli de sport, parcuri, şi câte şi mai câte? Cu ce bani?

Aici este diferenţa fundamentală între mine şi ceilalţi candidaţi. Eu construiesc, nu cârpesc! Eu propun marile proiecte de dezvoltare şi arăt şi singura cale de obţinere a finanţărilor, aşa cum se face peste tot în Europa.

Niciunul dintre candidaţi nu are mari proiecte pentru că nu are viziune şi niciunul nu spune de unde va obţinea fondurile necesare finanţării. Când voi fi ales primar vom merge înainte, spre dezvoltare şi bunăstare. Dacă orice alt candidat în locul meu ar ocupa postul de primar am rămâne pe loc şi Chişinăul s-ar degrada.

Eu cunosc cel mai bine legile şi instituţiile Republicii Moldova şi ştiu că multe dintre propunerile mele pot fi realizate cu legi, cu colaborarea guvernului şi parlamentului. Unele pot fi obţinute prin referendumuri, pe care trebuie să le câştigăm, luptând în rând cu sutele de mii de chişinăuieni. Alte pot fi realizate de o majoritate parlamentară după izgonirea de la putere a odiosului Binom Plahotniuc-Dodon.

Pentru că vreau Chişinău european şi dezvoltare europeană şi pentru că mă lupt să zdrobesc caracatiţa coruptă a Binomului Plahotniuc-Dodon şi pentru că vreau dreptate voi face totul pentru a transfera Aeroportul de la Ministerul Economiei la Primăria Chişinău şi apoi să anulez contractul de concesiune încheiat de Ilan Şor cu sprijinul lui Plahotniuc.

Nu e nimic complicat, se face într-o zi prin hotărârea guvernului. Vreau acest lucru pentru a nu-i lăsa pe hoţi să se bucure de roadele furtului. Să îşi umple conturile cu veniturile de la cea mai mare companie din oraş, în loc ca banii să fie folosiţi pentru dezvoltarea aeroportului dar şi a Chişinăului.

Cine este european vrea întoarcerea Aeroportului, pentru că în toată Europa administraţiile locale sunt acţionare la aeroporturi. Cine se opune sau măcar ia apă în gură la această temă nu este european, chiar dacă minte că este.

Plahotniuc vămuieşte toate facturile de electricitate ale chişinăuienilor prin firma sa off-shore care aduce energia de la Cuciurgan. Vreau să fac o centrală electrică în cogenerare de 150 MW care va asigura independentă energetică Chişinăului, care va reduce cu 30% preţul facturilor plătite de chişinăuieni, va aduce profit la bugetul primăriei şi va crea locuri de muncă. Cu miliardul furat făceam nu una, ci 7 centrale electrice. Plahotniuc ia 12 milioane dolari ca să-şi facă parc de distracţii cu piscine şi havuzuri la Stăuceni. Dacă puneam aceşti bani co-finanţare pentru centrală, primeam restul de la finanţatorii internaţionali.

Ştiu exact ce trebuie făcut şi voi merge neabătut pe această cale de dezvoltare, singura posibilă, singura europeană.

De la cuplul Silvia Radu-Ivan Ceban nu am pretenţii, ei sunt nişte biete marionete şi nu gândesc cu capul lor. Gândeşte Binomul pentru ei. Silvia Radu nu este nimic şi Ivan Ceban nu este european. Pentru el modelele declarate sunt Baku şi Minsk, dictatorii Aliev şi Lukaşenko.

Dar aveam alte aşteptări de la coaliţia PAS/PPDA/PLDM şi candidatul lor, Andrei Năstase. Cum se pretinde “unicul” reprezentant al forţelor “pro-europene” acest candidat care nu are nicio prevedere europeană în program, cum ar fi autonomia locală financiară? Cum este “pro-european” acest candidat ale cărui propuneri din program încalcă prevederile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană?

Cum se pretinde Andrei Năstase “unicul” candidat anti-oligarhic când în programul său nu are nicio prevedere prin care să scoată Chişinăul din robia economică a lui Plahotniuc?

Lui Andrei Năstase nu-i pasă că Guvernul lui Plahotniuc ia toţi banii plătiţi din taxe şi impozite de chişinăuieni în loc ca aceşti bani să rămână la bugetul Primăriei cum este în Europa. El nu susţine implementarea legislaţiei europeană, adică autonomia financiară locală a Chişinăului cum susţin eu.

Lui Andrei Năstase nu-i pasă că chişinăuienii la facturile de electricitate îi plătesc zeci de milioane dolari lui Plahotniuc comision la firma EnergoKapital şi Chişinăul este dependent energetic de separatiştii transnistreni.

Andrei Năstase pretinde că se luptă cu corupţii, cu Binomul, şi că vrea întoarcerea averii publice furate. Eu nu îl cred şi vă spun că toate acestea sunt vorbe goale cât timp dânsul se opune planului meu de trecere la Primăria Chişinău a aeroportului.

Am vrut să lămuresc toate aceste lucruri cu Andrei Năstase într-o dezbatere publică. El refuză. Fuge şi se ascunde. În schimb pretinde să mă retrag în favoarea lui. Eu niciodată nu dau înapoi. Eu lupt, nu mă ascund! Niciodată nu-i voi trăda pe chişinăuienii şi nu voi renunţa la programele de modernizare europeană pentru Andrei Năstase, care are un program asemănător cu Ivan Ceban. Nu spun eu acest lucru ci chiar dânşii, pentru că se acuză unul pe altul de plagiat.

Duminică avem o bătălie grea şi decisivă cu Binomul Plahotniuc-Dodon.

Eu merg neabătut înainte, în ciuda dezinformărilor, lipsei de mijloace şi monopolului televiziunilor deţinute de Binomul Plahotniuc-Dodon.

Andrei Năstase ştie că pierde alegerile. Ştie că nu va intra în turul 2 şi a aflat asta nu din sondajele otrăvite ale Binomului Plahotniuc-Dodon, ci chiar din sondajul BOP al oamenilor săi de încredere, Barbăroşie şi Ciobanu.

Pentru aceasta, Andrei Năstase şi oamenii lui au renunţat deja la luptă şi pregătesc în mod politicianist înfrângerea, adică explicaţiile pe care vor trebui să le dea începând cu duminică seara, după anunţarea rezultatelor.

Discursul catastrofic despre marile fraude de la alegeri este o pregătire a înfrângerii. Dar asemenea discurs iresponsabil demobilizează electoratul şi descurajează chişinăuienii să vină la votare, din moment ce votul lor oricum va fi furat.

Cererile plângăcioase de retragere a mea în favoarea lui Andrei Năstase sunt tot în vederea pregătirii înfrângerii. Andrei Năstase şi echipa lui caută de pe acum responsabilii pentru înfrângere, iar responsabilul după care se ascund aşa-zisele “forţe pro-europene” este Valeriu Munteanu, pentru că nu vrea să se retragă.

Andrei Năstase decât să poftească la voturile lui Valeriu Munteanu mai bine s-ar fi luptat să obţină propriile voturi, ale coaliţiei PAS/PPDA/PLDM. Conform propriului sondaj, aproape două treimi din alegătorii coaliţiei nu se simt reprezentaţi de Andei Năstase. Această importantă categorie de electorat s-a trezit în mod nedrept fără reprezentant chiar în pragul alegerilor. Pentru aceasta le cer să mă voteze pe mine. Pentru că gândim la fel şi simţim la fel. Pentru că în această luptă grea a venit vremea celor puternici. Nu este loc aici pentru cei slabi, care fug şi se ascund.

Iubiţi chişinăuieni. Avem o bătălie de dat duminică. Vom învinge. V-am spus că cea mai mare spaimă a Binomului este de votul popular. Sunt îngroziţi de dumneavoastră.

Vom învinge! Victoria e a noastră!
Veniţi cu toţii la vot!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

pl.md