Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPL

Presiuni electorale exercitate asupra echipei PL din Bălţi de către autorităţile locale comuniste

|versiune pentru tipar| PL, 29 mai 2011

Administraţia publică din Bălţi, controlată de reprezentanţi ai comuniştilor, împiedică echipa PL, prin diferite metode, să desfăşoare activitatea electorală în municipiul Bălţi. Despre acest lucru a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, Tatiana Potâng, viceministrul degrevat al Educaţiei, candidat la funcţia de consilier municipal în Bălţi.

Tatiana Potâng a anunţat că Primăria Bălţi limitează accesul echipei PL în instuţiile de învăţământ, fiind date dispoziţii mai multor directori să interzică întâlnirile electorale ale candidaţilor PL la funcţia de primar şi consilieri cu pedagogii şi liceenii. “Potâng nu are ce căuta în instituţiile mele de învăţământ, iar PL n-are loc în graficul nostru pentru că sunt pea multe partide politice” — astfel şi-a motivat decizia Alexandr Usatâi, viceprimarul municipiului Bălţi.

În această campanie electorală, la Bălţi partidele politice trebuie să-şi coordoneze întâlnirile electorale cu administraţia publică locală. M-am pomenit cu mai multe telefoane din partea directorilor instituţiilor de învăţământ care au zis că ne aşteaptă cu dragă inimă, doar că au primit indicaţii de la Primărie şi de la Direcţia de Învăţământ să nu ne primească, a precizat Tatiana Potâng.

Potrivit Tatianei Potâng, la cererea Direcţiei de învăţământ Bălţi, în data de 24 mai 2011, PL a depus la primărie un demers care conţinea un grafic al întâlnirilor în instituţiile de învăţământ, chiar dacă nu există nicio prevedere legală care ar obliga concurenţii electorali să-şi coordoneze întâlnirile electorale cu primăria. Tatiana Potîng a menţionat că autorităţile locale, în baza acestui demers, au intimidat directorii de şcoli, fiind avertizaţi că vor avea probleme dacă organizează întâlniri cu reprezentanţii PL. “Atmosfera, în general, resimţită de directorii care m-au telefonat, era una de teroare şi frică”, a mai spus Tatian Potâng .

Ulterior, pe 27 mai 2011, PL a depus un demers repetat, prin care este anunţat calendarul întâlnirilor electorale planificate, cu menţiunea că acestea se vor desfăşura în afara orelor de curs. Chiar dacă PL nu a primit niciun răspuns la cele două demersuri, Tatiana Potâng a precizat că echipa de candidaţi PL la funcţia de primari şi consilieri din Bălţi vor organiza întâlniri electorale în afara graficului aprobat de autorităţi.

Tatiana Potâng a menţionat şi alte dificultăţi pe care le întâmpină liberalii în Bălţi: nu sunt organizate dezbateri electorale la postul local de televizine, căruia i-a fost suspendată activitatea în 2009 de administraţia publică locală, nu există locuri special amenajate pentru afişajul electoral etc.

PL va depune mâine o plângere la Consiliul Electoral de Circumscripţie Bălţi pentru a solicita crearea condiţiilor necesare pentru o activitate electorală liberă şi corectă.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md