Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPL

Miting PL: Prin vot menţinem cursul european, întoarcem miliardul şi facem dreptate!

|versiune pentru tipar| PL, 7 iunie 2015 | 

Partidul liberal a organizat astăzi, 7 iunie 2015, un miting de mobilizare la vot cu genericul: “Prin vot menţinem cursul european, întoarcem miliardul şi facem dreptate!”.

La eveniment a participat conducerea Partidului Liberal, în frunte preşedintele PL, Mihai Ghimpu, Prim-vicepreşedinţii PL — Dorin Chirtoacă şi Corina Fusu, Vicepreşedinţii PL, Deputaţii Fracţiunii PL în Parlament, Liderii OFL şi TL, candidaţii PL la funcţia de consilier în CMC, oameni de cultură ca: Eugen Doga, Ioana Căpraru, Maria Iliuţ, oameni de ştiinţă ca: istoricii Veaceslav Stăvilă şi Mariana Ţăranu, scriitorii Nicolae Dabija şi Vladimir Beşleagă, dar şi alţii, precum şi membri şi susţinători PL.

Prim-vicepreşedinta PL, Preşedinta Organizaţiei de Femei Liberale şi deputat în parlament, Corina Fusu, a fost cea care a deschis evenimentul, fiind şi moderatoare a evenimentului împreună cu Valeriu Munteanu. Dânsa a menţionat următoarele.

“Stimaţi cetăţeni, vă mulţumim din suflet pentru faptul că în această duminică suntem împreună cu DVS, suntem împreună cu Partidul Liberal!

La 14 iunie vom alege viitorul copiilor noştri, vom alege viitorul Republicii Moldova şi menţinerea cursului european pentru cetăţenii noştri, pentru copii noştri, pentru noi toţi. După 24 de ani de tranziţie, şovăieli şi trădări, a sosit momentul decisiv, este ultima şansă când putem recupera efortul celor care s-au jertfit în numele dreptăţii şi adevărului. Iată de ce este atât de importantă prezenţa la vot! Trebuie să decidem în aşa fel încât să nu ne pomenim a câta oară jefuiţi, trădaţi şi umiliţi. Să nu admitem că energia şi revolta populară să fie direcţionată pe piste greşite de lideri profitori!”

La rândul său, vicepreşedintele PL, deputat al fracţiunii liberale, Valeriu Muntean, a susţinut cele spus de colega sa şi a mai precizat:

“În aceste clipe de grea cumpănă ne adresăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova! Monstruoasa coaliţie, politicienii de la guvernare au dus Republica Moldova pe marginea prăpastiei, ei nu doar au pus în pericol cursul european, ci şi viitorul cetăţenilor republicii. 80% din cetăţenii RM abia îşi acoperă cheltuielile traiului zilnic, în timp ce ei fura miliarde.

După alegeri, criza economică ar putea exploda din cauza miliardului furat şi lipsa finanţării de către partenerii europeni. Partidele de la guvernare, PLDM, PD şi PCRM sunt pe cale să compromită şansa istorică a RM de a se întoarce în familia UE şi să o direcţioneze spre Uniunea Vamală. Motivele sunt ştiute — corupţia sălbatică şi refuzul guvernanţilor de a face reforme! Ei vor să păstreze monopolurile din economie care jefuiesc populaţia.

Ei încearcă disperaţi să facă orice pentru a scăpa, fac propagandă la TV, încălcând normele audiovizuale, pun botniţă presei prin legi, s-au aliat cu comuniştii pentru a scăpa de judecată dreaptă. S-au asociat cu agenţii Moscovei în Parlament şi adopta legi care ne subjugă.

Republica Moldova a rămas singură şi nesusţinută, pentru că Monstruasa Coaliţie a sfidat legile. Iată acum, în această piaţă, să-i declaram şi noi indezirabili pe guvernanţii noştri. Jaful criminal din sistemul bancar a distrus economia Republicii Moldova, o asemenea ticăloşenie este de neînchipuit într-o ţară care se vrea europeană, acum suma va trebui să fie plătită de fiecare cetăţean al RM.

Adevăraţii vinovaţi, în loc să stea la puşcărie, se plimbă cu maşini de lux şi avioane private şi ne râd în nas! Cât vom mai răbda? E timpul să facem dreptate!”

Un cuvânt de spus a avut şi Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal:

“Alegerile care se apropie sunt importante nu numai pentru faptul că vom alege primarii şi consilierii, vom alege administraţia locală, sunt importante şi pentru faptul că Republica Moldova va decide încotro se îndreaptă? Spre est sau spre vest? Într-o Uniune Vamală inexistentă, un haos produs de Putin şi aici promovat de Dodon şi gaşca lui, sau ne vom îndrepta cu paşi concreţi spre Uniunea Europeană, cu reforme adevărate, cu bunăstare şi dreptate! Pentru asta luptăm, acesta este mesajul nostru, mesajul faptelor concrete, a oamenilor cu suflet şi a oamenilor dedicaţi cauzei!

