Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Concurenţi electoraliUCM

Teze din programul electoral al Uniunii Centriste din Moldova

|versiune pentru tipar|
Pentru o putere locală competentă, necoruptă şi responsabilă.

Uniunea Centristă din Moldova, ca organizaţie politică, este o necesitate obiectivă pentru societate. Fiind un partid care, prin programul său, prin poziţiile, atitudinile, iniţiativele constructive promovate, încearcă să readucă situaţia politică, economică şi socială a ţării la normalitate, în scopul asigurării stabilităţii politice, a dezvoltării economice durabile, a integrării politico-teritoriale, consolidării imaginii şi credibilităţii internaţionale a Republicii Moldova.

UCM este un partid politic de orientare social-democrată, avînd drept călăuză centrismul sau raţionalismul politic ca principiu de bază, ca modalitate de abordare şi soluţionare a problemelor social-economice, ca factor imperativ de menţinere a echilibrului politic în ţară prin combaterea extremismului de orice speţă şi din orice parte, fie stînga sau dreapta.

UCM pledează pentru o putere competentă, necoruptă, eficientă şi responsabilă, pentru o opoziţie constructivă, exigentă şi critică, se pronunţă împotriva egoismului politic meschin şi dăunător.

Noi sîntem un partid care nu are ce ascunde de oameni, pledăm pentru un dialog public, sincer şi responsabil, şi venim cu intenţii ferme de a asigura o alternativă democratică şi eficientă actualei guvernări la nivel local.

UCM constată că alegerile locale precum şi cele parlamentare sînt principalul cîmp al concurenţei politice a partidelor, cea mai democratică formă de verificare a programelor şi echipelor partidelor şi unica cale legală de adjudecare a puterii locale şi centrale.

Principala funcţie a primarilor şi consilierilor locali — constă în reprezentarea demnă şi responsabilă a voinţei alegătorilor şi soluţionarea problemelor arzătoare, economice şi sociale, cu care se confruntă locuitorii satelor şi oraşelor.

Pentru noi omul reprezintă valoarea supremă. Respectul pentru demnitatea umană, dreptul omului la libera dezvoltare, combaterea inechităţii şi a suferinţei --- sînt obiectivele noastre majore. Noi apreciem mult importanţa muncii social utile, a adevărului, modestiei şi bunei-credinţe.

Stimaţi alegători!

Aşa cum s-a întîmplat şi în alegerile precedente (parlamentare, locale) şi în această campanie electorală Veţi fi invadaţi de zeci de programe, platforme, teze, buclete, fluturaşi şi alte atribute electorale.

Este bine sau rău? Noi considerăm că, în general, este bine. Sîntem diferiţi, avem convingeri simpatii şi antipatii politice diferite. O alegere conştientă, raţională şi întemeiată poate fi realizată doar în condiţii de concurenţă politică civilizată, loială şi constructivă a diferitelor programe şi echipe. Aşa se procedează în orice sistem democratic. În acelaşi timp, este necesar să se ţină cont de un adevăr incontestabil --- orice program electoral sau de guvernare a republicii, a capitalei şi a oricărei comunităţi locale, oricît de frumos ar fi scris pe hîrtie, poate fi realizat doar de o echipă de oameni competenţi, cinstiţi şi necorupţi, dornici şi capabili să-şi folosească capacităţile în interesul ţării şi a comunităţii locale. Anume aceste calităţi sînt proprii persoanelor pe care Uniunea Centristă din Moldova le propune la funcţiile de primari şi consilieri în actualele alegeri locale.

Ţinînd cont de situaţia politică, economică şi socială din ţară, de faptul că autorităţile de stat ignorează principiile constituţionale privind autonomia locală, administrează şi dictează orice acţiuni ale autorităţilor locale;

Pornind de la faptul că primarii şi consiliile locale nu dispun de surse şi autonomie financiară şi, respectiv, nu pot elabora şi realiza programe de dezvoltare economică, socială şi culturală a comunităţilor fără aprobarea autorităţilor din Chişinău sau din centrele raionale;

Constatînd fenomenul discriminării financiare şi materiale a satelor şi oraşelor în dependenţă de apartenenţa politică a primarului sau a majorităţii consiliului local;

Exprimîndu-ne îngrijorarea pentru faptul că virusul corupţiei , a mituirii şi hoţiei a pătruns , practic, în majoritatea instituţiilor puterii locale, raionale, municipale şi centrale, zădărnicind, astfel, administrarea eficientă a comunităţilor locale şi realizarea oricăror proiecte de dezvoltare a acestora;

Constatînd că guvernarea actuală s-a dovedit a fi incapabilă să asigure:

Avînd în vedere că organizaţiile teritoriale ale partidelor politice, inclusiv ale Uniunii Centriste din Moldova, Vă vor propune pentru dezbateri şi sprijin programe concrete de dezvoltare a satelor, oraşelor şi raioanelor,

Uniunea Centristă din Moldova consideră necesar să propună şi se angajează să contribuie la soluţionarea principalelor probleme de nivel naţional, menite să contribuie la sporirea eficienţei activităţii autorităţilor locale în următorii 4 ani, după cum urmează :

Combaterea cîrdăşiei, clientelismului şi a corupţiei din activitatea primăriilor şi a consiliilor locale.

