Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPNL

Rezultatele primei etape electorale a PNL

|versiune pentru tipar| PNL, 7 mai 2011

Iata datele statistice ale participarii PNL in alegerile locale: am inregistrat 21 de candidati la primari de orase, 87 de candidati la primari de sate, 369 candidati la consilieri de orase, 504 candidati la consilieri raionali si 1225 candidati pentru consilieri locali. Mai mult sau mai putin, sint cuprinse 27 de raioane.

Asta in conditiile persecutarilor si intimidarilor constante din partea formatiunilor din AIE-2… Cind pluralismul politic e valabil doar pentru partidele prorusesti, tolerate de actuala Putere, pretins liberala si pretins democrata, gen Partidul Republican, ai carui reprezentanti, dupa ce au promovat politici antiromanesti sub regim comunist, acum stau linga AIE-2 si ne vorbesc de Europa…

Am ajuns la capatul primei etape a cursei pentru administratia publica locala. Desigur, pentru partidele extraparlamentare este foarte greu, intr-o societate nelibera, sa isi apere candidatii, pentru ca formatiunile parlamentare sint ca niste scapate la putere, pe care au insfacat-o in brate si considera ca le apartine de drept. Reprezentantii acestora se declara — ca sa vezi — “consternati”, “surprinsi”, sa afle ca “indraznesc” si alte partide, “micute”, cum ii place sa le numeasca poliloghistul neortodox Ionita, sa isi inainteze candidatii. Intrebarea “cine o s ava dea bani”, daca mergeti pe lista PNL este una de sacrilegiu si de discriminare apriori la adresa comunitatilor care “vor indrazni” sa nu voteze cu “sfintii” din AIE-2…

Este strigator la cer sa traim, in aceste timpuri, exact realitatile de sub regimul comunist. In campania electorala trecuta, membri “marcanti” ai unor partide obraznice din AIE si fizic ne-au batut candidatii. Vedeti si ce “news cu fundu’n sus” ne servesc televiziunile despre lupta “pe viata si pe moarte” dintre candidatii hapsini de putere. De ce oare? Pentru ca reprezentantii partidelor parlamentare, spre care s-au scurs risuri de la comunisti, si-au tras umbrele/krise pentru afacerile lor murdare din perioada de detinere a functiilor eligibile si, acum, se tem, daca pierd cursa, sa nu raspunda pentru cele savirsite. Pentru ei, a pierde functia este egala cu decesul politic, eu cred — si un deces civil. Dar asta numai daca institutiile de stat si competente din R.Moldova si-ar face treaba. Dar am impresia ca ele nu au acest interes si, de aceea, cei cu furatul vor sa ramina sa mai fure ce a ramas neprihvatizat.

Fiecare primarie — de oras, municipiu, sat — este cufundata in coruptie, acte abuzive, matrapazlicuri, faradelegi. Unui candidat al nostru de la sud cineva d ela PL i-a dat o mina de documente despre ce s-a facut in Primaria de acolo. Ne-a dat noua, PNL, pentru ca ei “nu au dreptul” s alupte contra coruptiei. Cauta sa isi pastreze fata prin cirdasie falsa intre componentele AIE-2.

Nimeni din cei ce candideaza habar nu au ce trebuie sa faca exact conform legii, conform principiilor descentraliziarii administrative. Si nimeni nu-i invata, pentru ca toti sint pusi pe subtilizat. Mai subtil sau mai grosolan.

Pe listele PNL candideaza, astfel, circa 2300 de persoane. Ele sint reprezentative. Unii membri PNL s-au inscris, dar au fost fortati si intimidati sa se retraga. Cu toate acestea, iata ca aceasta armata nu s- temut sa candideze pe lista PNL, desi multi s-au pornit, dar si-au amintit ca “astia sint cu Romania”. Unii, insa, au venit pentru ca “si noi exact asa gindim”. Deci, sa vedem cum ne ajuta Dumnezeu in continuare.

Campania electorala se incheie peste vreo 26 de zile, toate sarbatorile — pascale, “europene”, ale “ocupantilor”, dar si electorale sint amestecate datorita lui Ghimpu care — s-a temut ca fara studenti — Chirtocel nu va redeveni primarel. Le suportam si pe astea, numai sa scapam de comunistii, care se tin scai de libertatea noastra, dezbinata de oameni primitivi, egoisti si inculti.

PNL a selectat oameni de treaba, cu cun-simt, care sa ramina vertcali si sa nu se amestece in murdariile AIE-2. PNLva colabora cu cei care vor demonstra ca vor sa devina alesi locali pentru a rezolva probleme comunitatii, nu pentru a se capatui. Atita timp cit nu va fi fermitate si nu vor fi alesi oameni corecti, cumsecade, atita timp ne vom cufunda in mizerie, coruptie si saracie. Sa ne ajute Dumnezeu!

Vitalia Pavlicenco
presedintele PNL

Sursa: www.pnl.md