Noi avem fapte concrete, nu am deraiat, nu am trădat, nu am negociat cu hoţii, bandiţii, trădătorii, comuniştii şi alţii care s-au rebotezat socialişti între timp! Am mers înainte având cauza naţională în gând şi în inimă! Prin vot este cel mai pur protest al nostru! Prin vot să le dăm un şut tuturor celor care se cred azi mari şefi!

PL reprezintă coloana vertebrală a politicii din RM! Fără PL la guvernare, RM deraiază şi economic, şi politic, şi moral! La 14 iunie trebuie să avem un vot decisiv! Partidul Liberal să poată face dreptate, iar hoţii, bandiţii, bolşevicii să stea la puşcărie!”

Totodată, istoricul Mariana Ţăranu, autoarea cărţii “Scrisori către Stalin”, i-a îndemnat pe cei prezenţi să-l voteze pe Dorin Chirtoacă:

“Încă o dată conştientizaţi necesitatea susţinerii partidelor corecte! Data de 14 iunie este o dată hotărâtoare, de aceea vă invităm să nu fiţi indiferenţi şi să mai dăm o dată o şansă democraţiei Republicii Moldova! Votăm Partidul Liberal! Votăm Dorin Chirtoacă!”

Pe aceeaşi scenă din PMAN, cu un discurs în faţa celor prezenţi a venit şi scriitorul Vladimir Beşleagă:

“În acest loc sacru, PMAN, se spun marele adevăruri, pentru alte lucruri nu ai ce urca pe această scenă şi nu ai ce vorbi!

În perioada aceasta a democratizării societăţii noastre, pe de o parte, pe de altă parte, a globalizării, se produc lucruri teribile de care noi nu ne dăm seama.

Satele noastre se distrug, satele noastre se dărâmă, oraşele cresc, oraşele se construiesc. Dacă dispar satele noastre, dispar şi rădăcinile noastre.

Au loc alegeri generale locale, se aleg primarii satelor, oraşelor şi primarul municipiului Chişinău. Dvs aţi observat că singurul oraş din RM care are o faţă naţională este Chişinăul.

Iată acum dau năvală candidaţii la primărie, să pună mâna pe centrele viabile ale RM. Ceea ce se întâmplă la Chişinău şi cine va fi ales primar general, cine va fi ales în consiliul municipal, decide problema întregii republici!

Momentul acesta din 14 iunie va decide toate celelalte momente care vor veni!

Dorin Chirtoacă a pus capăt putorii din Chişinău, a făcut străzi, parcuri! El merită să fie ales, alături de partidul pe care îl reprezintă!”

Cu un cuvânt de mulţumire pe scena din PMAN a ieşit şi candidatul Partidului liberal la cel de al treilea mandat la funcţie de primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă:

“Astăzi este o zi în care ne mobilizăm la vot pentru duminica viitoare pentru ca în Chişinău să câştige democraţia! Pentru că la Chişinău să câştige lumea! Iar la următoarele parlamentare să putem face dreptate şi să-i tragem la răspundere pe cei care au furat miliardul!

Astăzi avem o situaţie când Partidul Liberal a depus declaraţie pentru desfăşurarea acestei acţiuni în 2012! Nu poate fi invocat faptul că noi am venit peste altcineva, altcineva a venit peste noi! Cine sunt dumnealor? Ei în 2005 i-au dat afară pe cei de la Antena C şi EuroTV, ei s-au pus împotriva la EuroTV cu Roşca, ei sunt cei care au votat cu comuniştii! Ei v-au trădat odată interesele!

Luptătorii pentru dreptate şi adevăr nu vor ceda niciodată!

Oameni buni, când 2 se ceartă, câştigă al treilea! Astăzi nu se pune problema să fie câştigată primăria Chişinău de cei care au furat miliardul, astăzi se pune problema că primăria Chişinău şi a localităţilor să ajungă pe mâna socialiştilor, pe mâna lui Putin! Asta vrem? Noi, PL, am păstrat direcţia corectă zeci de ani, pentru că noi nu acceptăm ca municipiul Chişinău, ca Republica Moldova, să ajungă pe mâna hoţilor sau a străinilor!

Noi vom câştiga aceste alegeri locale şi vom arăta că Chişinăul merge înainte! Chişinăul merge înainte pe o cale corectă şi europeană! Prin fapte concrete, nu doar vorbe!

Noi venim cu realizări de 1 miliard de euro investit în Chişinău, nu furat de către cei din spatele scenei!

