Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiPDSM

Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale

|versiune pentru tipar| PDSM, 8 iunie 2007
Partidul Democraţiei Sociale sesizează misiunile de monitorizare a alegerilor locale generale din 3 iunie 2007, ambasadele străine acreditate la Chişinău, Comisia Electorală Centrală şi opinia publică asupra cazurile de falsificare a rezultatelor alegerilor chiar după votarea din 3 iunie 2007.

În comuna Micăuţi, raionul Străşeni, în urma alegerilor locale din 3 iunie 2007 candidatul Partidului Democraţiei Sociale dl Ion Nicolaev a cîştigat detaşat alegerile, acumulînd 1157 de voturi din 1710 voturi valabil exprimate, sau 67,66%.

Rezultatele alegerilor de la secţiile de votare din satele Micăuţi şi Gornîi au fost fixate în procesele verbale, perfectate legal, copiile cărora se păstrează la şefii Birourilor Electorale din aceste localităţi.

Însă după prezentarea proceselor verbale la Consiliul Electoral de Circumscripţie 30/12 Micăuţi-Gornîi, acestea au fost substituite, astfel încît în instanţa de judecată, care urmează să valideze alegerile, au fost prezentate alte procese electorale, fără semnăturile şi ştampilele necesare, conţinînd cifre neconforme cu numărul de buletine şi cu numărul de alegători din aceste localităţi. Conform declaraţiilor observatorilor şi reprezentanţilor PDS în Birourilor secţiilor de votare din satele Micăuţi şi Gornîi, dar şi ale observatorilor naţionali, după numărarea voturilor din circumscripţia 30/12 Micăuţi-Gornîi, toate procesele verbale au fost întocmite legal, semnate şi ştampilate, conform procedurilor.

Însă la 8 iunie, din anumite surse, candidatul PDS Ion Nicolaev a fost informat că instanţa de judecată urmează să invalideze rezultatele alegerilor în comuna Micăuţi, pe motiv că procesele verbale prezentate în instanţă nu sînt perfectate conform normelor legale.

De notat, că informaţia în cauză era ţinută în secret atît de responsabilii de organizarea alegerilor la nivel raional, cît şi de reprezentanţii instanţei de judecată.

Anularea rezultatelor alegerilor din circumscripţia electorală Micăuţi-Gornîi ar lipsi Partidul Democraţiei Sociale de doi reprezentanţi în consiliul raional Străşeni, fapt ce ar permite comuniştilor să obţină majoritatea în consiliul raional.

Partidul Democraţiei Sociale califică acţiunile care au avut loc pe marginea alegerilor din comuna Micăuţi, raionul Străşeni, drept o falsificare făţişă a alegerilor în favoarea partidului comuniştilor.

Partidul Democraţiei Sociale atenţionează asupra pericolului de falsificare postelectorală a rezultatelor alegerilor după schema aplicată în comuna Micăuţi şi în alte localităţi ale Republicii Moldova, cu scopul de a asigura o majoritate confortabilă partidului comuniştilor.

PDS solicită misiunilor de monitorizare a alegerilor, ambasadelor străine acreditate la Chişinău să intervină pentru a nu admite falsificarea postelectorală a alegerilor şi cere Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale a Republicii Moldova să investigheze cazul de falsificare a actelor privind rezultatele alegerilor locale din comuna Micăuţi, pentru a fi trase la răspundere persoanele care au comis falsificarea.

Centrul de presă al PDS