Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiPNL

Poziţia Partidului Naţional Liberal faţă de rezultatele alegerilor locale 2007

|versiune pentru tipar| PNL, 7 iunie 2007

Campania electorală-2007 s-a desfăşurat în condiţiile unor presiuni antidemocratice, puternice şi constante, din partea guvernării comuniste. PCRM a venit la guvernare pe cale democratică şi a început imediat să îngrădească posibila alternanţă democratică la putere. Aceasta echivalează cu o gravă încălcare a drepturilor democratice ale cetăţenilor Republicii Moldova, consfinţite în Constituţie, şi merită o anchetă specială privind legalitatea funcţionării Partidului Comuniştilor în spaţiul politic al Republicii Moldova. În cazul unei anchete nepărtinitoare, rezultatele acesteia ar putea conduce la scoaterea PCRM în afara legii.

Constatăm un absenteism constant în alegeri după venirea comuniştilor la putere. Actuala campanie electorală nu este neordinară, din acest punct de vedere, fiind expresia disperării şi a neîncrederii oamenilor în buna funcţionare a instituţiilor democratice în Republica Moldova. Însă, şi în aceste condiţii, comuniştii nu şi-au menţinut cvazisusţinerea electorală. Căderea spectaculoasă a procentului electoral al comuniştilor vorbeşte despre prăbuşirea lor inerentă. Acesta este principalul rezultat al actualei campanii electorale.

Rezultatul electoral, obţinut, la Chişinău, de către un candidat provenind dintr-un partid cu o denumire liberală îi desfiinţează pe pretinşii profeţi, care excludeau un vot de sprijin consistent pentru doctrina liberală în Moldova. Acesta este al doilea rezultat relevant al actualei campanii electorale.

Partidul Naţional Liberal, reconstituit juridic la 3 februarie 2007, a înregistrat, în acest scrutin, pe fundalul unei conjuncturi nefavorabile, un rezultat modest, însă consistent şi promiţător. Valoarea rezultatului obţinut de PNL este cu atît mai relevant, cu cît a fost obţinut în condiţiile participării punctuale a partidului, înaintării candidaţilor doar într-un număr redus de raioane. PNL aduce cele mai sincere mulţumiri sprijinitorilor săi, care au dat un vot al speranţei şi al demnităţii naţionale, pentru conceptul Uniunii Interstatale România-Republica Moldova, percepîndu-l ca pe cea mai bună şansă de europenizare a celui de-al doilea stat românesc.

Rezultatele actualelor alegeri, inclusiv la Chişinău, demonstrează, în mod elocvent că, în cazul creării unui singur pol liberal pe o platformă gen Uniunea Interstatală România-Republica Moldova, ar fi fost garantată o victorie hotărîtă a partidei liberale şi naţionale încă în această etapă. Identificarea unei asemenea construcţii politice este, însă, îngreunată din cauza unui separatism politic supărător manifestat de conducerea Partidului Liberal. Privat de susţinerea din partea unui pol liberal, candidatul PL la funcţia de Primar General al Chişinăului nu dispune de baza de cadre necesară pentru guvernarea eficientă a capitalei. Speranţa chişinăuenilor într-un politician tînăr şi energic, întruchipată de Dorin Chirtoacă, s-ar putea spulbera repede în cazul unei prestaţii profesionale slabe a viitorului primar-liberal. Nemaivorbind de o posibilă joncţiune disperată cu comunişti şi cu aliaţii lor, în cazul neconstituirii, în viitorul Consiliu municipal, a unei majorităţi anticomuniste stabile.

Rezultatele alegerilor, mai ales la Chişinău, limpezesc aşteptările electoratului: e nevoie de oameni noi, cu o pregătire modernă europeană, neîmpovăraţi de tarele trecutului. Evident e şi faptul că intoleranţa, exclusivismul şi incapacitatea de cooperare cu diverse forţe democratice vor conduce inevitabil la un eşec lamentabil al oricărei alternative politice în raport cu comuniştii. Republica Moldova are nevoie stringentă de un pol politic liberal şi naţional, incluzînd protagonişti ai tuturor generaţiilor — unicul ce ar putea pune capăt uzurpării puterii de către PCRM. PNL pledează pentru crearea, cît mai urgentă, a unui asemenea pol.

PNL avertizează în legătură cu supraaprecierea succesului lui Dorin Chirtoacă în primul tur în lupta pentru funcţia de Primar general de Chişinău. Fără solidarizarea tuturor forţelor democratice în turul doi victoria candidatului necomunist nu va fi posibilă. Concomitent, constatăm că Partidul Liberal, din care provine D.Chirtoacă, nu dispune de suficiente resurse umane pentru a garanta o dirijare profesionistă a Chişinăului — un complex extrem de complicat. Sîntem îngrijoraţi de tendinţa conducerii PL de a-şi construi mesajul pe teza “războiului generaţiilor”. Nu avem nevoie de o victorie asupra cvazicomuniştilor lui Voronin pentru a vedea, în schimb, o guvernare cvaziliberală, cu pronunţate elemente de mobilizare de tip legionar. Însă şi în aceste condiţii, fiind conştienţi de gravele carenţe de comportament democratic în conducerea PL, facem abstracţie de atacurile condamnabile din partea PL contra PNL, de obsesia identificării comuniştilor de către PL nu în PCRM, ci în partidele democratice, şi, în numele repurtării victoriei asupra comuniştilor, ne declarăm deschişi unei cooperări strînse între partidele democratice pentru atingerea victoriei anticomuniste în turul doi al alegerilor Primarului general al Chişinăului.

Centrul de presă al PNL