Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPL

Ilegalităţile şi crimele comuniştilor, scoase la iveală de consilierii PL

|versiune pentru tipar| PL, 16 iunie 2011 | 

Probele de privatizare frauduloasă a mai multor obiective hoteliere din Chişinău în perioada în care comunistul Igor Dodon era ministru al economiei, înstrăinarea sanatoriului “Moldova” din Ucraina şi a mai multor terenuri în capitală, delapidarea banilor publici, ilegalităţile şi crimele grave săvârşite de mai mulţi consilieri comunişti au fost prezentate de consilieriii municipali PL Oleg Cernei, Vasile Grama şi Vasile Hâncu în cadrul conferinţei de presă “Adevărul despre profesionalismul lui Dodon şi a echipei sale”.

Potrivit consilierului Oleg Cernei, în acest tur de scrutin comuniştii au lansat o nouă lozincă electorală “Hoţul strigă prindeţi hoţul!” În sprijinul acestei idei Oleg Cernei a prezentat dosarul de acte care probează ilegalităţile comise de comunişti.

Din actele prezentate rezultă că Igor Dodon, în calitate de ministru al economiei, prin deciziile sale, a prejudiciat statul de posibile încasări la buget de circa 95 de milioane de lei. Potrivit lui Cernei, Igor Dodon a scutit un şir de întreprinderi de impozite, încălcând flagrant hotărârea Guvernului care reglementează acest domeniu. “Profesionistul în delapidarea bunurilor statului este candidatul comunist la funcţia de primar Igor Dodon”, a menţionat Oleg Cernei.

Alt caz de delapidare a bunurilor de stat cu concursul lui Igor Dodon, semnalat de consilierii PL, vizează neregulile din procesul de privatizare a hotelului “Chişinău” din capitală, acesta fiind vândut la un preţ derizoriu de 5,7 mln lei. Igor Dodon se face vinovat şi de înstrăinarea sanatoriului “Moldova” din Ucraina, în acest sens, fiind prezentate copiile scrisorilor adresate de către Igor Dodon reprezentanţilor autorităţilor publice. În context, au fost făcute publice şi constatările Curţii de Conturi referitoare la cazurile menţionate, precum şi la privatizarea abuzivă a hotelului “Naţional”, care a fost vândut firmei conduse de consilierul comunist Curtoglu, prejudiciind statul cu circa 37 mln dolari.

Comuniştii sunt acuzaţi şi de înstrăinarea în 2008 a unui teren de 1,3 ha din preajma Manejului de Atletică Uşoară, prin intermediul Agenţiei de Proprietăţi Publice. Acesta a fost vândut la un preţ de 2,6 mln lei, în timp ce în 2006 a existat o ofertă de cumpărare din partea unei agenţii municipale în sumă de 10–15 mln lei.

Oleg Cernei susţine că Dodon a înregistrat venituri din salarii de circa 1 milion de lei pe parcursul a doi ani. Este vorba de salariul de la Bursa Universală de Mărfuri — 322 mii lei, Institutul de Economie şi Finanţe al Academiei de Ştiiinţe — 90 mii lei, Moldtelecom — 80 mii lei şi Ministerul Economiei — 407 mii lei. “Iată un milionar, care, pe bani publici, vrea să vină să ne reprezinte în primărie”, a spus Oleg Cernei.

Potrivit dosarului de acte prezentat în cadrul conferinţei de presă, mai mulţi consilieri comunişti au o biografie nu tocmai curată. Consilierul comunist Anatolie Tofan a violat şi a omorât o minoră. “Tofan Anatolie a săvârşit o crimă gravă în 1988. A violat o minoră, pe nume Mocreac, a omorât-o, după care a îngropat-o în curtea propriei case şi instanţa de judecată l-a condamnat la 10 ani privaţiune de libertate”, a menţionat Oleg Cernei, precizând că Tofan şi-a recunoscut vina şi a făcut puşcărie.

Oleg Cernei afirmă că Tofan, în prezent neangajat în câmpul muncii, nu poate pretinde să reprezinte locuitorii municipiului Chişinău în Consiliul Municipal. “Un fost criminal de pe lista PCRM vrea să ne reprezinte în Consiliul Municipal Chişinău, să rezolve problemele oraşului şi să facă dreptate. Iată cu ce personaje vin comuniştii şi asta vorbeşte despre profesionalismul echipei”, a spus Oleg Cernei.

Potrivit altor documente prezentate în cadrul conferinţei, Victor Gurău, consilier comunist, a prejudiciat bugetul statului, prin evaziune fiscală, cu circa 1 mln lei, având deschise şi două dosare penale privind însuşirea, înstrăinarea, substituirea şi tăinuirea bunurilor sechestrate sau confiscate, fiind acuzat şi de implicarea directă în scheme ilegale de repartizare a loturilor de pământ. Victor Gurău este acuzat de înstrăinarea unui teren de pământ de 3,7 ha din str. Pan Halippa pentru construcţia de blocuri locative, grădiniţă de copii, centru de afaceri, precum şi o şcoală în cinstea Doinei şi lui Ion Aldea-Teodorovici. Potrivit lui Oleg Cernei, Gurău a mai ocupat abuziv 423 metri pătraţi pe bd. Dacia 40/1, existând decizia instanţei de judecată prin care a fost pus sechestru pe respectivul imobil şi s-a decis evacuarea.

“Domnule Gurău, câte dosare penale aveţi deschise pe numele dumneavoastră? Noi ştim, dar dvs. aveţi curajul să recunoaşteţi? Daca vă simţiţi cu musca pe căciulă, trebuie să vă analizaţi istoria şi activitatea dvs.”, i-a sugerat Oleg Cernei.

Departamentul de Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md