Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Concurenţi electoraliPDM

Manifest electoral al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar|
Partidul Democrat din Moldova în toată activitatea sa a pornit de la ferma convingere că integrarea europeană este singura cale reală şi durabilă de edificare a statalităţii moldoveneşti, că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se bucure de standarde şi condiţii înalte de viaţă, libertate de expresie, democraţie şi siguranţă la fel ca şi cetăţenii Uniunii Europene, că mizeria politică trebuie să rămână în istorie.

Singurul lucru cu adevărat important este interesul şi bunăstarea cetăţenilor ţării. Calea spre Europa trebuie să pornească de la voinţa fermă de a aduce standardele europene în fiecare comunitate, în fiecare sat.

Toţi membrii, toţi candidaţii PDM, se angajează să realizeze un program eficient de guvernare locală în spiritul social-democraţiei europene: SOLIDARITATE, DREPTATE, LIBERTATE. Noi propunem o Moldovă Socială, o Moldovă, unde să fie asigurate şanse egale pentru toţi.

Moldova Socială înseamnă un stat în care domină legea nu corupţia, un stat care este aliatul cetăţenilor în bătălia pentru nimicirea sărăciei, un sprijin puternic pentru adaptarea tuturor la schimbările pe care le aduce viitorul. Un stat, unde va reveni încrederea între oameni, între cetăţean şi putere, unde guvernarea la toate nivelele este aleasă de popor, este controlată de popor şi răspunde în faţa poporului.

Cetăţeanul — stăpân la Primărie

Partidul Democrat vine cu candidaţi la funcţiile de primari şi consilieri, care vor fi alături de Dumneavoastră. Primari, care cunosc problemele voastre şi sunt capabili să le rezolve.

Partidul Democrat vede primăriile ca autorităţi puternice, apte organizaţional şi financiar să repare drumuri, să modernizeze grădiniţele şi şcolile, să asigure o dezvoltare europeană a satului, oraşului, municipiului.

Consilierii şi primarii noştri sunt obligaţi să informeze fiecare locuitor despre toate hotărârile care se iau la primărie şi fiecare va putea veni cu părerea sa.

Partidul Democrat vede o primărie modernă care nu depinde de puterea de la centru şi de culoarea politică a partidului de guvernare.

Noi credem că:

Economie modernă — muncă bine plătită

Puterea locală trebuie activ să contribuie la formarea şi modernizarea economiei locale. Nu mai putem tolera, că din cauza lipsei locurilor de muncă bine plătite, cei mai buni profesionişti, cei mai harnici şi competenţi pământeni de-ai noştri s-au pornit prin ţări străine în căutarea unui câştig decent.

Noi trebuie să îndreptăm activitatea primăriilor în ajutorul şi sprijinul celor care vor să muncească acasă. Toţi care vor să deschidă o afacere, să creeze o întreprindere, vor găsi o largă şi eficientă susţinere la primării. Autorităţile locale, conduse de reprezentanţii Partidului Democrat, vor iniţia proiecte de constituire în localităţile din toată Moldova, a întreprinderilor care vor oferi şi locuri de muncă atractive şi produse competitive. Primăriile trebuie să creeze magazine, farmacii unde cetăţenii cu venituri reduse să găsească mărfuri calitative dar la un preţ accesibil.

În satele noastre, în cel mai scurt timp trebuie să apară fabrici, uzine, ateliere locale, la care tinerii noştri, care se gândesc numai la străinătate, să poată găsi o meserie modernă, un venit considerabil, o ocupaţie interesantă.

Candidaţii PDM optează pentru lansarea unui şir de programe de edificare a economiei localităţilor:

Satul moldovenesc — localitate europeană

Noi trebuie să aducem satele noastre în secolul XXI, trebuie să le aducem în Europa. Omul de la ţară are dreptul şi va avea acelaşi confort de trai, ca şi orăşenii. Ba mai mult. Programele Partidului Democrat prevăd îmbinarea avantajelor traiului la sat cu comodităţile oraşului. Tehnologiile moderne permit în timp foarte scurt de a asigura casele din satele noastre şi reţea de apă potabilă, şi cu apă caldă, ba chiar cu canalizare.

Satul moldovenesc merită sa beneficieze — pentru cât a suferit şi pentru hărnicia oamenilor săi — de toate realizările civilizaţiei din lumea în care ne integrăm.

Propunem locuitorilor satelor şi oraşelor Moldovei:

Viitorul copiilor şi bunăstarea bătrânilor este în mâinile noastre

Copii şi tinerii reprezintă cel mai mare potenţial pe care îl deţine fiecare localitate şi pentru ei este tot efortul nostru. Investiţia în educaţia şi sănătatea tinerilor reprezintă o investiţie strategică în prezentul şi viitorul societăţii moldoveneşti. Şanse egale pentru un start reuşit în viaţă înseamnă acces egal pentru toţi tinerii — indiferent de veniturile şi de provenienţa familiilor în care trăiesc — la învăţătură, la informaţie/Internet, la învăţarea a cel puţin unei limbi străine, la un calculator personal, la sănătate prin sport. Tinerii reprezintă motorul Moldovei puternice şi sociale pe care o vom construi în următorii ani. Asigurarea accesului la educaţie şi formare permanentă pentru tinerii din toate straturile sociale reprezintă condiţia esenţială pentru ca tinerii să dorească să trăiască şi să prospere acasă, în Moldova.

Grija faţă de bătrâni este expresia sentimentului de respect şi solidaritate socială. Răsplată cinstită după o viaţă de muncă este principiul politicilor noastre pentru pensionari. Pensia trebuie să acopere coşul minim de consum pentru orice pensionar din Moldova. Partidul Democrat din Moldova consideră că fiecare primărie trebuie să aibă capacitatea de a oferi servicii calitative medicale şi de asistenţă socială, să gestioneze o cantină socială sau un azil pentru bătrânii singuratici.

Candidaţii PDM vor avea ca prioritate:

Cele prezentate constituie baza ofertei noaste electorale pentru anii 2007–2011

Localitatea noastră este casa noastră şi suntem datori s-o facem frumoasă, curată, europeană.

În manifestul nostru există soluţii pentru majoritatea problemelor cu care se confruntă atât societatea, în general, cât şi fiecare comunitate în parte. În fiecare localitate candidaţii noştri vor stabili priorităţile şi vor accentua problemele cu care se confruntă comunitatea dată. Principalul nostru obiectiv este de a crea la nivelul comunităţilor locale echipe de profesionişti care să fie capabili să ia decizii şi să le pună în practică.

Partidul Democrat are un potenţial uman considerabil, persoane cunoscute şi apreciate în republică, oameni cu experienţă, care au reuşit să înregistreze o serie de succese importante pentru economia şi societatea Republicii Moldova. Noi propunem soluţii viabile şi oameni competenţi care pot şi vor să se implice în rezolvarea problemelor comunitare.

Partidul Democrat din Moldova, la nivel local, va guverna călăuzindu-se de interesele majore ale comunităţilor locale: