Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPDM

Importanţa consolidării autonomiei publice locale. Iniţiativele PDM în domeniul APL

|versiune pentru tipar| PDM, 18 mai 2011 | 

Partidul Democrat din Moldova insistă asupra urgentării reformelor pentru consolidarea administraţiei publice locale, inclusiv în ce priveşte autonomia decizională şi financiară, extinderea bazei de colectare directă a veniturilor în bugetul primăriilor. Fracţiunea PD în Parlament are o serie de iniţiative în acest context, care au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă cu participarea primarului de Orhei, Ion STRATULAT, a parlamentarului Valeriu GUMĂ şi a candidatului PD la funcţia de Primar General al Chişinăului, Valentina BULIGA.

Deputatul PDM, Valeriu Guma, a declarat, că implementarea acestor legi va contribui la eficientizarea activităţii autorităţilor publice locale prin acordarea unor facilităţi necesare dezvoltării social-economice mai rapide a localităţilor. În opinia lui aceste obiective reclamă pentru primării “o mai mare libertate în acţiuni, ca să poată interveni eficient în soluţionarea problemelor din teritoriu, fără a pierde timp aşteptând decizii de la Centru”. Parlamentarul crede că această abordare va fi susţinută atât de componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi de opoziţie.

Una din iniţiativele PDM prevede acordarea statutului de municipiu oraşelor Cahul, Ungheni, Orhei, Soroca şi Edineţ. Candidatul PDM la funcţia de primar al oraşului Orhei, Ion Stratulat, a declarat că acest statut ar oferi posibilităţi mai mari de a se dezvolta, autorităţile locale vor putea mai uşor să contracteze credite investiţionale, vor fi create premise pentru sporirea bazei fiscale, vor fi create noi locuri de muncă etc.

Alte iniţiative propun: majorarea plafonului valoric al contractelor de achiziţii, pentru care deciziile pot fi luate la nivel local, fără a aştepta intervenţia Agenţiei de profil de nivel central; abilitarea autorităţilor locale cu unele prerogative de modificare a destinaţiei unor terenuri în scopuri investiţionale şi de dezvoltare a localităţilor.

Valentina Buliga, candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău, a menţionat şi iniţiativa Partidului Democrat de a modifica Legea cu privire la patenta de întreprinzător, pentru a institui patenta de întreprinzător pentru familie, dar şi pentru a reveni la legiferarea prin patentă a activităţii de creştere şi comercializare a florilor.

Sursa: www.pdm.md