Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPNL

Poziţia PNL: PL, PLDM şi PD vor să cîştige doar neonest alegerile locale, ca şi pe cele parlamentare

|versiune pentru tipar| PNL, 3 iunie 2011
Acum citeva zile, pe 31 mai 2011, reprezentanti ai Adjuta-Cives au facut o conferinta de presa privind coruptia din sistemul organelor de drept al Republica Moldova si perspectiva reformarii acestui sistem in conditiile coruptiei de amploare in cadrul Guvernului. Ar fi bine sa priviti. Astazi, la Info-prim, a avut loc o conferinta de presa despre incalcarea drepturilor omului in R.Moldova, la care PNL a prezentat si nomenclatorul abuzurilor la care s-au dedat concurentii electorali si autoritatile statului contra candidatilor formatiunii noastre. Au participat Iulia Deleu, presedintele Consiliului de Coordonare Chisinau, candidat pentru functia de consilier municipal in CMC, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, familia Stratan, care este victima unor faradelegi strigatoare la cer.

Partidul National Liberal este profund indignat de metodele comuniste ale deturnarii optiunii politice a votantilor in acest scrutin, practicate de partidele aflate la guvernare, de la care partea democratica a societatii a asteptat sa nu procedeze ca si guvernarile retrograde agrariana si voroninista.

Dupa masluirea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 de catre partidele ce au distribuit, in scopul coruperii alegatorului, orez, sapun, patrunjel, votca, bani si alte “principii si valori europene”, iata ca si in actualul scrutin, acestea depun mari eforturi pentru a cistiga neonest alegerile. PNL a consemnat atunci, in chiar ziua alegerilor, cu o ora inainte de inchiderea urnelor, diversiunea liderului liberal-democrat Vlad Filat contra alegerilor libere, cel care a impartit masiv votantilor, in intreaga republica, orez si sapun, fapt criticat dur, dar care nu a descurajat pe nimeni sa nu se mai dedea ilegalitatilor in actualul scrutin.

Partidele parlamentare semneaza “pacte” electorale si angajamente de fair-play, corectitudine si neagresivitate, se pronunta in declaratii contra distribuirii pomenilor electorale, in realitate, insa, impart pestelci/sorturi, macaroane, sare, ulei, pampersuri, bani si alte “bunataturi”, menite sa deturneze votul liber al cetatenilor, incalcind legislatia electorala.

Echipe speciale de la PL si PLDM incleie imediat, in mod premeditat si neintrerupt, postere peste afisele plasate de PNL in Chisinau, recunoscindu-si fara nici o jena si cinic fapta, precum e si comportamentul cinic al liderilor acestor partide imorale. Acestia “se lauda” ca ei “au multe afise, spre deosebire de PNL, care nu are prea multe”, ceea c ear insemna ca national-liberalii degeaba isi mai posteaza afisele. Acest comportament revoltator anuleaza, pentru PNL, orice intentie de a mai sprijini vreodata si cindva pe cineva de la aceste formatiuni cu oameni obraznici, care nu au nimic in comun cu liberalii europeni.

Iata nomenclatorul incomplet, al intimidarilor si abuzurilor, la care s-au dedat concurentii electorali, cu impact direct asupra PNL, ca si asupra altor partide:

