Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiPPCD

Lezarea drepturilor concurenţilor electorali ai Partidului Popular Creştin Democrat

|versiune pentru tipar| PPCD, 26 mai 2007

Raionul Briceni

s. Cotiujeni. Dl Mihail Ursu, primarul comunist în exerciţiu, prin ameninţări i-a influenţat pe doi candidaţi la funcţia de consilieri pe lista PPCD, să se retragă.

s. Beliavniţ. Dna Vera Mihailov, secretara primăriei din sat, candidat la funcţia de consilier pe lista PPCD, a fost concediată de către primarul în exerciţiu.

Raionul Donduşeni

s. Plop. Ştiind că dna Emilia Vrabie candidează la funcţia de primar din partea PPCD, dnul Anastasie Pavlov, preşedinte al raionului, a încercat să o înlăture din cursa electorală, exercitând presiuni asupra ei şi ameninţând-o cu deschiderea unui dosar penal. Dna Vrabie a cedat chiar şi funcţia de director al şcolii din sat pentru a nu mai fi supusă presiunilor, cu toate acestea intimidările continuă.

Raionul Edineţ

În or. Edineţ, dna Raisa Eroţcaia candidează la funcţia de consilier pe lista PPCD. Aceasta a fost intimidată de către reprezentanţii Partidului Comunist din localitate pentru a se retrage de pe listă.

s. Lopatnic. Dna A. Bezdetnii, ex-candidat la funcţia de consilier pe lista PPCD a fost ameninţată cu pierderea locului de muncă, de către dna Stahurţcaia, şefa Direcţiei Asistenţă Socială Raionul Edineţ, motiv din care acesta şi-a retras candidatura.

Raionul Făleşti

s. Obreja Veche. Dna Zinaida Mocanu, ex-primar din partea PCRM, a acceptat să candideze la funcţia de primar pe lista PPCD la alegerile locale din 2007, dar în urma presiunilor exercitate de către dl Alexei Gligor, preşedinte al raionului, aceasta şi-a retras candidatura.

Raionul Floreşti

or. Floreşti. Dl Veaceslav Ungureanu, inginer la reţelele electrice, candidat la funcţia de consilier raional pe lista PPCD, a fost intimidat şi ameninţat cu eliberarea din funcţie de către Vl. Coca, şeful reţelelor electrice din raion, în urma acestor presiuni şi-a retras candidatura.

Dna Ala Stârcea, candidat la funcţia de consilier orăşenesc pe lista PPCD, a fost ameninţată de catre dl Iurie Ţap, primarul oraşului. Aceasta nu şi-a retras candidatura.

Dl Sergiu Litra, antrenor principal a echipelor de fotbal din raion şi candidat la funcţia de consilier raional pe lista PPCD, a fost ameninţat cu concedierea de către dl Babin, inspector raional în sfera sportului şi dl Djurinschi, membru în biroul permanent al PCRM. Acesta s-a retras din listă.

Dna Svetlana Topcenco, profesoară la Liceul “Cehov” şi candidat la funcţia de consilier raional a fost ameninţată cu cincedierea de către directoarea liceului. Aceasta s-a retras din listă.

s. Izvoare. Dna Ina Chihai, candidat la funcţia de consilier local pe lista PPCD, a fost avertizată de către conducerea Direcţiei de Învăţământ Floreşti, să îşi retragă candidatura. Aceasra s-a retras din listă.

s. Japca. Dl Tudor Pascari, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, precum şi o parte din candidaţii la consilieri, au fost ameninţaţi cu concedierea, dacă nu îşi vor retage candidaturile de către Tudor Galben, primar. Din acest motiv o parte din consilieri s-au retras de pe listă.

s. Coşerniţa. Dna Natalia Buzdugan, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, a fost somată de către Ion Poscarenco, primarul comunist, să îşi retragă candidatura. Aceasta nu a cedat presiunilor.

s. Lunga. Dnul Iurie Fetescu, candidat la funcţia de consilier raional pe lista PPCD, fiind intimidat de către dnul Mihail Rusu, preşedintele executivului, şi-a retras candidatura.

s. Gura Căinarului. Dl Boris Coţaga, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, inginer la “Moldtelecom”, a fost chemat de către dl Ciontonov, şef al “Moldtelecom”-ului Floreşti, şi ameninţat cu concedierea dacă acesta nu îşi retrage cendidatura. Dl Coţaga nu a cedat presiunilor.

s. Vărvăreuca. Dna Carolina Solomca, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, a fost somată de către dl Serafim Ciugureanu, şeful “Mărculeşti Combi” SRL, să îşi retragă candidatura, ameninţând-o cu concedierea. Dânsa nu a cedat presiunilor.

s. Alexandrovca. Dl Leonid Badici, primarul comunist, exercită presiuni asupra candidaţilor la funcţia de consilieri pe lista PPCD în vederea retragerii acestora. Până în prezent, trei din unsprezece şi-au retras candidaturile.

