Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPCRM

Secretarul executiv al CC al PCRM a avut întrevederi cu misiunile de observare a alegerilor generale locale din 14 iunie 2015

|versiune pentru tipar| PCRM, 11 iunie 2015

Domnul Artur Reşetnicov, secretar executiv al CC PCRM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi, 11 iunie 2015 o întrevedere cu membrii delegaţiei Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care se află în ţara noastră pentru o misiune de observare a alegerilor generale locale.

În cadrul acestei întrevederi au avut loc un schimb de opinii privind situaţia politică din Republica Moldova şi desfăşurarea campaniei electorale.

Domnul Reşetnicov s-a referit la mai multe aspecte ale situaţiei politice instabile din ţara noastră, menţionînd că alegerile locale sînt încă un test al democraţiei moldoveneşti. De asemenea, au fost scoase în evidenţă subiecte ce ţin de calitatea formării listelor electorale, în special despre majorarea artificială a acestora înainte de scrutinul electoral local, funcţionarea Registrului de stat al alegătorilor, coruperea alegătorilor de către unii concurenţi electorali, utilizarea resurselor administrative, prin implicarea funcţionarilor publici şi angajaţilor întreprinderilor de stat în acţiuni de agitaţie electorală. Membrii delegaţiei au manifestat un interes deosebit faţă de promovarea politicii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, apreciind înalt prioritatea partidului — viitorul Republicii Moldova şi a cetăţenilor.

Anterior, domnul Artur Reşetnicov a avut întrevedere cu şeful Misiunii de observatori electorali ai Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), domnul Kimmo Kiljunen şi analistul politic domnul Alzhanov Dimash. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce ţin de organizarea şi desfăşurarea alegerilor generale locale, în special înregistrarea concurenţilor electorali, subiecte ce ţin de finanţarea şi desfăşurarea campaniilor electorale ale concurenţilor înscrişi în cursa electorală.

Şeful Misiunii a menţionat că sînt prezenţi în Republica Moldova 12 reprezentanţi din 11 state, care vor monitoriza alegerilor locale. De asemenea domnul Kimmo Kiljunen a anunţat că misiunea va face public raportul preliminar şi concluziile sale în cadrul unei conferinţe din 15 iunie curent.

La rîndul său, domnul Reşetnicov a declarat că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în activitatea sa curentă, precum şi în campaniile electorale, întotdeauna s-a ghidat de buchea legii. În ziua votării — 14 iunie curent, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova va fi prezent în fiecare secţie de votare prin observatorii şi reprezentanţii săi, care vor monitoriza desfăşurarea corectă şi legală a procedurii de vot.

Numărul de candidaţi înaintaţi de PCRM la alegerile generale locale este următorul: la funcţia de primar — 649 persoane, la funcţia de consilieri municipali/raionali — 1181 persoane, şi la funcţia de consilieri săteşti/orăşeneşti — 10344 persoane.

pcrm.md