  1. Prin initiative legislative ale PL si PLDM, Parlamentul a anulat oferirea pe gratis a unui minut pentru clipuri electorale. Astfel partidele aflate la guvernare, echivalente cu saci de bani, au de unde plati rularea clipurilor, PNL, care e un partid cinstit si nepus pe furat, nu poate informa cetatenii pe gratis pe zi in nici un minut, de parca membrii PNL, contribuabili la Buget, nu platesc si ei mentinerea unui Audiovizual, nedevenit public.
  2. Raspunzind comenzilor patronilor politici, presa controlata de putere i-a impartit, cu foarte mici exceptii, pe concurentii electorali dupa “categorii de greutate” — parlamentare si neparlamentare -, dar, de fapt, — lasate partidele de la guvernare sa discute intre ele, iar pe cele din Opozitie — intre ele, cu mai putin rost, pentru ca actul guvernarii trebuie imbunatatit prin discutii libere si atitudini critice, cel putin in alegeri. Dedesubtul acesui tertip, care i-a fost impus, credem, presei a fost cauzat, probabil, de frica partidelor din coalitia guvernamentala de a discuta direct si cu opozitia extraparlamentara, care ar face bine politicii moldovenesti si ar contribui la o mai buna edificare a societatii asupra faptelor si programelor partidelor care solicita votul cetatenilor.
  3. PNL a sesizat Comisia Electorala Centrala in legatura cu inactiunile acesteia privind deschiderea sectiilor de votare pe teritoriul municipiului Bender si orasului Dubasari, unde se afla organele de stat ale Republicii Moldova, pentru buna desfasurare a alegerilor locale. PNL a cerut constituirea circumscriptiei electorale respective, conform art.27 din Codul Electoral, fapt care nu s-a intimplat, PNL a chemat in judecata CEC si a pierdut procesul in doua instante, insa, dupa incheierea alegerilor, va solicita alegeri repetate in localitatile unde ilegal, in opinia partidului, nu au fost desfasurate alegeri.
  4. PNL a sesizat Comisia Electorala Centrala in legatura cu ingerinta inadmisibila a MAI in procesul electoral de la Ungheni, iar presedintele PNL a discutat cu ministrul Roibu despre cazul arestarii ilegale si abuzive a afisajului electoral al PNL.
  5. PNL a sesizat pentru campania electorala din 28 noiembrie 2010 CEC-ul in legatura cu faptul ca postul de radio “Vocea Basarabiei” a incercat sa ofere, ilegal, un spatiu abuziv drastic redus pentru formatiune (procesul a fost cistigat de PNL). Si in aceasta campanie “Vocea Basarabiei” a incercat sa organizeze, in a doua faza a dezbaterilor publice, discutii doar cu persoane ce candideaza din partea PL, PLDM, PD la functia de primar al oraselor Ialoveni, Straseni, Soroca, Orhei si Ungheni. Invitatia a fost intocmita sofisticat si interpretabil, PNL s-a sesizat, totusi, si a obtinut, in urma insistentelor, si participarea partidelor extraparlamentare in aceeasi cheie, drept ca, iarasi, “potrivit categoriilor de greutate” — guvernantii cu guvernantii si extraparlamentarii cu extraparlamentarii. Astfel, numai la insistenta PNL au fost organizate dezbateri si cu participarea candidatilor PNL si ai altor partide la functia de primar din alte orase decit Chisinaul, fiind refacut graficul.
  6. Moderatorul Matasaru de la “Vocea Basarabiei” s-a manifestat in emisiuni partinitor, i-a inchis gura candidatului pentru functia de consilier municipal din partea PNL, Andrei Donica, s-a manifestat ca avocat al PLDM, a comentat batjocoritor comportamentul PNL in dezbateri, fiind vorba de tratarea unor abuzuri ale Consiliului Municipal Chisinau si ale actualului primar, conform opiniei PNL. Matasaru nu a linistit spiritele, dimpotriva, tensiunile din emisiune au capatat o conotatie urita dupa ce candidatul PL Oleg Cernei a chemat, abuziv, politia. Iar ziaristii Maria Saharneanu si Petru Bogatu l-au insultat pe Andrei Donica, numindu-l “magar” si “vaca incaltata”.
