Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007DeclaraţiiPPR

Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la electorala 2007

|versiune pentru tipar| PPR, 4 iunie 2007

Pentru Partidul Popular Republican comportamentul fraudulos al partidului de guvernământ în campania alegerilor locale generale din 3 iunie 2007 n-a constituit o surpriză. Ne-am aşteptat la ceva similar după campania de alegere a başcanului Găgăuziei din octombrie-decembrie 2006. Participând în acea campanie cu candidatul său, preşedintele Consiliului Republican al partidului Mihail Formuzal, membrii echipei PPR din autonomia găgăuză s-au convins prin nenumărate exemple de incapacitatea autorităţilor comuniste, dirijate prin pârghii anticonstituţionale de către preşedintele Voronin, de a organiza alegeri libere şi corecte.

Factorii externi s-au grăbit să aprecieze scrutinul din Găgăuzia drept unul în care guvernarea, chipurile, ar fi înregistrat anumite succese în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2005. Din păcate, această apreciere pripită n-a corespuns realităţii, ci a trezit doar dubii privind capacitatea observatorilor externi de a estima adecvat realităţile din Republica Moldova. În plus, ea a servit drept un fel de încurajare pentru regimul uzurpatorului Voronin de a-şi continua practicile antidemocratice şi anticonstituţionale. Iar acum, ajungând în ziua scrutinului local, ne-am convins încă odată că electorala din Găgăuzia a fost o repetiţie la nivel regional a debandadei la care se dedă guvernarea în actuala campanie a alegerilor locale generale.

Chiar din startul acestei campanii electorale PPR a anunţat că va duce o cronică a fraudelor guvernării comuniste la alegerile locale, lucru pe care l-am făcut sistematic pe parcursul unei perioade de peste două luni (cronica se anexează). Din acest document se vede clar întregul arsenal de abuzuri la care recurg pe tot teritoriul Republicii Moldova reprezentanţii partidului de guvernământ pentru a se menţine la putere.

Fraudele guvernanţilor, înfruntate atât de candidaţii PPR cât şi de candidaţii din partea celorlalte formaţiuni de opoziţie, demonstrează cu certitudine că actualul partid de guvernământ, începând cu liderii PCRM şi terminând cu activiştii din teritoriu ai respectivei formaţiuni, nu poate ceda puterea în mod democratic. Aceşti oameni nu doresc şi nici nu sunt în stare să organizeze alegeri libere şi corecte.

Nu ne va mira faptul dacă aceste alegeri vor fi validate de către CEC-ul de buzunar al uzurpatorului Voronin. Acum, când primul tur al alegerilor s-a încheiat, mai important este să se tragă nişte concluzii, inclusiv de către factorii externi — concluzii care nu le-ar permite guvernanţilor comunişti să fraudeze şi să compromită în acelaşi mod şi campania alegerilor parlamentare din anul 2009.

Primo. PPR consideră că alegerile-2007, indiferent de rezultatul pe care la înregistrat în ziua scrutinului fiecare concurent electoral, nu pot fi apreciate drept alegeri democratice, libere şi corecte. Nu ne aşteptăm la o concluzie similară şi din partea observatorilor străini care monitorizează campania. Însă, o concluzie complezentă-încurajatoare a alegerilor locale, precum cea din finalul rapoartelor de monitorizare din martie 2005 şi decembrie 2006, va permite regimului Voronin să se simtă îndreptăţit moral să fraudeze şi pregătirea către campania alegerilor parlamentare din 2009. Or, în Republica Moldova, în condiţiile în care puterea a fost uzurpată de şeful statului, orice alegeri sunt fraudate cu mult timp până la ziua desfăşurării scrutinului.
Secundo. În opinia PPR, unii factori din Occident, atunci când se iau decizii de a susţine Republica Moldova, tratează într-un mod inadecvat procesele din statul nostru (stat în care guvernanţii violează Constituţia şi celelalte legi; stat în care nu există justiţie, iar procuratura fabrică la comanda guvernanţilor dosare politice sau de expropriere a businessului privat; stat în care la tot pasul se încalcă drepturile şi libertăţile omului). Din acest considerent rugăm Statele Unite ale Americii, ţările membre ale Uniunii Europene, celelalte ţări (Suedia, Japonia etc.), care ne acordă sprijin financiar, să conştientizeze un fapt simplu ca bună ziua: toate aceste “injecţii financiare” — fie în formă de grant-uri, fie credite — sunt folosite de către actuala guvernare nu în folosul poporului Republicii Moldova, nu pentru transformări democratice, ci cu totul în alte scopuri. Unul dintre aceste scopuri a fost şi rămâne menţinerea şi consolidarea regimului poliţienesc al preşedintelui Voronin.

Dacă şi pe viitor se vor lua decizii de a susţine “avansarea” Republicii Moldova “pe calea reformelor” — deşi până acum Occidentul a fost minţit cu neruşinare de către autorităţile moldovene, care nu vor şi nu pot să promoveze reforme, după cum nu pot promova nici politica integrării europene — ne-am dori ca orice sprijin financiar să fie condiţionat în cel mai concret mod, evitându-se duplicitatea limbajului diplomatic, de necesitate îndeplinirii a, cel puţin, două condiţii prealabile:

(1) Revenirea la practica anilor 1990–1994, când fiecărui partid politic i se ofereau fără nicio plată câte 20 de minute lunar la posturile naţionale de televiziune şi radio, ceea ce garanta opoziţiei accesul permanent (nu doar în perioada campaniei electorale) la mass-media audiovizuale, care au cea mai mare acoperire şi audienţă.

(2) Eliminarea practicii vicioase şi anticonstituţionale de imixtiune a guvernanţilor în funcţionarea justiţiei.

Dacă nu se va reuşi realizarea nici măcar a acestor două condiţii, Partidul Popular Republican va fi nevoit să constate imposibilitatea schimbării, în 2009, în mod democratic a puterii în Republica Moldova, fapt care ne va impune să revizuim tactica de luptă politică. Totodată, vom fi nevoiţi să constatăm existenţa standardelor duble în politica pe care SUA şi statele membre ai UE o promovează în raport cu ţara noastră.

Nicolae Andronic,
preşedinte al Partidului Popular Republican

Serviciul de presă al PPR