Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPLDM

PLDM propune aprobarea unui Registru ajustat monumentelor de importanţă locală

|versiune pentru tipar| PLDM, 18 mai 2011 | 

Viitorul Consiliu Municipal Chişinău urmează să definitiveze şi să aprobe Planul Urbanistic detaliat pentru centrul istoric al capitalei şi să aprobe un nou Registru ajustat monumentelor de importanţă locală, până la 14 octombrie 2011, de Hramul oraşului.

Propunerea a fost lansată de Victor Bodiu, cap de listă în CMC din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul unei manifestaţii consacrate Centrului istoric al Chişinăului.

Victor Bodiu a specificat că pe timpul guvernării comuniste, monumente arhitecturale importante au fost demolate în mod barbar. Construcţia bulevardului Cantemir, care din fericire nu a fost finalizată, ar fi distrus practic Centrul medieval al Chişinăului.

“Sarcina noastră este ca acest proiect să fie dezrădăcinat atât din actualul Plan Urbanistic General, cât şi din minţile multor arhitecţi şi politicieni. Drept alternativă, pentru decongestionarea traficului în centrul capitalei noi propunem lărgirea străzii Albişoara. Acesta este un proiect fezabil, mult mai ieftin, care va garanta şi păstra Centrul istoric al Chişinăului”, a menţionat Victor Bodiu.

Victor Bodiu a mai spus că pentru el Centrul istoric nu înseamnă doar clădiri vechi. “Pentru mine, Centrul istoric al Chişinăului mai înseamnă structura încâlcită a străzilor şi curţilor din partea medievală a oraşului, atmosfera arhaică, dar şi memoriile oamenilor concreţi care au construit şi dezvoltat oraşul în care m-am născut”.

În cadrul manifestaţiei a avut loc şi lansarea volumului “Ioan Halippa. Chişinăul pe timpul lui Puşkin cu 333 de intersecţii”, de Lică Sainciuc, la apariţia căruia a contribuit Victor Bodiu împreună cu alţi oameni de bună credinţă.

Bodiu a mulţumit autorului pentru munca depusă, specificând că “oricare oraş european s-ar mândri cu o personalitate ca Lică Sainciuc, pentru care istoria Chişinăului nu mai este doar o simplă pasiune, ci o parte însemnată din suflet”.

Acţiunea s-a desfăşurat pe locul fostului Conac urban Teodosiu, în faţa Ministerului Agriculturii. Locaţia aleasă nu a fost una întâmplătoare. “Este un simbol al ignoranţei, inculturii şi barbarismului. Sunt sigur că numele celor care au ordonat distrugerea Conacului Teodosiu va intra în cartea neagră a Chişinăului, asta pentru că acest conac a fost cea mai veche clădire civilă a oraşului”, a spus Victor Bodiu.

Sursa: www.pldm.md