Raionul Glodeni

or. Glodeni. Dl Adrian Ţărnă, candidat la fincţia de primar, a fost intimidat de către dl Ghenadie Gîdei, vice-comisarul poliţiei la indicaţie preşedintelui raionului.

s. Camenca. Dna Nina Mucerschii, candidat la funcţia de primar pe lista PPCD, a fost somată de către şeful reţelelor electrice “Red-Nord”, la indicaţia dlui V. Carcea, preşedinte al raionului, să-şi retragă candidatura. Dâsa a refuzat să se conformeze.

s. Cobani. Dl Petru Grijuc, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, a fost atenţionat de către dnul V. Carcea, membru PCRM şi preşedinte al raionului, să-şi retragă candidatura. Acesta a rezistat intimidărilor.

Raionul Râşcani

s. Aluniş. Dl Ion Vacariuc, candidat la funcţia de primar din partea PPCD, a fost presat de către dl I. Vacariuc, reprezentant al Partidului Legii şi Dreptăţii să candideze pe lista acestora, în caz contrar i se vor crea probleme.

s. Horodişte. Dnul V. Gorodişteanu, primarul în exerciţiu candidează din partea PPCD. Din care motiv acesta a fost supus unor ameninţări din partea reprezentanţilor comuniştilor. Astfel, el a fost constrâns să candideze pe lista PCRM.

s. Alexandreşti. Dl Constantin Laşcu, candidat la funcţia de consilier pe lista PPCD, a fost ameninţat de către Anatol Prisăcaru, directorul şcolii din sat, exponent al PCRM, precum că soţia sa nu va fi angajată în calitate de profesoară, dacă acesta va refuza să candideze pe lista PCRM.

Raionul Sângerei

or. Sângerei. Dl Iurie Bologan, maistru la S.A. “Apă-Canal”, candidat la funcţia de consilier local pe lista PPCD, este ameninţat cu concedierea de către dna M. Condurache, vice-primarul or. Sângerei. Însă acesta nu a cedat în fată intimidărilor.

Raionul Dubăsari

or. Dubăsari. Dna Maria Filipenco, candidat la funcţia de consilier raional şi consilier local în s. Pârâta pe lista PPCD, a fost ameninţată, de către dna Cercasova, membră PCRM şi director al Centrului de tip familial “Oraşul Copilăriei”, cu pierderea locului de muncă. Ca urmare, dna Filipenco şi-a retras candidatura.

Raionul Criuleni

or. Criuleni. Nouă (9) persoane care au acceptat să candideze pe lista PPCD, în calitate de primar, au fost forţaţi de către reprezentanţii Partidului Democrat, în persoana dl Grigore Savin, secretar al Consiliului raional, să se retragă. În cele din urmă aceştia nu candidează.

Raionul Călăraşi

s. Pârjolteni. Mai multe persoane care şi-au exprimat dorinţa de a candida pe lista PPCD au fost intimidate şi şantajate de către exponenţii locali ai PCRM precum sunt Gheorge Negru, directorul şcolii din localitate, Gheorghe Spânu, preşedintele filialei locale a Asociaţiei de consum, şi Vasile Pânzari, directorul Asociaţiei agricole din localitate. Aceştia i-au forţat să completeze şi să semneze cereri de retragere de pe lista candidaţilor PPCD, fapt confirmat şi de cetăţeanul Constantin Badia prin scrisoarea adresată Consiliului electoral de circumscripţie Pârjolteni.

Raionul Hânceşti

s. Leuşeni. Dnul Gh. Drăgan, candidat la funcţia de consilier raional a fost sfidat de către un grup de tineri comunişti chiar cu tentativa de a-l agresa fizic.

s. Negrea. Dne Efimia Pistol, candidat la funcţia de consilier local a fost ameninţată de către dl I. Gorincioi, comisarul de poliţie pentru a-şi retrage candidatura de pe lista PPCD.