Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011DeclaraţiiPpUM

Comunicat de presă al Partidului Politic pentru Unirea Moldovei

|versiune pentru tipar| PpUM, 10 mai 2011 | 

Sărăcia în ţara noastră îşi trage rădăcinile din activitatea proastă a primăriilor. Cu părere de rău, în primării s-au înrădăcinat toate metodele vetuste din sistemul sovietic, provinciale, comuniste. Şi astăzi noi suntem martorii unor schimbări doar declarative. “Europa”, “europenizare” figurează doar în expresii frumoase şi în declaraţii. Cu cît mai mult ne declarăm proeuropeni, cu atît mai clar înţelegem că cea mai mare valoare — şi anume democraţia în ţară, în conştiinţa poporului şi în mentalitatea unor demnitari este doar una declarativă. Provincialismul local s-a îmbibat în mentalitatea condicătorilor din tiritoriul rural. Nu numai nu pot să facă schimbări dar şi nu doresc.

Prin ce ne deosebim noi, echipa PPUM:

  1. În primul rînd, suntem unicul partid care promovează femeile nu doar prin lozinci şi chemări. Pe listele noastre candidează 75% femei. Doamnele mai puţin sunt dispuse corupţiei, sunt responsabile, mai atente faţă de problemele cetăţenilor.

  2. Noi nu am fost la putere, nu am promis, nu am minţit poporul. În acest context, ar fi binevenit să o întrebăm pe dna Grecianîi, primul-ministru, pe miniştri, dl Dodon şi ceilalţi, pe deputaţii care candidează şi promit salarii, pensii, locuri de muncă, drumuri bune, ascensoare funcţionabile, contoare, terenuri sportive. Domnilor, oare cine va interzis pînă acum să realizaţi ceea ce aţi promis. Aţi avut pînă acum toate pîrghiile în mînă, toate psibilităţile şi finanţele de a soluţiona ceea ce v-aţi asumat, şi de cîte ori, pînă în prezent, aţi minţit acest popor?

    Primăria, aparatul primăriei necesită o reformare radicală. Trebuie să se debaraseze de metodele de conducere moştenite din trecut, de birocratismul şi de indiferenţa faţă de problemele cu care se confruntă cetăţenii. Cei care se consideră boieri şi nu respectă cetăţeanul urmează să fie concediaţi. De adus oameni noi, contemporani, care nu vor compromite însemnătatea primăriei.

Este necesar de a adopta o lege care va apăra cetăţeanul de birocraţi care le crează obstacole în rezolvarea problemelor ce ţin de business, de construcţii şi alte probleme sociale, care sunt nişte piedici în dezvoltarea democratică a societăţii şi a ţării.

  1. Noi vom pune capăt aşa numitelor controale din partea celor care sunt împuterniciţi să facă ordine în baza legii, dar ei provoacă persoanele să le dea mită ca să scape de ei. Noi vom reduce numărul organelor de control, care deseori dublează funcţiile. Vom ridica rolul societăţii civile în vederea combaterii corupţiei şi fărădelegilor din partea funcţionarilor.

  2. Apărarea onoarei şi demnităţii omului trebuie să devină o prioritate pentru organele de drept.

  3. O atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării businessului mic şi mijlociu. Businessul mic şi mijlociu trebuie să se bucure de libertate deplină. Libertatea şi securitatea averii vor fi pilonii care vor stimula apariţia clasei mijlocii care este fundamentul democraţiei în ţările civilizate.

  4. Programul nostru este orientat spre o viaţă îndestulată pentru populaţia săracă, pentru pensionari, invalizi, pentru familiile cu mulţi copii, studenţi.

Lozinca noastră este: Nu doar oamenii bogaţi şi cei ce se află la putere merită să fie fericiţi, dar şi cei care prin muncă au meritat o viaţă liniştită, un salariu şi o pensie decentă, o grijă deosebită din partea statului.

Credoul politic: Statul trebuie să slujească omului, dar nu omul — statului.

  1. Sănătatea societăţii întregi.

    Sănătatea omului şi a familiei. Investiţii în sănătate, în dezvolatarea fizică şi spirituală a cetăţenilor — sunt pilonii pe care se bazează activitatea echipei PPUM.

    O atenţie deosebită în acest context vom acorda protejării sănătăţii prin produsele de consum. Ce consumă cetăţenii de rînd? Produse poluate, aduse din China, Turcia, care nu sunt de primă calitate. Cine are grijă de aceasta? Cine controlează ce se pune pe masa cetaţenilor? Pieţele vor fi în vizorul nostru. Grija faţă de sănatatea oamenilor, a copiilor şi vîrstnicilor.

Prin ce se deosebeşte programul PPUM de a altor concurenţi?

  1. Scopul nostru este de a veni în Consiliul municipal Chişinău şi de a schimba totul — începănd din rădăcină de a face o revizie şi reformă în cadrul primăriei.
  2. Noi dorim să schimbăm mentalitatea funcţionarilor.
    Lozinca noastră: Legea este pentru om şi nu omul pentru lege!
  3. Să introducem în toate sferele vieţii principiile democratice reale, nu doar prin declaraţii şi imitaţii.
  4. Să soluţionăm probleme concrete pentru oameni concreţi.
  5. Să ne debarasăm de demagogii politici, să facem lucruri reale: să creăm locuri de muncă, să luptăm cu corupţia, să manifestăm o grijă aparte faţă de cei nevoiaşi.

Noi dispunem de voinţă politică respectivă pentru a ne înfăptui cu cinste programul.

Omul, familia, sănătatea societăţii sunt pentru noi cea mai mare valoare!

Serviciul de presă al PPUM