Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă privind încăclarea flagrantă a legislaţiei şi implicarea ilegală a organelor de drept în campania electorală

|versiune pentru tipar| PCRM, 17 iunie 2011

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi candidatul la funcţia de primar general Igor Dodon, condamnă implicarea Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne în campania electorală de partea unui concurent electoral şi consideră că ultimele acţiuni ale acestor organe denotă starea reală “democraţiei” din Republica Moldova iar conceptul unui stat de drept a fost compromisă pentru mulţi ani înainte.

În primul rînd, ţinem să menţionăm că toate învinuirile recente aduse de Partidul liberal sînt absolut nefondate, minciunoase şi calmnioase care au doar scopul de a denigra imaginea candidatului PCRM înainte de alegeri. Din lipsă de argumente, acest concurent electoral s-a angajat într-o campanie murdară de manipulare, pentru a distrage atenţia opiniei publice de la gravele probleme cu care se confruntă capitala. Cel mai grav în acest caz este că în această campanie denigratoare s-au implicat şi organele statale.

Prin răspunsul urgent al Procuraturii Generale prin care s-au făcut unele constatări precum că un document a fost falsificat, acest organ, în primul rînd a sfidat flagrant principiul prezumpţiei nevinovăţiei şi şi-a depăşit toate competenţele, substituindu-se instanţelor de judecată.

Doar printr-o sentinţă definitivă ale instanţei de judecată poate fi constatată vinovăţia sau nevinovăţia, doar instanţa poate dispune efectuarea unor expertize obiective şi independente şi nici într-un caz procuratura. Organele procuraturii erau obligate să investigheze cazul şi să remită materialele inatnţei de judecată dar nu să iasă cu nişte concluzii pripite în presă cu cîteva zile înainte de alegeri.

Ministerul Afacerilor Interne, de asemenea, a încălcat grav prevederile legale atunci cînd a dat publicităţii unele informaţii dintr-un dosar penal, cu vechime de peste 20 de ani, fără acordul persoanei vizate. Oricare persoană, care şi-a ispăşit pedeapsa se consideră fără antecedente penale şi este reabilitată în faţa societăţii. Nici un organ nu are dreptul să divulge informaţii legate de dosarul penal fără acordul persoanei vizate, în caz contrar, persoana este sancţionată dublu pentru aceeaşi faptă şi se încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului iar pentru asemenea acţiuni statul poate fi condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Declarăm că pentru aceste grave încălcări ale legislaţiei atît Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne cît şi reprezentanţii Partidului Liberal care au difuzat aceste informaţii calomnioase vor fi acţionate în instanţa de judecatră pentru repararea tururor prejudiciilor aduse prin aceste acţiuni ilegale iar dacă instanţele naţionale nu vor da dovadă de obiectivitate, va fi depusă o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md