Noi avem voinţa ca RM să revină în spaţiul european, voinţa ca RM să devină un stat înfloritor, o societate dezvoltată, familii cu copii crescuţi acasă, locuri de muncă pentru tineri în localităţi, şi noi cu toţii să fim în cadrul UE, acolo unde vom avea o viaţă mai bună!

Cei care sunt astăzi aici revoltaţi sunt de fapt alegătorii PLDM, PD care au votat la alegerile parlamentare, au văzut că au greşit şi acum le pare rău, dar, vezi Doamne, iarăşi PL şi Dorin Chittoacă este vinovat. Noi ne merităm soarta, îi votăm pe cei care ne fură! Să ne gândim pe cine votăm, cum votăm, aşa încât să fie păstrate interesele alegătorilor.

Din trădător nu mai faci om corect!”

Prezent la eveniment, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a venit cu un cuvânt spus tare, un cuvânt calculat, în faţa tuturor membrilor şi simpatizanţilor PL, prezenţi la manifestaţie.

“Noi avem o cauză! Iar cauza noastră este dreaptă, integrarea europeană şi integrarea naţională!

Lupta noastră este una dreaptă! Toţi vrem să dăm jos guvernarea coruptă! Dar cineva urmăreşte să dea jos această guvernare coruptă şi să aducă guvernarea lui Putin!

Păcat că unii oameni săraci şi dezamăgiţi au trecut de partea hoţilor. Actuala guvernare îşi pregăteşte terenul în caz că pierde puterea, pentru că s-a compromis. Ei vor să înăbuşească acest partid, că acest partid are politica proprie şi nu e condus nici de Moscova, nici de hoţi, nici de oligarhi.

Ei umblă acum cu speculaţii că vor face alianţă cu PL după alegeri. Noi le răspundem: miliardul înapoi şi apoi alianţă!

Legea va funcţiona doar când la guvernare vor fi oameni cinstiţi, aşa cum sunt liberalii!

Hoţul strigă: «vine hoţul!» Iată cum este la ei! Am mers pe muchie de cuţit împotriva comuniştilor, voi merge înainte pentru cauza neamului, aşa cum nimeni nu i-a oprit pe fraţii mei. Nu voi permite să fie călcaţi în picioare, să fie folosiţi oamenii săraci, care n-au nici o vină! Armata noastră liberală este în toată ţara! Înainte spre victorie! Înainte Chirtoacă primar de Chişinău! Schimbarea până la capăt!«

Acelaşi lucru l-a susţinut şi maestrul Eugen Doga, care a fost prezent la eveniment:

»Veniţi şi votaţi pentru adevăr! Ce căutăm nod în popură? Avem o singură mama, o singură ţară! Haideţi să ne unim! Noi vrem integrare în Europa, să începem aceasta integrare de la noi de acasă, susţinând primarii şi consilierii PL!«

La mesajul maestrului Doga, s-a alăturat şi scriitorul Nicolae Dabija:

»La alegerile din 14 iunie trebuie să fim împreună, numai aşa vom câştiga! De primăria Chisinăului depinde viitorul nostru, dacă pierdem primăria, pierdem republica! Hoţii la puşcărie, Chirtoacă la primărie!

Niciodată în istoria Chişinăului nu au fost mai mulţi candidaţi la funcţia de primar, toţi cei care vor să-şi rezolve problemele personale, candidează la funcţia de primar.

Republica Moldova deţine recorduri triste, la noi euro se fura cu miliardele, lucru unic în lume, şi asta în ţara cea mai săracă din Europa. Şi nu suntem doar ţara cea mai săracă, ci şi cea mai coruptă.

Republica noastră este săracă pentru că la guvernare au ajuns hoţi, iar hoţii ştiu să fure fără să încalce legea!

Numai cu oameni oneşti ne vom duce în Europa, aşa cum este Dorin Chirtoacă!

În Europa cu Dorin Chirtoacă! În Europa cu Dvs! Trăiască Libertatea!”

Pe lângă cei care au venit cu un mesaj şi un cuvânt de bine, pe scenă au interpretat cântece patriotice: ansamblul “Plăieşii”, Ioana Căpraru, Maria Iliuţ, Valeria Paşa, Felicia Dunaf, Diana Brescan, Viorel Burlacu ş.a.

Partidului Liberal a adus în Piaţa Marii Adunări Naţionale 10 autobuze, fiecare dintre ele având pe partea din faţă afişe pe care scria “1 miliard de lei”, care simbolizează o parte din cele 20 de camioane cu lei, care, după calculele lui Dorin Chirtoacă, ar fi constituit miliardul furat. Pe partea laterală a primului şi ultimului autobuz erau afişe mari cu mesajul “20 miliarde de lei (1 miliard de euro)”. Acţiunea a fost făcută pentru a demonstra oamenilor cât de mult înseamnă miliardul de euro furat.

pl.md