Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPL

Partidul Liberal a intrat în cursa electorală pentru alegerile locale generale

|versiune pentru tipar| PL, 3 mai 2015 | 

Partidul liberal s-a lansat în campania electorală la alegerile locale generale din 14 iunie 2015. Evenimentul a avut loc astăzi, 3 mai 2015, cu începere de la ora 11:00, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Capitalei.

La eveniment au participat aproximativ 5000 de simpatizanţi şi susţinători ai PL. În faţa mulţimii adunate la evenimentul de lansare a Partidului Liberal la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, au ţinut discursuri membrii PL, deputaţii parlamentari ai PL, dar şi candidaţi PL la funcţiile de primari şi consilieri municipali şi locali. Evenimentul dedicat lansării Partidului Liberal în campania electorală pentru alegerile generale locale a fost moderat de Valeriu Munteanu, Deputat PL, Vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Despre lansarea în Campania electorală a ţinut să comunice şi candidatul PL la primăria Capitalei, actualul edil al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă:

Am început această luptă acum zece ani cu sloganul “Un primar tânăr, o capitală europeană”. Primarul, între timp, a mai adunat 10 ani, a mai însurit la cap. Probabil, se văd, aşa cum am spus şi la o emisiune, nemulţumirile locuitorilor Chişinăului în firele de păr alb care mi-au apărut la tâmple, dar cu toate acestea ştiu sigur că ne-am ţinut şi ne ţinem de cuvânt în ceea ce priveşte aducerea Chişinăului la nivelul unei capitale europene. Dovadă că avem transport public european, dovadă că apa este mai de calitate, dovadă că avem drumuri care se repară la standarde europene, dovadă că avem încrederea structurilor internaţionale pentru finanţări europene şi toate care le aşezăm le conformăm standardelor europene.

În anul 2005 eram noi şi ei, şi toţi ei erau împotriva noastră. Astăzi, după aproape 10 ani, istoria se repetă, din nou suntem noi şi ei, şi toţi ei sunt împotriva noastră. De ce oare? Pentru că ei sunt uniţi de hoţie, noi suntem uniţi de omenie şi de lucru pentru oameni, pentru omul din Chişinău şi din toată Moldova. Asta este diferenţa esenţială! Acum ei toţi vor să fie eroi, vor să fie eroi pentru Chişinău şi pentru Moldova, dar unde au fost ei când au fost la guvernare? Ce au făcut ei bine pentru Chişinău? Din 2007 nici un Guvern pe care l-a avut Republuica Moldova nu a dat nici un leu pentru Chişinău, nu le-a păsat sub nici o formă de capitala Republicii Moldova. Acesta este sloganul care îi uneşte pe ei: “nici un leu pentru Chişinău”, şi asta să-şi spună ei şi să scrie pe toate panourile, şi socialiştii, şi comuniştii, şi guvernul minoritar, şi toţi ceilalţi care au mai rămas. De 25 de ani, toţi care ne-au condus nu făcut altceva decât să ne fure, pe ei îi uneşte complicitatea şi fărădelegea la hoţie. La delapidări de fonduri şi la privatizări frauduloase. Ei nu au dreptul nici moral şi nici juridic să pretindă pentru Chişinău şi nici pentru Moldova. Ei spun astăzi că este rău din cauza gropilor care le avem în asfalt sau că este rău din cauza anumitor lucruri care nu au fost finalizate încă, dar, de fapt, nu este rău din cauza unei gropi în asfalt, ci este rău din cauza cuţitului înfipt în inima şi în spatele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova care a fost şi este furat în toţi aceşti ani.

Este o vorbă şi în limba engleză, dar şi în limba română: “O dată preşedinte, toată viaţa preşedinte.” La noi, singura aplicare care ar putea fi tradusă în limba română corespondentă ar fi următoarea: O dată hoţ, toată viaţa hoţ! Şi asta, din păcate, este caracteristic lor, celor care ne fură de 25 de ani. Ei spun că iubesc Moldova? Lucrurile trebuie corectate, ei spun că iubesc să fure Moldova şi ei demult au vândut şi Chişinăul şi Moldova.

