Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPLDM

PLDM a lansat Iniţiativa “Locuinţe Accesibile”

|versiune pentru tipar| PLDM, 28 aprilie 2011 | 

Astăzi, 28 aprilie, Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat Iniţiativa “Locuinţe accesibile”, care prevede un şir de facilităţi la procurarea spaţiului locativ pentru familiile tinere şi cu venituri reduse: preţuri mai mici cu 35% datorită subvenţionării dobânzilor, termen de creditare de până la 20 de ani şi posibilitatea de creditare fără obligativitatea primei rate.

Candidatul la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu, care a lansat iniţiativa, a menţionat că, în prezent, nici statul, nici primăriile nu sunt în stare să ofere spaţiu locativ gratuit, iar condiţiile de creditare sunt extrem de dificile.

“Ne propunem să instituim un Fond de Garanţie a Creditelor pentru Locuinţe, care va compensa prima rată pentru creditul imobiliar. Fondul va fi creat cu susţinerea financiară a donatorilor şi organizaţiilor financiare internaţionale şi va asigura garantarea tuturor riscurilor aferente împrumuturilor ipotecare. Totodată, vom compensa rata dobânzii, astfel ca aceasta să nu fie mai mare decât plata actuală pentru chirie”, a mai spus Victor Bodiu. În plus, va fi redus semnificativ costul lucrărilor prin atribuirea gratis a terenurilor nevalorificate. “Doar în municipiul Chişinău au fost identificate circa 800 de ha”, a precizat Bodiu.

Programul va demara prin instituţionalizarea Agenţiei Municipale de Locuinţe, care va avea la bază un acord de parteneriat între Primăria Chişinău, Guvern, Asociaţia băncilor comerciale şi Patronatul companiilor de construcţii-montaj.

Prezent la eveniment, Preşedintele PLDM, Premierul, Vlad Filat a declarat că rezolvarea problemei locative, în special în municipiul Chişinău, este posibilă doar printr-o abordare complexă. “Numai în cadrul unui parteneriat între Guvern, autorităţile locale şi partenerii de dezvoltare avem posibilitatea să venim cu soluţii, în urma cărora familiile tinere şi oamenii cu venituri modeste să-şi poată procura o casă. Sunt sigur că vom reuşi, deoarece avem susţinerea partenerilor de dezvoltare şi oameni înzestraţi cu capacităţile necesare”, a menţionat premierul.

Preşedintele Asociaţiei Patronale din Construcţii, Pavel Caba a precizat că “acest proiect este ţinta celor 146 de blocuri de locuit care sunt nefinalizate pe teritoriul ţării noastre, inclusiv peste 80 de blocuri în municipiul Chişinău. În total, avem peste 1 mln de metri pătraţi de spaţiu locativ nefinalizat”, a spus Caba.

Implementarea iniţiativei “Locuinţe Accesibile” va permite darea anuală în exploatare a 500–1000 de apartamente în municipiul Chişinău.

Serviciul de presă al PLDM