Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPL

Discursul lui Dorin Chirtoacă de la lansarea candidaţilor din partea PL în CMC pentru alegerile locale

|versiune pentru tipar| PL, 22 aprilie 2011 | 

Doamnelor şi domnilor, bună seara!

După cum am promis — Municipiul Chişinau, bulevardul Ştefan cel Mare 83, Primăria Chişinău, ora 18.00 — echipa PL este în faţa dvs pentru a se lansa în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011.

După cum am promis, această lansare are loc în mod legal, în conformitate cu articolul 47 din codul electoral şi în conformitate cu hotărârea consiliului de circumscripţie Chişinău, numărul 25 din 21 aprilie 2011.

Am observat că după multe principii şi valori, la noi a mai apărut unul, când nu faci faţă competiţiei, când nu faci faţă concurenţei: încalci legea. Eu ştiam, la început este oficiul stării civile, apoi cununia, abia apoi nunta. Pentru unii din noi azi s-a întâmplat invers, la început nunta şi fără documente. Să fie şi aceasta o practică în viaţa politică din RM, dar nu cred că e de bun augur.

La început este legea şi mai apoi manifestările. Şi aceasta este prima diferenţă dintre echipa PL şi toţi ceilalţi. Veţi observa cu siguranţă şi alte diferenţe. Îndemnul nostru către cetăţeni este acelaşi pe care l-am anunţat: “Împreună cu primarul tău pentru Chişinău” şi ne bucură foarte mult faptul că este preluat şi de alţi colegi, chiar la îndemnul nostru făcut public luni dimineaţă la şedinţa operativă, la fel cum e preluat şi programul pentru 2011–2015 anunţat la raportul de activitate de duminica precedentă. Acest lucru ne bucură nespus, pentru că reprezintă o siguranţă. O siguranţă a faptului că proiectele noastre vor fi continuate după 5 iunie, atunci când vom avea o susţinere largă în CMC, aşa cum am propus şi ne-am dorit acest lucru de la bun început.

Observăm un copy-paste reuşit în interesul locuitorilor Municipiului Chişinău, priorităţile anunţate la raport le putem regăsi integral la toţi participanţii. Este un lucru foarte bun, înseamnă că împreună şi cu ei vom reuşi!

Sunt onorat, împreună cu colegii care sunt aici, să vă prezentăm priorităţile pentru anii 2011–2015 ale PL. Dar până atunci, daţi-mi voie să vă spun mesajul ferm al PL pentru următorii patru ani: Ne vom baza pe o echipă puternică, solidă şi corectă! În CMC avem nevoie de o majoritate stabilă şi competentă, o majoritate care să permită să efectuam într-un termen mai scurt proiectele propuse. Fără blocaje, fără trădări, fără insinuări, fără speculaţii, fără a pune beţe în roate 4 ani de zile ca după aceea să pretinzi că nu s-a făcut nimic.

Sunt onorat să am alături o asemenea echipă, o echipă de oameni profesionişti, o echipă! Echipa câştigătoare care va schimba până la capăt faţa oraşului Chişinău, dar şi conţinutul acestuia.

Stimaţi colegi,

Mă adresez şi dvs, odată aleşi nu veţi reprezenta doar PL, veţi reprezenta locuitorii Municipiului Chişinău care vă deleagă acest drept. Şi trebuie să oferim locuitorilor Municipiului viziune, solidaritate, loialitate, corectitudine, profesionalism şi verticalitate. Majoritatea cetăţenilor care doresc dezvoltarea acestui oraş urmează să se regăsească în majoritatea din CMC. Şi sunt convins că locuitorii Municipiului vor acorda această încredere echipei PL în primul rând. Ne propunem în continuare un parteneriat cu locuitorii Municipului, un parteneriat bazat pe muncă, bazat pe reformă şi dezvoltare durabilă.

Aceasta este calea corectă şi cu siguranţă împreuna vom reuşi. Împreună putem forma această majoritate.

Observăm că aceleaşi probleme ne macină şi practic aceleaşi soluţii sunt oferite. Problema este însă cine le va rezolva. Cine va rezolva aceste probleme: o echipă de oameni oneşti, corecţi, consecvenţi, căliţi în luptă, dedicaţi Municipiului Chişinau sau altcineva? Sunt convins că va avea succes prima variantă!

În următorii patru ani ne propunem 5 priorităţi:

  1. Dezvoltarea economică durabilă a Municipiului Chişinău, în aşa fel încât pe lângă cele 10 mii noi locuri de muncă să fie create încă cel puţin 20 mii locuri de muncă, locuri de muncă noi şi mai bine plătite.