Lucururile sunt de fapt simple: atât cei care astăzi reprezintă guvernare minoritară, cât şi cei care ieri au fost comunişti, iar astăzi socialişti, vor să fure mai departe cum au furat şi să nu facă puşcărie, asta pe ei toţi îi uneşte de 25 de ani încoace. Unii s-au unit ca să facă acest govern minoritar, mă refer la PD, PLDM şi PCRM, iar alţii s-au ascuns sub fusta lui Putin, acolo căutând protecţie. Partidul Liberal nu este nici cu unii, nici cu alţii, Partidul liberal este cu oamenii, alături de oameni, cu suflet pentru oameni! Am ridicat Chişinăul, l-am pus pe drumul cel bun, i-am dat direcţia corectă, vrem să mergem mai departe pentru a duce drumul până la capăt, pentru a face dreptate pentru Moldova, pentru a aduce prosperitate pentru Chişinău. Vă îndemn să adunăm oastea cea mare pentru a duce schimbarea până la capăt pentru Moldova şi pentru Chişinău, pentru ceea ce a luptat şi Ştefan cel Mare acum 500 de ani. Într-un ceas bun, cu Doamne ajută, ÎNAINTE!

Despre succesul pe parcursul celor două mandate ale primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a vorbit şi Victor Morgoci, candidat PL la funcţia primar al or. Durleşti:

Ziua de 14 iunie nu este doar zi de scrutin electoral, 14 iunie este o zi decisiva pentru întregul proces democratic din Republica Moldova! Oricât n-ar încerca unii să ascundă, anume în 2007, după o perioadă de stagnare de 8 ani, o dată cu investirea în funcţie a lui Dorin Chirtoacă ca primar al mun. Chişinău a început să dea roade lupta pentru democraţie în Chişinău! Noi, astăzi, triumfător, putem afirma că perioada 2007–2015, perioada celor două mandate ale lui Dorin Chirtoacă, a transformat mun. Chişinău într-o capitală cu vădite aspiraţii europene. Sunt sigur că împotriva noastră vor lupta toţi actorii politici, cei de stânga şi cei care se declară aprigi proeuropeni, vor lupta împotriva noastră pentru că spunem lucrurilor pe nume, spunem adevărul şi luptăm pentru dreptate. Am deplina convingere că pe data de 14 iunie raţiunea va prevala, iar victoria PL, victoria lui Dorin Chirtoacă, victoria candidaţilor PL va deveni victoria tututor cetăţenilor Republicii Moldova. Putem avea succes într-o singură formulă: Victor Morgoci, Primar al or. Durleşti şi Dorin Chirtoacă, Primar al mun. Chişinău!

Un discurs de susţinere a PL-ului şi echipei Partidului Liberal a avut şi Vitalie Şalari, primarul com. Băcioi, candidat PL la funcţia de Primar al com. Băcioi:

Astăzi, ca niciodată, societatea este tulburată de duşmanii noştri, falşii proeuropeni, oligarhi, comunişti readuşi la putere de cei care au mizat pe sloganul “Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, de toţi cei care luptă împotriva libertăţii noastre, împotriva Partidului Liberal, pentru că le suntem incomozi. Noi avem capacitatea, şi am demonstrat-o în repetate rânduri, să opunem rezistenţă celor care ne-au trădat şi furat, prin promovarea unei generaţii de politicieni devotaţi, cu o cultură europeană autentică, capabilă să formuleze concepte realiste pentru depăşirea crizei. Problemele cetăţenilor şi ale republicii pot fi rezolvate doar de noi, de Partidul Liberal. Pentru că noi, şi nu alţii, ne-am asumat schimbarea! Pentru că noi nu suntem falşi, noi cu adevărat luptăm şi muncim pentru oameni! Victorie PL!

În faţa mulţimii adunate la monumentul lui Ştefan cel Mare a vorbit şi primarul localităţii Mereni, Anenii Noi, candidat PL la aceeaşi funcţie, Eugen Sălcuţan:

În condiţii deloc uşoare şi conturate de un obscen comportament din partea rivalilor politici, am reuşit, şi chiar am fost şi suntem unii dintre cei mai buni! Toate acestea au avut să fie datorită caracterului stabil şi hotărât al Partidului Liberal, precum şi conducerii acestuia care au asigurat stabilitatea şi calitatea echipei Partidului Liberal, în pofida tuturor tentativelor de a-l distruge şi amesteca cu mizeria pe care unii o au ca stil de guvernare, fiindu-le improprie maniera de guvernare a Partidului Liberal — transparentă, eficientă şi pentru popor.

