Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu: Trebuie să avem o capitală democratică cu un primar democrat

|versiune pentru tipar| PL, 7 iunie 2011 | 

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a susţinut o conferinţa de presă în cadrul căreia a făcut bilanţul alegerilor locale generale din 5 iunie.

Mihai Ghimpu le-a mulţumit tuturor cetăţenilor care au participat duminică la vot pentru susţinerea acordată, precizând că Partidul Liberal este mulţumit de rezultatul obţinut, dar că urmează să depună eforturi în continuare pentru ca în turul doi rezultatele să fie şi mai bune.

“Avem de lucru, nu ne vom opri aici, suntem încrezuţi în forţele proprii şi vom reuşi. Trebuie să avem o capitală democratică cu un primar democrat. Totodată, este important ca împreună cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană să creăm AIE la nivel local”, a spus Mihai Ghimpu.

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, PL a acumulat 17% pe republică, acest procent atestă o creştere a partidului faţă de alegerile precedente. Astfel, la alegerile primarilor, Partidul Liberal a obţinut 19,87%, pentru consilieri în consiliile săteşti/comunale/orăşeneşti — 11,86%, iar pentru consilieri în consiliile raionale/municipale — 19,87%. Totodată, 31 de candidaţi PL au devenit primari din primul tur de scrutin, iar 120 de candidaţi PL la funcţia de primar vor participa şi în turul doi al scrutinului electoral. “Trebuie să continuăm consolidarea structurilor PL, dar şi legislaţia să fie modificată astfel încât cetăţenii să nu fie manipulaţi cu bani şi produse”, a precizat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Partidului Liberal a anunţat despre unele nereguli înregistrate în timpul scrutinului electoral. Mihai Ghimpu a prezentat probe foto care demonstrează că reprezentanţii comuniştilor au cumpărat voturile alegătorilor, oferindu-le o anumită sumă de bani cu condiţia ca aceştia să fotografieze cu telefonul lor mobil buletinele de vot în care a fost aplicată ştampila votat în dreptul candidatului comunist. “Aceste metode au fost folosite şi în alegerile precedente şi sunt folosite şi în continuare de comunişti. Este important că PL a mers pe cale strict legală, fără orez şi macaroane, cetăţeanul singur a ales”, a menţionat Preşedintele PL.

În acest context, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că recomandarea CEC-ului de a fi scoasă draperia de la intrarea în cabina de vot era una bine intenţionată şi trebuia să fie respectată de toate secţiile de votare pentru a fi evitate nereguli de felul celor semnalate. “Să demonstrăm că democraţia este sistemul cel mai bun, nu cu orez, macaroane şi bani vom schimba cursul politic în Republica Moldova”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md