  2. O infrastructură modernă, cu drumuri reparate, cu transport public nou şi de calitate, cu un iluminat public modern; în ceea ce priveşte drumurile, 500 de mii de metri pătraţi reparaţi anual la un preţ actual de 500 de lei metru pătrat, în total 250 milioane de lei pe an — rezultă un miliard de lei investiţi în drumuri în următorii patru ani, cel puţin. Înnoirea completă a transportului public, la cele 100 de troleibuze procurate, încă 150 de troleibuze şi 100 de autobuze.

    În cadrul programului “Prima Casă”, 10 mii de apartamente în următorii patru ani, după formula 2500 apartamente pe an, 210 pe lună, 50 pe săptămână în oraş şi 10 pe zi şi, respectiv, două pentru fiecare pretură.

    Creşterea numărului de corpuri de iluminat, de la peste 30 de mii în prezent, la 60 mii de corpuri de iluminat pe bază de tehnologii noi leed şi cu iluminat public decorativ, cel puţin în centrul istoric al Capitalei.

    În ceea ce priveşte apa şi canalizarea, creşterea până la 100 la sută a gradului de conectare a locuitorilor oraşului şi suburbiilor la reţeaua de apeduct şi canalizare.

  3. Renovarearea şi reabilitarea fondului locativ la cele 70 de blocuri asupra cărora se lucrează pentru izolare termică, pentru modernizare. Să fie reabilitate în următorii patru ani cel puţin 500 de blocuri locative cu amenajarea curţii şi, respectiv, asigurarea unui confort suficient, ceea ce înseamnă la cel puţin şase luni de muncă pe an — 125 de blocuri anual, 20 pe lună pe oraş, respectiv câte patru pe lună în fiecare sector.

  4. Susţinerea şi finantarea suburbiilor de la 670 miliione de lei alocate în ultimii patru ani, creşterea în următorii 4 ani de mandat la un miliard de lei alocaţii pentru suburbii — inclusiv întreţinerea curentă, finanţările multianuale şi finanţarea investiţiilor pentru dezvoltarea suburbiilor şi reducerea decalajului condiţiilor de viaţă între sat şi oraş, pentru toate suburbiile, indiferent de rezultatele alegerilor. Indiferent cine va fi ales în funcţia de primar în localităţi, indiferent de culoarea politică a acestor viitori primari şi indiferent de culoarea politică a consiliului local din fiecare suburbie, aşa cum am procedat în aceşti primi patru ani de mandat, voi garanta echidistant, voi finanţa fără discriminare localităţile din componenţa Municipiului.

  5. Combaterea sărăciei şi susţinerea păturilor social-vulnerabile la un nivel şi mai înalt faţă de cei patru ani de mandat îndepliniţi până în prezent. Şi anume menţinerea compensaţiilor la căldură la cel puţin 40 la sută şi în perspectiva creşterii acestora pentru cei 30 de mii de beneficiari care astăzi beneficiază de compensaţii la căldură.

De asemenea, menţinerea şi creşterea în perspectivă a compensaţiilor în transportul public pentru pensionarii care au venituri mici. Şi creşterea în perspectivă, după cum am anunţat, astfel încât să aibă parte de mai multe călătorii cu transportul public, mai ales că vom avea transport public nou.

Ajutoarele sociale — continuarea acordării acestora şi transformarea într-o permanenţă a acordării ajutoarelor de Paşti şi de Crăciun, aşa cum am început în acest an. În plus, implementarea politicii sociale pe care am prezentat-o în cadrul raportului de activitate.

Acestea, stimaţi colegi, sunt principalele 5 priorităţi ale echipei PL pentru următorii patru ani în CMC şi, respectiv, la Primărie. Dar, pe lângă aceasta sunt multe alte proiecte care vor fi neapărat implementate în conformitate cu priorităţile anunţate la raport. Mă refer la parteneriatele publice private care vor asigura dezvoltarea zonelor Municipiului Chişinău, dezvoltarea construcţiei cartierilor, amenajarea parcurilor, reconstrucţia Pieţei Centrale, construcţia de noi străzi şi bulevarde, construcţia de noi cartiere locative.

De asemenea, atragerea fondurilor europene nerambursabile la cele patru milioane atrase în ultima perioadă. Să dublăm şi să trimplăm această cifră în viitor, la cele 300 milioane de euro atrase în ultimii doi ani şi să obţinem încă dublu în următorii patru ani.

Şi acesta este doar începutul!

Sursa: www.pl.md