  7. La prima dezbatere publica televizata de la Moldova-1, concurentii electorali nu au vazut cronometrajul, fapt obtinut pentru a doua dezbatere dupa multa insistenta, inclusiv dupa un articol publicat pe blogul www.pavlicenco.md, in legatura cu modul de desfasurare incorecta a primei runde. La mai multe televiziuni s-a incercat aplicarea unui cronometraj invizibil, pentru a-l putea manipula in defavoarea persoanelor ce ii critica pe patronii politici ai institutiilor de presa, concurentii nefiind siguri ca si timpul indicat, cind vorbeste persoana, e cel care i-a ramas cu adevarat sau e cel trucat.
  8. In prima runda a dezbaterilor publice televizate la Moldova-1, mentinuta cu banii statului, cind vorbea presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, de citeva ori titrajul pe micul arata ca aceasta persoana este concurentul electoral Maia Laguta.
  9. Nici o televiziune nu a invitat PNL la talkshow-uri, conform art.18 din Regulamentul reflectarii campaniei electorale, desi a fost depuse scrisori imediat dupa inregistrarea PNL ca si concurrent electoral in toate institutiile de presa. Exact asa s-a intimplat in alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2011.
  10. PNL a depus sesizari la CEC, la Consiliul electoral, la Procuratura si la CCCEC, in legatura cu apelarea abuziva, de catre robotul Filat sau Lupu, a cetatenilor pentru a-i convinge sa le voteze echipele. PLDM le-a si multumit tuturor ca l-au votat, inclusiv oamenilor care au votat cu PNL, de aceea acestia sint revoltati.
  11. La Cahul — candidata Svetlana Zaporojanu la functia de primar in Crihana Veche din partea PNL, ne informeazaca ca o candidata si membra a PD, s-a dus la candidatii pentru consilieri ai PNL din localitate si i-a batjocorit la ei acasa, pentru ca “o fac pe desteptii, candidind din partea PNL”, pentru ca “le fura voturile”. Sefa gradinitei de copii ii intimideaza verbal pe candidatii PNL cind merg sa-si ia copilul de la gradinita.
  12. Liuba Bulgaru, redactor-sef al ziarului raional Drochia, a promis, insa nu a publicat materialele PNL, platite, comunicindu-le candidatilor PNL abia dupa ce nu le-a publicat materialele de ce nu le-a publicat si promitind sa le publice ulterior.
  13. La Orhei, Slobozia Doamnei, persoane necunoscute, dar banuite a fi oamenii concurentilor electorali, au taiat banerul PNL si au deteriorat banerul stapinului magazinului unde era plasata agitatia national-liberala.
  14. Nu au existat panouri pentru afisaj in unele sate din raionul Drochia si Edinet, Primariile “sugerindu-le” concurentilor electorali sa-si plaseze posterele alaturi de infractorii cautati de politie.
  15. In orasul Edinet autoritatile au cerut bani de la concurentii electorali pentru panouri publicitare.
  16. Partidele parlamentare impart constant in mod direct sau prin biserica pachete continind 1 kg de faina, 1 kg de macaroane, 1 kilogram de sare, 1 litru de ulei, iar comunistii duc votantilor acasa cite 100 de lei. Are loc, de fapt, o corupere electorala, un tirg rusinos de obtinere a voturilor.
  17. La dezbaterile de la televiziunile locale, controlate de patroni politici, moderatorii “ii avertizeaza” pe concurentii electorali din Opozitie sa “nu adreseze intrebari batjocoritoare sau despre trecut”, incalcindu-se, astfel, libertatea de exprimare. Se urmareste sa nu fie criticate partidele parlamentare.
  18. Candidatii PNL sint fortati in mai multe locuri sa isi scoata banerele, ele au fost rupte si in satul Radoaia, Singerei.
  19. La Singerei, ca si in alte parti, unii candidati ai partidelor parlamentare, inclusiv un deputat PD, care o sprijina pe candidata partidului la functia de primar al orasului Singerei, l-au amenintat pe candidatul PNL la functia de primar, Vasile Cereseu, cu rafuieli de tot felul, daca nu se retrage din cursa. I s-au intentat dosare penale si el isi cauta aliati politici pentru a rezista si a ramine in cursa.
  20. Valentina Mereniuc, candidat din partea PNL la functia de primar in Iscalau-Falesti, a fost presata si intimidata constant de reprezentantii partidelor parlamentare, ca sa nu candideze din partea PNL ori sa treaca la partidele parlamentare, numai sa nu fie concurent electoral al candidatilor acestor partide in localitate.
