Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPCRM

Declaraţia Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în cadrul briefingului din 21 iunie 2011

|versiune pentru tipar| PCRM, 21 iunie 2011 | 

Stimate Doamne,
Stimaţi Domni,

Mi-aş fi dorit foarte mult să discutăm astăzi rezultatele finale ale campaniei electorale care a trecut. Dar pe semne, este încă prematur de a face careva generalizări. Iar dacă totuşi a venit timpul să vorbim despre careva concluzii, atunci aceste concluzii vor fi de o cu totul altă natură.

Cu toate acestea, astăzi este deja clar că Partidul Comuniştilor a obţinut, în rezultatul alegerilor, 40% din toţi consilierii locali. În consiliile din majoritatea raioanelor, PCRM a obţinut cel mai mare număr de mandate, astfel plasîndu-se pe primul loc. În şase raioane ale ţării deţinem întîietate absolută. În rezultatul scrutinului, reprezentanţii Partidului nostru au obţinut postul de primar în 20 de oraşe. Vreau să aduc sincere mulţumiri alegătorilor care în condiţii extrem de grele, în pofida presiunilor, coruperii şi şantajului au susţinut partidul independenţei moldoveneşti şi al echităţii sociale, adică — Partidul Comuniştilor.

În acelaşi timp, aceste alegeri pot fi considerate drept încă o etapă în degradarea sistemului nostru democratic. Pateticul calificativ de “sărbătoare a democraţiei” în cazul nostru mai degrabă ar putea fi înlocuit cu cel de “funerarii ale democraţiei”. Drept argument în favoarea acestei aprecieri atît de categorice pot servi recentele alegeri petrecute în Chişinău.

Ţin să vă reamintesc că încă înainte de alegeri — în cadrul marşurilor sociale organizate de noi la 22 şi 29 mai au fost rostite nişte formulări dure: actuală guvernare nu este capabilă să garanteze petrecerea alegerilor democratice deci, prin urmare, trebuie să demisioneze. Tot ce s-a produs mai tîrziu — pe 5 şi 19 iunie la Chişinău şi nu numai, vine doar să confirme această idee.

În zilele de 5–7 iunie, toată societatea moldovenească s-a convins de faptul că Comisa Electorală Centrală, controlată de actualele autorităţi, reprezintă o instituţie periculoasă de generare a provocaţiilor şi dezordinii. Şi doar stăpînirea de sine a PCRM a permis prevenirea tulburărilor care erau cît pe ce să zguduie capitala şi întreaga ţară.

La fel, am fost cu toţii martori ai atacului banditesc pe care guvernarea, exploatînd sistemul judecătoresc, l-a produs asupra componenţei numerice a Consiliului Municipal Chişinău.

Am văzut cu toţii cum guvernarea, în mod obraznic, a lipsit alegătorii de dreptul la votare secretă, atunci cînd a scos draperiile de pe cabinele de vot, astfel efectuînd controlul asupra votării bugetarilor, lucrătorilor din sfera socială şi organele de drept. Voi menţiona că această “modernizare” exotică a cabinelor de vot a fost efectuată la solicitarea personală a lui Ghimpu, căruia Comisia Electorală Centrală i s-a subordonat imediat. Mai trebuie de menţionat faptul că acest lucru s-a întîmplat cu două zile înainte de alegeri. În excesul său de zel de a-i intra în voie lui Ghimpu, CEC a scuipat pe sentinţa Curţii Supreme de Justiţie şi a lăsat cetăţenii, în ziua, votării sub vizorul autorităţilor. Pînă şi OSCE a calificat aceste circumstanţe drept încălcare serioasă a dreptului la vot secret.

La fel, am aflat cu toţii că în ajunul alegerilor, în diferite apartamente poţi înscrie în cartea de imobil zeci de oameni. Am mai aflat de exemplu că, numărul alegătorilor incluşi pe listele de vot din majoritatea suburbiilor capitalei este cu mult mai mare decît numărul locuitorilor acestor suburbii, inclusiv împreună cu minorii.

Am mai văzut cu toţii cum pot fi şantajaţi şi studenţii, prelungindu-le sesiunile de examinare şi încălcîndu-le dreptul civic prin impunerea de a vota într-un anumit mod.

Şi, desigur am fost cu toţii martori la implementarea cunoscutelor procedee de falsificare, pe care guvernarea le foloseşte tradiţional pe parcursul ultimelor trei ani. Mă refer aici la votarea multiplă, scoaterea buletinelor de vot în afara secţiilor de votare şi cunoscuta “caruselă”.

În pofida tuturor celor enumerate mai sus, candidatul PCRM a obţinut în capitală, fără suburbii, votul a 53% de alegători, iar în întreg municipiul, practic a păstrat paritatea cu candidatul din partea Alianţei, cedîndu-i doar un număr neînsemnat de 4000 de voturi. Desigur că, ţinîd cont de toate aceste nereuşite de sistem în organizarea bunei desfăşurări a alegerilor, de fraudarea făţişă şi falsificarea rezultatelor lor, Partidul Comuniştilor nu-l recunoaşte pe candidatul Alianţei — Dorin Chirtoacă drept primar legitim ales al capitalei. La fel, Partidul Comuniştilor nu-şi recunoaşte înfrîngerea în aceste alegeri. O eventuală recunoaştere de acest gen, în opinia noastră, ar însemna o capitulare în faţa forţelor antidemocratice şi antistatele aflate astăzi la guvernare în Republica Moldova.

Astfel, bazîndu-se pe principiul supremaţiei legii, Partidul Comuniştilor va cere în judecată anularea imediată a rezultatelor turului doi ale alegerilor primarului de Chişinău, care au fost falsificate şi lipsite de normele elementare de votare secretă.

Partidul Comuniştilor cere organizarea alegerilor repetate în capitală, concomitent cu readucerea imediată a procedurilor electorale în concordanţă cu standardele europene de alegeri democratice.

Partidul Comuniştilor acuză întreaga guvernare, majoritatea parlamentară — aşa numita Alianţa pentru Integrare Europeană de falsificare a alegerilor în mun. Chişinău.

Noi considerăm că liderii acestei majorităţi artificiale sunt, nemijlocit, responsabili de organizarea falsificărilor şi, anume ei trebuie să poarte întreaga răspundere în faţa legii pentru fapta lor. În condiţiile create, PCRM nu poate avea o agendă comună cu reprezentanţii regimului de guvernare şi, pînă cînd judecătoria nu va adopta o decizie bazată pe lege referitor la organizarea de alegeri repetate în mun. Chişinău, fracţiunea noastră va boicota şedinţele Parlamentului.

Folosindu-mă de această ocazie, vreau să chem toţi susţinătorii noştri să dea dovadă de calm, răbdare şi disciplină. Există provocatori, care ar dori să împingă susţinătorii noştri la nişte acţiuni în forţă, asemenea celor care s-au produs pe 7 aprilie 2009. Nu le va reuşi! Noi preţuim foarte mult votul dumneavoastră, prin urmare nu vom deveni ostatici ai provocatorilor şi aventurierilor.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md