Timpul, şi nu promisiunile, a demonstrat că echipa Partidului Liberal este parte a unei clase politice de care Republica Moldova are nevoie pentru a prospera şi a se salva de “mendrele” oligarhice care s-au înrădăcinat adânc în societatea noastră, pe alocuri credulă în vorbe şi promisiuni.

EI AU ADUS REPUBLICA MOLDOVA ACOLO UNDE ESTE, NOI TREBUIE SĂ O DUCEM ACOLO UNDE I SE CUVINE SĂ FIE!

Despre priorităţile PL în campania electorală şi despre activitatea Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal a vorbit Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal:

Ne aflăm în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, monument sfânt pentru noi, şi în preajma unui loc sacru, Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde tinerii în 2009 s-au adunat plini de dârzenie şi curaj şi şi-au dorit ca dreptatea să triumfe. Din păcate, între timp, cei care le-au promis dreptate, i-au trădat. Numai PL nu v-a trădat niciodată, partidul care a luptat şi în opoziţie, şi la guvernare, şi cel care va lupta în aşa fel, încât cei care ne-au furat şi trădat să răspundă în faţa legii! Noi suntem oamenii cu suflet care vom face dreptate pentru cetăţeni!

Pe lângă cei prezenţi la eveniment, un discurs a rostit şi Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Deputat în Parlament:

Aceste alegeri sunt şi mai importante decât alegerile din noiembrie 2014, pentru că municipiul Chişinău, oraşul Chişinău, capitala Republicii Moldova este ultima redută, este ultima cetate a dreptăţii, cetate europeană pe care Primarul General, Dorin Chirtoacă, a ştiut 8 ani de zile să o îndrumeze pe calea cea dreaptă, pentru că el are şi va avea stimă şi dragoste faţă de cetăţeni.

În aceste momente extrem de importante, le mulţumesc tuturor doamnelor care au curajul şi dorinţa să candideze la funcţia de consilier sau primar. Sloganul care ne reprezintă în aceasta campanie pentru alegerile locale generale “NE-AU FURAT, NE-AU TRĂDAT, E TIMPUL SĂ FACEM DREPTATE” se pliază foarte bine pe caracterul curajos al femeilor românce şi liberale din Republica Moldova! Vă îndemn, dragi femei, să munciţi aşa cum ştiţi să o faceţi acasă, aşa cum ştiţi să vă iubiţi copii, aşa cum ştiţi să vă iubiţi nepoţii!

Veronica Herţa, Vicepreşedintă PL, Preşedinta OT PL Buiucani, candidat PL la funcţia de consilier în CMC, a enunţat în discursul său:

Alegerile din 14 iunie curent, pentru Chişinău nu reprezintă doar alegerea Primarului şi a Consiliului Municipal, ci este un moment de cotitură, în care chişinăuienii şi alegătorii din suburbiile capitalei vor da un răspuns clar ce-şi doresc pe viitor şi cui încredinţează cursul de mai departe al capitalei şi al R. Moldova. PL a demonstrat, nu o singură dată, că-i pasă de oameni, prin fapte concrete. La baza societăţilor democratice stau descentralizarea şi autonomia locală, iar PLeste partidul care a susţinut şi susţine în continuare procesul de descentralizare a autorităţilor publice locale, prin modificarea Legii cu privire la finanţele publice locale şi neplafonarea taxelor locale, încât fiecare localitate în parte să aibă posibilitatea de a se dezvolta şi creşte indeferent de culoarea de la centru sau de la raion.

Partidul Liberal este alternativa! Noi am demonstrat că în condiţii complicate am reuşit oricum să facem ceea ce nimeni nu a reuşit!

PL este echipa oamenilor corecţi, cinstiţi şi energici, care toate lucrurile le fac CU SUFLET PENTRU OAMENI!

