Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPCRM

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 22 iunie 2011 | 

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova atrage atenţia întregii societăţi moldoveneşti şi tuturor observatorilor internaţionali interesaţi asupra faptului că Comisia Electorală Centrală treptat se transformă într-un instrument din ce în ce mai periculos al actualului regim de guvernare, menit să lichideze definitiv standardele democratice vizibile ale procesului electoral.

Anume CEC, a cărei sarcină este să slujească întregii societăţi şi care se află sub controlul acestei societăţii, s-a transformat astăzi dintr-o instituţie democratică importantă în filiala unei structuri de afaceri a Alianţei oligarhice care guvernează ţara. Doar o asemenea structură poate să-şi permită, în Moldova contemporană, să scuipe pe decizia Curţii Supreme de Justiţie referitoare la asigurarea procedurii de vot secret şi să impună cinic mii de cetăţeni să voteze supravegheaţi de autorităţi.

Anume CEC se face vinovat de faptul că în Republica Moldova listele electorale se află într-o dezordine totală, că pe listele electorale figurează mii de “suflete moarte” şi nume de persoane cărora, cu cîteva zile înainte de alegeri, în regim de urgenţă, li s-a oferit viză de reşedinţă pe adrese străine.

Anume CEC a permis ca controlul asupra procesului electoral în mun. Chişinău să fie preluat de preturi, astfel facilitînd exercitarea presiunii administrative asupra birourilor electorale şi legalizînd procesul de fraudare organizată.

Şi în sfîrşit, anume CEC astăzi, la 22 iunie 2011, conştient şi cu sînge rece, a trecut cu vederea peste încălcarea grosolană a procedurii de renumărare a voturilor pentru Consiliul Minicipal Chişinău, demarată de către biroul electoral de circumscripţie din Chişinău cu o zi înainte de termenului stabilit, fără invitarea reprezentanţilor şi observatorilor din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, aflat în opoziţie.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere demisia imediată a Comisiei Electorale Centrale şi efectuarea unei investigaţii de către procuratură a activităţii instituţiei date în circumstanţele menţionate mai sus.

Sursa: www.pcrm.md