  21. Fostii conducatori PD ai Orheiului incearca, prin metode mai sofisticate, sa intimideze echipa PNL, ce candideaza la Orhei pentru oras si raion.
  22. La Isacova, Orhei, ca si pe timpul comunistilor, este manipulata populatia si se cumpara voturile: parintele Serghei, in incheierea rugaciunii de inaltare a Domnului, a spus: “Stimati crestini! Dupa cum stiti, vrem sa incepem reparatia pe dinauntru a bisericii si avem nevoie de bani. Domnul Pulbere, poate stiti, a nimerit intr-un accident si nu ne poate ajuta, iar Gheorghi Pavlovici (candidatul PD la primar) a gasit un sponsor ce a dat deja 5000 euro. Asa ca, fiti atenti pe cine votati!… Tot din partea PD sunt aduse niste sacose cu produse. Cine are nevoie, treceti in ungherasul asta si le luati!” Comentariile sint de prisos, am fost sesizati prin Internet. Presedintele PNL a fost in acest sat si a vorbit vara cu primarul comunist, trecut la PD, rugindu-l sa aiba un comportament correct cu membrii PNL din aceasta localitate.
  23. IPP, care a efectuat Barometrul de Opinie Publica, a adoptat, ca intotdeauna, o atitudine discriminatorie fata de PNL, fiind cunoscut prin atitudinea puternic tendentioasa a autorilor sondajului fata de PNL si de presedintele partidului. Acestia nici nu au inclus PNL alaturi de alte partide in nomenclatorul formatiunilor expuse ca obiect intrebarilor adresate respondentilor, fiind incluse, in schimb, partidele PPCD, PSD si “Patriotii Moldovei”, care au avut, in alegerile din 28 noiembrie 2010, un rezultat inferior PNL.
  24. Desi Partidul Liberal public a anuntat ca e contra afisajului electoral, a bilbordurilor si posterelor, i-a obligat prin trafic de influenta, pe vinzatorii din piata de stat si din cele private ale Chisinaului sa poarte pestelci-sortulete cu afisaj electoral, cu apelul de a fi votat actualul primar.
  25. In disperare de cauza, probabil, dupa retragerea lui Victor Bodiu din cursa pentru Primaria Municipiului Chisinau, premierul Filat, alias presedintele PLDM, in loc sa serveasca drept model de respectare a legii, dupa ce a incaput intr-o inalta functie publica, semneaza scrisori trimise cetatenilor pe adresele de la domiciliu, multumindu-le, in mod abuziv, oamenilor pentru vot, neavind de unde cunoaste optiunea anterioara a votantului, incercind, insa, astfel, sa ii converteasca pe membrii, adeptii si simpatizantii altor partide sa voteze pentru partidul sau, parasit de piesele grele, ce au stat la constituire. Astfel, Filat ofera un exemplu ilegal de folosire a potentialului si resurselor administrative, aparind un mare semn de intrebare “de unde el detine Registrul a 460 mii de adrese ale cetatenilor?”
  26. Filat si Lupu violeaza viata privata a cetateanului, telefonindu-i in mod impertinent acasa si solicitindu-i, prin vocea robotului cinic, rece si enervant, votul pentru candidatii partidului.
  27. In plina strada, tineri cu simbolurile PLDM, pe 2 iunie, impart fluturasi de tipul flaer, cu indemnul de a vota echipa PLDM pentru CMC, insa, pe fluturas lipsesc datele prevazute de lege privind data tiparirii, tipografia si tirajul, iar pe verso scrie ca detinatorul poate beneficia de o oferta de 200 de lei la Open Aer Party — “Primul vot impreuna”, organizat de concurentul electoral PLDM, care va avea loc pe str.Mihai Sadoveanu, 42/6 MEGAPOLIS MALL, pe data 03.06.2011, de la orele 21.00 pina pe 04.06.2011, orele 2.00, intrindu-se in “ziua tacerii”. Din comunicarea telefonica cu un angajat al MEGAPOLIS MALL, s-a inteles ca detinatorii flaerului pot beneficia de bauturi racoritoare si alcoolice in suma de 200 de lei, acesta “fiind un cadou” din partea concurentului electoral PLDM, care are contract cu MEGAPOLIS MALL, ce a si achitat aceste cadouri. Angajata nu a precizat care e suma contractului si pentru cite personae sint preconizate “cadourile electorale”.
