Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPNL

PNL cere AIE, CEC, Procuraturii şi Bisericii neaplicarea dublelor standarde

|versiune pentru tipar| PNL, 27 mai 2011

Partidul National Liberal nu a semnat niciun pact de neagresivitate sau alte acorduri, prin care concurentii electorali si presa se angajeaza sa respecte legea, sa fie de bun-simt (fair-play) in campanile electorale si in ziua votarii. PNL nu a semnat si nu va semna, deocamdata, pentru ca, elementar, nu vede si nu crede in corectitudinea partidelor si a presei, lucru vizibil constant.

Astfel, presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a sensibilizat opinia publica — prin redarea pozitiei formatiunii — asupra comportamentului partidelor pretins democratice de la Putere, care folosesc, la fel ca si comunistii, cind erau la guvernare, resursele administrative si bunurile materiale, pentru a influenta votul alegatorilor. Articolul “Diversiunea Filat”, postat pe resursele de Internet cu o ora inainte de inchiderea urnelor pe 28 noiembrie 2010, a demonstrat, cu fapte concrete, ca ultimul Parlament a fost ales cu orez, sapun, patrunjel, votca si 50 de lei votul. Reprezentanti ai presei au sarit atunci in apararea patronilor politici.

Aceasta practica este continuata in actualale alegeri, cu faina, macaroane, ulei, sare si pampersuri. De aceea, PNL solicita CEC-ului masuri mai drastice fata de partidele care incalca legislatia electorala si care deturneaza optiunea alegatorilor. Alesii poporului, rezultati din acest scrutin, vor fi marcati de nelegitimitate si PNL va aminti mereu acest fapt.

Si presa din Republica Moldova, cu mici exceptii, demonstreaza constant lipsa de bun-simt, raspunzind comenzilor patronilor ei politici. Sint diferite metodele aplicate — de la combinarea concurentilor electorali pentru a compromite imaginea unor politicieni curajosi, pina la a-i “proteja” pe reprezentantii partidelor parlamentare de confruntari cu reprezentantii partidelor extraparlamentare, cum ar fi PNL, si pina la neaplicarea corecta a cronometrarii timpului afectat concurentului de conceptul emisiunii, in conditiile cind, intre campaniile electorale — adevarat, tot mai dese in Republica Moldova —, dar chiar si in plina campanie, guvernantii, de dimineata si pina seara, nu ma coboara de pe micile ecrane. De aceea, probabil, in ultimul timp nici nu mai vin la dezbateri audio si televizate, procedind EXACT ca si comunistii, criticati pe timpuri.

Notificam si salutam preluarea filmuletului video de catre unimedia.md de pe site-ul www.pnl.md, dar consideram ca trebuia specificata sursa, pentru ca exact tinerii PNL au surprins secventele cu impartirea, la pretura Botanica, a pungilor electorale “Eu votez PLDM” cu ofrande provenite, probabil, din copioasa contrabanda de tigari de la frontierele vestice ale celui de-al doilea stat romanesc spre primul, din rezervele de stat sau din donatiile pentru sinistrati. Ramine Procuratura sa se autosesizeze si sa dea un raspuns concret opiniei publice.

De asemenea, PNL solicita Mitropoliei Moldovei sa isi limpezeasca urgent pozitia fata de candidatii-preoti parohi pe listele electorale. PNL l-a sensibilizat verbal pe secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibas, asupra cazului preotului paroh Rusu Viorel, inregistrat pe lista Partidului Liberal pentru consilieri satesti in Floreni-Anenii Noi, unde umbla la brat cu deputatul PL Munteanu Valeriu si face agitatie electorala printre enoriasi. Cind PNL a avut eventual candidati din rindul preotilor, acestora nu li s-a permis sa figureze pe listele de consilieri, iata ca dublele standarde se intilnesc si aici, rezultind ca pe listele electorale ale partidelor aflate la guvernare fetele bisericesti POT candida. Cit priveste prietenia “afectuoasa” dintre PL, PLDM si PD cu Mitropolia aflata sub obladuirea Bisericii Ortodoxe Ruse, nu mai mira nimic, dupa ce vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, ex-Primarul General al Chisinaului, si-a agatat panglica ocupantilor sovietici in piept.

Serviciul de presa al PNL
Sursa: www.pnl.md