Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPCRM

Chişinăuienii beau apă poluată şi respiră aer poluat

|versiune pentru tipar| PCRM, 20 mai 2015 | 

Gestionarea proastă şi corupţia actualei administraţii a municipiului Chişinău nu ameninţă doar cu colapsul economiei capitalei, ci şi prezintă pericol serios pentru sănătatea populaţiei, susţine ecologul Violeta Ivanov, şefa staffului electoral al PCRM de la Chişinău.

La întrevederea cu activiştii PCRM, susţinută la 19 mai în Sala cu Orgă din capitală, Violeta Ivanov a chemat adepţii Partidului să intensifice eforturile pentru ca la putere în capitală să ajungă oamenii care pot schimba situaţia.

Violeta Ivanov a citat drept exemplu de iresponsabilitate criminală a actualei administraţii locale a Chişinăului cazul în care banii au fost cheltuiţi, iar problema aşa şi nu a fost soluţionată, locuitorii oraşului continuînd să sufere. Proiectul de modernizare a staţiei de epurare din capitală trebuia încheiat prin crearea unui sistem care ar asigura deshidratarea la 90 la sută a deşeurilor menajere, procesarea maselor reziduale şi asamblarea acestora în brichete, cu utilizarea lor ulterioară în agricultură.

“Drept urmare, s-a obţinut deshidratarea deşeurilor la nivelul de 30 la sută şi stocarea nămolului rămas în depozitele pe sol. Totodată, lichidul saturat cu substanţe nocive pătrunde liber în apele subterane, folosite în suburbiile Chişinăului drept apă potabilă şi în scopuri menajere”, a explicat Violeta Ivanov.

Un alt proiect care nu a fost dus la bun sfîrşit de către actualul primar, Dorin Chirtoacă, a fost crearea gunoiştii orăşeneşti. Potrivit datelor citate de Violeta Ivanov, după închiderea poligonului de deşeuri de la Ţînţăreni, gunoiul din capitală şi suburbii a început să fie depozitat în fosta carieră din regiunea satului Bubuieci, în care situaţia ecologică a fost complicată de faptul că în aceeaşi regiune se află instalaţiile de epurare ale canalizării orăşeneşti, care nu au fost modernizate pe deplin.

“Aici sînt foarte multe deşeuri, dar nu au fost create condiţii pentru depozitarea corectă a acestora — ele sînt lăsate direct pe pămînt. Ca urmare, în apele subterane, care deja conţin deşeurile provenite din reţeaua de canalizare, ajung şi deşeurile de la gunoişte. Dar nici asta nu e tot: noaptea administraţia gunoiştii arde o parte din deşeuri pentru a elibera locul. Astfel, otrava ajunge şi în atmosferă, iar oamenii nu numai că beau apă poluată, dar încă mai sînt nevoiţi să respire cu ea ziua — cînd miroase de la instalaţiile de epurare ale canalizării, şi noaptea — cînd miroase a deşeuri arse la gunoişte”, a specificat Violeta Ivanov.

Drept confirmare ea a citat datele potrivit cărora morbiditatea prin maladii periculoase în suburbiile capitalei înregistrează o creştere permanentă şi depăşeşte de multe ori indicatorii înregistraţi în deceniul trecut.

chirtoca.md