  28. Deputatul PL Valeriu Munteanu, fost primar al s.Floreni, r.Anenii Noi, împreună cu Golban Mihai, candidat din partea PL la funcţia de primar din aceeaşi localitate şi cu reprezentantul PLDM din Floreni, Veaceslav Tulba, au scos, în mod abuziv, banerul PNL, cu imaginea candidatului PNL Alexandru David, candidat la funcţia de primar în acelaşi sat, de pe faţada construcţiei, proprietate privată, pentru a carui plasare exista acceptul proprietarului Chirilenco Nicolae.
  29. Reprezentanti din conducerea raionului Straseni au exercitat presiuni asupra candidatilor din partea PNL la functia de primar si consilieri, incercind sa ii impiedice sa candideze din partea PNL.
  30. In aceeaşi localitate, deputatul PL, împreună cu preotul paroh Viorel Rusu, care nu dă ascultare poziţiei bisericii de neimplicare în campania electorală a feţelor bisericeşti, fac presiuni neloiale în raport cu concurenţii electorali.
  31. In seara de 2 iunie, preotul paroh Viorel Rusu i-a presat direct pe credinciosi sa nu-l voteze pe candidatul PNL David Alexandru, dupa care a fost bruscat de cetateni, apoi el a mers pe strada si a zmuls cu propria mina afisajul PNL.
  32. Cind a avut intentia sa candideze la Chircani-Cahul, pe lista PNL preotul paroh Grigore Marin, Biserica nu i-a permis si cetateanul nu si-a exercitat dreptul constitutional (de a alege) si de a fi ales.
  33. Angela Suru, candidat la functia de consilier orasenesc din partea PNL la Cahul, este intimidata constant de conducerea PD a scolii primare “A.Mateevici” , incercindu-i-se a se incrimina diferite incalcari imaginare.
  34. Presiuni ilegale se constată şi în cazul altor candidaţi la funcţia de primar din partea PNL în raionul Anenii Noi, cum ar fi şantajarea adepţilor PNL, şantajarea agenţilor economici şi a proprietarilor de imobile pe care este plasată publicitatea PNL, încercarea de a-i corupe pe candidaţii PNL cerindu-le sa-si retraga candidaturile acolo unde au şansa sa cîştige.
  35. In timpul difuzarii materialelor si incleierii afiselor in satul Cucoara-Cahul, un functionar din Primarie a incercat a le interzice candidatilor PNL in alegerile locale sa informeze populatia, pe motiv ca PNL nu are lista depusa acolo si nu ar avea dreptul de a incleia pe panoul “ei” afise PNL. Candidatii PNL au informat-o pe “nestiutoarea” Codului electoral ca PNL este inscris in cursa electorala, are lista de candidati pentru consilieri raionali, si panoul trebuie sa fie la dispozitia tuturor concurentilor electorali.
  36. Membrii PD umbla la Cahul prin sate si prin curtile candidatilor PNL si ii batjocoresc, folosind un vocabular vulgar, cerindu-la socoteala “de ce si-au inaintat cadidaturile”, “de ce vor sa le fure voturile”. Iar unii dintre ei de la PD, PLDM, care detin si functii de “mari sefi”, in fiecare zi ii cheama pe membrii PNL “la sapuneala”, cautindu-le nod in papura la orice pas — cu motiv si fara — suferind si copiii acestora, daca sunt in scoala.
  37. In unele raioane, angajati ai serviciilor desconcentrate, candidati pe listele PNL, au fost somati sa se retraga de pe liste, in caz contrar, urmind sa fie concediati si nelasati sa uite ca au copii — e cazul intreprinderii gen “Moldtelecom”. Problema a fost remediata in cadrul unui dialog amiabil cu seful intreprinderii.
  38. La Andrusul de Sus-Cahul, candidatii PNL lipeau afise, pe care reprezentantii PLDM le rupeau imediat in semn de sfidare, in mod obraznic si straniu — nici pedepsiti! de politie.
  39. Agentia de informatii “Infotag” a refuzat, dupa ce, initial, a acceptat si solicitantul a platit, sa accepte desfasurarea unei conferinte de presa pe data de 3 iunie 2011, pe care o fundatie-ong de aparare a drepturilor omului a intentionat sa o organizeze in legatura cu multiplele cazuri de incalcare a drepturilor omului, conferinta pe care membrul PNL, Iulia Deleu, presedintele fundatiei respective, candidat pentru functia de consilieri municipali, a organizat-o la agentia Info-prim, impreuna cu conducerea PNL, care a aratat abuzurile la care s-au dedcat partidele din coalitia de guvernamint in aceasta campanie electorala.

Staf-ul Partidului National Liberal