Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPL

Alegerile locale, discutate de Mihai Ghimpu cu delegaţia Misiunii OSCE

|versiune pentru tipar| PL, 24 mai 2011

Desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011 a fost principalul subiect abordat în cadrul unei întrevederi a Preşedintelui PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu delegaţia Misiunii OSCE de Monitorizare a Alegerilor Locale în Republica Moldova.

Mihai Ghimpu a precizat că PL desfăşoară, la nivel naţional, o campanie electorală responsabilă, acordând atenţie problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi soluţiilor identificate de echipa liberală pentru depăşirea lor.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, alegerile în Republica Moldova devin, de la o campanie electorală la alta, tot mai libere şi mai corecte, precizând că este deja a cincea campanie electorală prin care trece Republica Moldova în ultimii doi ani. În context, Preşedintele PL a amintit despre modificările legislative operate la Codul Electoral, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia. “Este o îmbunătăţire evidentă a legislaţiei în domeniu, dar mai trebuie făcute ajustări pentru ca legislaţia noastră să corespundă standardelor europene”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Referindu-se la modul în care se desfăşoară campania electorală, Mihai Ghimpu a informat oficialii europeni despre seria de intimidări şi ameninţări electorale la care sunt supuşi candidaţii PL la funcţia de primari şi consilieri, amintind de incendiul de la Străşeni în care a ars maşina candidatului la funcţia de primar, incidentul de de la Cimişlia, când un membru al Comisiei Electorale Raionale a fost agresat fizic, dar şi incendierea a mai multor panouri ale candidatului PL în oraşul Nisporeni. Mihai Ghimpu a precizat că au fost sesizate instituţiile competente, dar că alegătorii îi vor sancţiona la alegeri pe cei care, în goana după putere, au un comportament nedemn pentru o societate democratică.

O problemă în cazul alegerilor locale, semnalată de Mihai Ghimpu, a fost şi lipsirea de dreptul de a vota a cetăţenilor din stânga Nistrului. În aceeaşi ordine de idei, Preşedintele PL a amintit că deputaţii urmează să găsească o soluţie legislativă pentru ca şi cetăţenii noştri, aflaţi la muncă sau studii peste hotare, să poată vota şi la alegerile locale. “Mai este şi problema studenţilor, care au viza de reşedinţă în diverse localităţi din Republica Moldova, dar învaţă în Chişinău, Bălţi, Comrat etc. Ei nici nu pot vota în oraşul în care învaţă şi nici nu au suficiente resurse financiare pentru a ajunge în localităţile lor de baştină”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md