Alocuţiuni au mai avut: Ştefan Vlas, primar în al 3-lea mandat al com. Sărata Galbenă, Hânceşti, Preşedintele OT PL Hânceşti; Daniela Buga Vacarciuc, istoric, directorul Liceului Vasile Alecsandri, Chişinău; Roman Boţan, viceprimar al or. Orhei, candidat PL la funcţia de primar al or. Orhei; Vladimir Cernat, deputat PL, Preşedintele OT PL Ialoveni şi Liliana Babără, candidat PL la funcţia de primar al or. Soroca.

Lansarea în campania electorală a alegerilor locale din 14 iunie 2015 a culminat cu un discurs rostit de preşedintele Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu:

Astăzi este o zi importantă pentru noi, dar şi pentru viitorul Republicii. Partidul Liberal se lansează oficial în Campania electorală pentru alegerile generale locale din 14 iunie 2015 şi continuă să lupte pentru a aduce dreptate cetăţenilor şi satelor noastre.

Trăim vremuri grele! Noi vă cunoaştem toate problemele şi necazurile, ştim că vă este greu şi că vă gândiţi ce să puneţi mâine pe masă copiilor, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că aţi votat nu aşa cum trebuie şi astăzi suntem furaţi şi trădaţi, inclusiv de cei cărora le-aţi încredinţat puterea.

Ne-au jefuit turcii, tătarii, mongolii, ruşii, dar cum ne-au jefuit ai noştri, n-a făcut-o nimeni în istoria omenirii. Timp de peste 20 de ani aproape toţi care au fost la putere s-au gândit la miliarde, nu la viaţa Dumneavoastră.

Pensiile şi salariile sunt mici pentru că v-au furat averea DVS. Din acel milliard, dacă ar fi fost folosit în interesul cetăţenilor, ar fi fost plătite pensiile pentru 2 ani înainte!

Avem drumuri proaste pentru că ei v-au furat! Cu banii furaţi ar fi fost reconstruite jumătate din toate drumurile republicii!

Aveţi îndemnizaţii mici la copii pentru că ei v-au furat! Au furat banii copiilor voştri!

Avem Guvernanţi care nu se mai satură, ei sunt gata sa fure şi triliarde. Lucrurile nu mai pot continua în acest hal fără de hal! Hoţii şi trădătorii trebuie să fie traşi la răspundere.

Puterea suverană sunteţi Dumneavoastră şi e timpul să facem dreptate!

Astăzi le aparţine tot şi totul, în afară de capitală - cetatea libertăţii, speranţa cursului european. Datoria noastră este sa apărăm această cetate. Sa nu-i lăsăm s-o ia şi apoi s-o fure sau sa o pună în palmă lui Putin, aşa cum au făcut cu Republica Moldova! Chişinăul este un punct geostrategic, iar viitorul republicii şi şansa unui viitor European depinde de cine va fi primar al capitalei. Adevărata schimbare în republică şi în capitală o vor aduce doar liberalii, oameni oneşti, corecţi, oameni care muncesc în folosul cetăţenilor şi nu se bat pentru funcţii şi bani, iar aceşti oameni reprezintă echipa Partidului Liberal!

Ne-au furat, ne-au trădat, e timpul să facem DREPTATE!

Votaţi PRIMARII si CONSILIERII PARTIDULUI LIBERAL!

Cu acest slogan dau start CARAVANEI DREPTĂŢII! Maşini care vor merge în fiecare localitate din republică, unde vom spune oamenilor adevărul!

Să triumfe DREPTATEA! VICTORIE PL! Votaţi primarii şi consilierii liberali pentru un viitor European! Votaţi PRIMARUL Liberal pentru o capitală liberă şi europeană! Votaţi oamenii cinstiţi şi corecţi! Votaţi PARTIDUL LIBERAL! Votaţi pentru binele DVS şi pentru viitorul european!

Cu aceste cuvinte, Preşedintele Liberalilor a dat start CARAVANEI DREPTĂŢII! În jur de 400 de maşini cu drapelul Republicii Moldova, al Partidul Liberal şi al Uniunii Europene au pornit spre toate localităţile din republică să ducă mesajul Partidului Liberal pentru a mobiliza oamenii să ajute echipa PL să facă DREPTATE.

pl.md