Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPLDM

PLDM a prezentat Angajamentul pentru dezvoltarea suburbiilor

|versiune pentru tipar| PLDM, 30 mai 2011

Candidaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru Consiliul Municipal Chişinău au prezentat, astăzi, 30 mai, Angajamentul PLDM pentru dezvoltarea localităţilor suburbane ale municipiului Chişinău. Lansarea a avut loc în comuna Budeşti, care poate fi considerată drept exemplu în implementarea proiectelor de modernizare a localităţii.

Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier municipal, a declarat că pentru PLDM prioritatea numărul unu este relansarea economică a municipiului Chişinău şi “repornirea motoarelor industriale”.

“Pentru că noile industrii se plasează în afara oraşului, suburbiile vor deveni principalele platforme teritoriale de localizare a majorităţii fabricilor şi uzinelor care urmează a fi re-amplasate în Chişinău. Totodată, se va pune accent pe specializarea suburbiilor în asigurarea oraşului cu producţie agroalimentară”, a spus Victor Bodiu.

Echipa PLDM în CMC va promova asigurarea unei conectări calitative a tuturor localităţilor suburbane cu oraşul Chişinău. Aceasta înseamnă atât reparaţia capitală a tuturor drumurilor de acces, cât şi asigurarea unei calităţi a transportului public specifice unui municipiu-capitală.

Victor Bodiu a mai menţionat că reabilitarea infrastructurii sociale în suburbii va fi declarată drept prioritate absolută a bugetului municipal. “Noi considerăm un obiectiv absolut real — reparaţia capitală a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din localităţile suburbane în următorii 4 ani”, a punctat Bodiu.

Un alt obiectiv pe care echipa liberal democrată îşi propune să-l realizeze este ca, anual, din bugetul capitalei să fie alocaţi bani pentru finanţarea unui proiect mare de infrastructură în suburbii.

Actualul preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, Ghenadie Dumanschi a specificat că abordarea problemei de finanţare a suburbiilor este una deficitară, injustă şi umilitoare, care trebuie modificată. “Circa 70% din locuitorii suburbiilor muncesc în Chişinău şi contribuie la formarea bugetului municipal. Aceste impozite plătite trebuie să se regăsească în drumuri, şcoli, grădiniţe, conducte de apă şi canalizare, acolo unde locuiesc familiile acestor oameni. Nu este normal ca primarii din suburbii să umble cu mâna întinsă la autorităţile municipale pentru proiecte de infrastructură”, a precizat Ghenadie Dumanschi.

Primarul comunei Budeşti, Nina Costiuc, care candidează pentru un nou mandat, a declarat că are obiective ambiţioase pentru următoarea perioadă. “Dorim să asigurăm toată comuna cu apeduct şi canalizare, să construim un centru sportiv multifuncţional, să creăm suficiente locuri de muncă bine plătite pentru toţi locuitorii Budeştiului,” a spus Nina Costiuc.

Echipa liberal democrată a ţinut să asigure locuitorii municipiului Chişinău că, indiferent de coloratura politică din CMC, PLDM va sprijini toate localităţile suburbane în accesarea de finanţări extrabugetare din partea donatorilor internaţionali activi în Republica Moldova.

Serviciul de presă al PLDM