Detronarea minciunii, făţărniciei, intrigii şi hoţiei din capul mesei --- condiţii absolut necesare pentru administrarea ţării, a municipiului şi a oricărei comunităţi locale.

Aceste probleme pot fi rezolvate doar de către un primar competent, cu experienţă, curajos, cinstit şi necorupt, sprijinit de o echipă de consilieri responsabili.

La 3 iunie 2007, alegătorii au şansa reală şi legală de a izgoni, prin vot, pe toţi hoţii şi corupţii din autorităţile locale!

Primari şi consilieri corupţi — 4 ani pierduţi!

Echipa UCM este sinceră şi responsabilă în dialogul politic, nu are ce ascunde de oameni şi mizează pe sprijinul D-voastră în cauza menţionată.

Promovarea proiectului de lege pentru modificarea Codului Electoral, avînd drept scop: schimbarea actualului sistem electoral proporţional (“spisca”) cu sistemul de alegere a consilierilor locali în circumscripţii electorale uninominale,cu un singur mandat, deoarece actualul sistem este defectuos, provoacă dispersarea potenţialului uman şi intelectual al satelor şi oraşelor pe listele de partid, confruntări politice goale între locuitori şi nu permite acestora să-i aleagă în cunoştinţă de cauză pe cei mai destoinici şi responsabili reprezentanţi în consiliile locale;

Modificarea şi perfecţionarea legilor privind administraţia publică locală, finanţele publice locale şi a Codului fiscal în scopul:

Revizuirea atribuţiilor Ministerului Administraţiei Publice Locale, avînd în vedere excluderea pîrghiilor de subordonare administrativă a autorităţilor locale şi ajustarea atribuţiilor acestui minister la standardele democratice europene privind autonomia locală, descentralizarea serviciilor publice şi dezvoltarea regională.

Promovarea insistentă în Guvern şi Parlament a proiectului privind liberalizarea sistemului bancar naţional, care să permită accesul neîntîrziat al capitalului bancar internaţional pe piaţa internă de capital, să asigure concurenţa loială şi eficientă pe piaţa bancară, reducerea esenţială a dobînzii la credite, ceea ce, la rîndul său, va conduce la stimularea şi intensificarea activităţii antreprenoriale private, la relansarea sectorului real al economiei naţionale şi la antrenarea autorităţilor locale în calitate de subiecţi activi pe piaţa financiar-bancară şi, respectiv, la realizarea multor proiecte de dezvoltare economică a satelor şi oraşelor, sub propria răspundere a autorităţilor locale.

Crearea Congresului Naţional al Administraţiei Publice Locale (CNAPL), în calitate de organizaţie neguvernamentală, constituită benevol de către autorităţile locale şi care să exercite atribuţii de reprezentare şi cooperare a acestor autorităţi, precum şi să presteze gratuit servicii de asistenţă informaţională, consultativă, juridică şi financiar-economică pentru autorităţile locale.

Stimaţi alegători!

Uniunea Centristă din Moldova califică obiectivele menţionate drept precondiţii necesare pentru sporirea eficienţei activităţii autorităţilor locale în următorii 4 ani.

Fără autonomie reală, de decizie şi de administrare, fără surse financiare proprii, acumulate din activitatea economică desfăşurată pe teritoriile subordonate, precum şi din sursele antrenate din contul investiţiilor autohtone şi străine cu destinaţie socială, a creditelor ieftine de lungă durată, consiliile nou alese şi primarii noi aleşi nu vor reuşi să-şi onoreze angajamentele electorale, nu vor putea realiza proiectele de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Va fi dificil sau chiar imposibil de a combate sărăcia şi şomajul, de a majora salariile şi pensiile, de a îmbunătăţi asistenţa socială şi medicală a bătrînilor, copiilor , invalizilor, veteranilor, voluntarilor, de a construi drumuri şi case bune, şcoli, grădiniţe şi alte obiecte de menire social-culturală, necesare asigurării condiţiilor favorabile pentru o viaţă mai bună a oamenilor din satele şi oraşele republicii.

Uniunea Centristă din Moldova şi reprezentanţii săi din sate, oraşe şi raioane se angajează să realizeze obiectivele menţionate, mizînd pe înţelegerea şi sprijinul Dumneavoastră!