Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiPDM

Partidul Democrat pledează pentru o guvernare locală democrată

|versiune pentru tipar| PDM, 7 iunie 2007

Partidului Democrat din Moldova constată, că în cadrul scrutinului din 3 iunie 2007 cetăţenii Republicii Moldova au sancţionat dur actuala guvernare. Aceasta s-a manifestat prin faptul că numărul cetăţenilor care au susţinut PCRM a scăzut cu circa 30% în raport cu alegerile din 2003, precum şi prin absenteismul masiv al alegătorilor.

În acelaşi timp a scăzut şi suportul formaţiunilor politice, care au încercat să transforme “anti-comunismul” lor declarativ şi gălăgios în unicul argument în lupta pentru simpatiile alegătorilor.

Partidului Democrat din Moldova este unica formaţiune politică parlamentară, care la 3 iunie 2007 a fost susţinută de un număr substanţial mai mare de cetăţeni ai Republicii Moldova decât în cadrul alegerilor din 2003.

Partidului Democrat din Moldova mulţumeşte tuturor susţinătorilor şi se obligă în faţa lor să-şi onoreze toate angajamentele din campania electorală. Considerăm că numărul susţinătorilor Partidului Democrat din Moldova ar fi fost mult mai mare dacă partidul de guvernământ ar fi respectat normele fundamentale ale statului de drept democratic şi ar fi renunţat la practica de intimidări şi represalii în raport cu candidaţii altor partide, inclusiv faţă de candidaţii PDM.

Putem afirma cu certitudine, că rezultatele ar fi fost altele, dacă televiziunea publică naţională ar fi fost eliberată de cenzura sufocantă din partea puterii şi ar fi avut posibilitatea să slujească cauzei nobile de informare a cetăţeanului.

Luând în considerare gravitatea actelor comise de comunişti în perioada campaniei electorale şi de incapacitatea lor de a rezolva problemele reale a cetăţeanului de rând, Biroul Politic al Partidului Democrat din Moldova a hotărât că va participa la formarea unor alianţe postelectorale în consiliile locale de nivelul întâi şi doi cu partidele de orientare democratică.

Totodată, Partidul Democrat solicită membrilor şi simpatizanţilor săi să sprijine în turul doi reprezentanţii partidelor democratice în localităţile în care candidaţii PDM nu s-au calificat. Noi suntem pentru o guvernare locală democrată în interesele cetăţenilor, capabilă să rezolve problemele cetăţenilor în baza valorilor social-democrate, promovate de PDM.

PDM consideră că dilema “comunişti — anti-comunişti”, care timp de circa zece ani a fost impusă societăţii moldoveneşti, este una falsă şi sterilă. Sub paravanul ei, de ambele părţi, s-a urmărit scopul cinic de manipulate a opiniei publici din Republica Moldova, de realizare a intereselor de familie, personale sau de grup. PDM consideră că unica cale de depăşire a crizei morale, economice şi politice cu care se confruntă societatea moldovenească este consolidarea cetăţenilor Republicii Moldova în jurul partidelor politice stabile, competente şi responsabile şi care au la baza activităţii lor doctrine politice europene.

Pentru ca votul din 3 iunie 2007 cu adevărat să reflecte opţiunile cetăţenilor Republicii Moldova, PDM cheamă pe toţi consilierii şi primarii, care prin intimidări şi şantaj au fost impuşi să renunţe la ideea de a candida din partea PDM, să revină în familia PDM. Acelaşi mesaj noi adresăm şi celora care au fost impuşi să candideze din partea partidului de guvernământ.

Fiind conştient de responsabilitatea care-i revine, PDM doreşte să consolideze toţi oamenii de bună credinţă, care doresc să vadă Republica Moldova drept o ţară prosperă, paşnică şi integră, în care cetăţeanul de rând va fi stimat de putere şi cu şanse sigure de integrare europeană.

În această intenţie PDM poate conta pe suportul partidelor social-democrate din ţările Uniunii Europene, precum şi din întreagă lume.

Consiliul Executiv Politic al PDM

Centrul de presă al PDM