Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPLDM

PLDM a prezentat Angajamentul pentru crearea zonei pietonale Varlaam

|versiune pentru tipar| PLDM, 19 mai 2011 | 

Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat, astăzi, 19 mai, Angajamentul pentru transformarea străzii Mitropolit Varlaam în zonă pietonală a Chişinăului.

Unul din autorii acestui proiect, candidatul la funcţia de consilier municipal, Ghenadie Ivaşcenco, a declarat că ideea creării zonei pietonale a apărut încă în anii 80, dar niciodată nu a avut suport politic adecvat. Şi doar la finele anului 2010 a fost definitivat un Concept de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală. Acesta presupune crearea unui spaţiu public de promenadă, cu restaurante, terase, teatre, cu prezenţe artistice non-formale, unui loc de socializare şi prietenie urbană.

Ivaşcenco a specificat că proiectul va fi realizat în baza unui parteneriat public-privat şi va necesita circa 1,75 mln de euro pentru toată infrastructura: pavaj, iluminat artistic, schimbarea reţelelor inginereşti, renovarea principalelor faţade ale instituţiilor publice, dar şi amenajarea intersecţiilor Armenească, Bulgară, Eminescu şi Tighina.

La rândul său, arhitectul Valeriu Chirilov a menţionat că strada Varlaam este cea mai bună variantă pentru o zonă pietonală: are o lungime de peste 1600 de metri, în apropierea cărora se află sediile a două teatre, a Filarmonicii Naţionale şi ale mai multor centre comerciale. Un alt plus este şi faptul că o bună parte din terenurile adiacente aparţin primăriei şi pot fi date în arendă investitorilor.

Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier în CMC a declarat că proiectul de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală este parte integră a unui obiectiv mai larg ce presupune revitalizarea complexă şi integrată a centrului istoric al Chişinăului.

“Pentru noi, centrul istoric al Chişinăului este ceva mai mult decât doar o parte teritorială a oraşului. Pentru noi, centrul istoric este un simbol care ne defineşte ca şi comunitate de cetăţeni, ca oraş, dar şi ca ţară în faţa întregii comunităţi internaţionale”, a menţionat Victor Bodiu, care şi-a exprimat speranţa că proiectul de transformare a străzii Varlaam în zonă pietonală va găsi susţinerea şi celorlalte partide reprezentate în viitorul Consiliu Municipal Chişinău, or “asemenea proiecte ar trebui să-i unească pe toţi, indiferent de coloratura politică”.

Proiectul de transformare a străzii Varlaam într-o veritabilă zonă pietonală a Chişinăului este unul din angajamentele prioritare ale PLDM pentru a fi promovate în viitorul Consiliu Municipal. În acest sens, a fost lansată şi o petiţie de susţinere a proiectului, care poate fi semnată în următoarele 4 zile de toţi doritorii.

Sursa: www.pldm.md