Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin: În turul doi trebuie de susţinut candidaţii care propun modele concrete de dezvoltare

|versiune pentru tipar| PCRM, 17 iunie 2015 | 

În condiţiile politice actuale, cînd morala este total deformată, este evident că în politica moldovenească nu mai este loc pentru concurenţă de idei şi ideologii. Alegerile locale au mai confirmat o dată în plus că Moldova este bolnavă. Şi nu este vorba de rezultatul electoral înregistrat de partidul nostru. În condiţiile date, el nu este chiar atît de rău. Este vorba de degradarea morală adîncă de care suferă astăzi Moldova.

Fiecare campanie electorală îşi are specificul său. Eram siguri că acest scrutin va fi influenţat de doi factori:

Sînt nevoit să constat că ţara noastră, în goană după nişte “salvatori” mitologici, cade tot mai mult în bezna degradării. Încercînd să scape de nişte criminali, poporul îi alege pe alţii, şi mai deocheaţi. Încercînd să scape de haos, poporul permite să se experimenteze pe seama lui. Este straniu că ne avînd încredere în nimeni, poporul votează nişte demagogi înrăiţi şi şarlatani evidenţi.

Chişinăul a devenit şi el parte a acestui experiment de care suferă Moldova în ultimii şase ani. Este vorba de dezbinarea artificială, pe criterii geopolitice a societăţii. În loc să opteze pentru un candidat capabil să readucă Chişinăul la viaţă, să-l readucă într-o stare civilizată, oamenii au ales dintre doi vectori de dezvoltare externă. Această mitologie externă a adus la faptul că Chişinăul va mai “îngheţa” în dezvoltare pentru cel puţin patru ani.

În ciuda tuturor factorilor, în toată ţara, în turul doi trebuie de susţinut candidaţii care propun modele concrete de dezvoltare. Acei candidaţi care au viziuni reale, care iubesc Moldova şi suferă pentru ţara noastră şi cetăţenii ei.

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

Demisia Guvernului în ajunul alegerilor locale reprezintă un final logic al acţiunilor unei coaliţii impotente. Este clar că Moldova suferă de o criză de sistem.

Noi am aşteptat de la Guvernul Gaburici decizii serioase, îndreptate spre depăşirea crizei de sistem şi spre dezvoltarea Moldovei. Din păcate şi acest Guvern a ajuns pradă algoritmului partinic. Partidele de la guvernare sînt preocupate doar de hoţie şi de repartizare ilegală a resurselor statului. Gaburici a devenit victima acestor reglări în stul mafiot. El a conştientizat că nu va putea depăşi sistemul de clan şi şi-a prezentat demisia.

Ce va urma?

Poziţia noastră nu se schimbă niciodată — noi sîntem pentru Moldova, pentru statalitate şi independenţa ţării noastre. Este sensul existenţei noastre politice. Noi întotdeauna reieşim din interesele ţării şi a poporului. Şi în continuare vom lua decizii pornind de la aceste obiective.

pcrm.md