Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPL

Conducerea PL a susţinut o conferinţă de presă privind rezultatele turului al doilea al alegerilor generale locale

|versiune pentru tipar| PL, 29 iunie 2015 | 

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele PL, primarul general ales al mun. Chişinău, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă PL, Valeriu Munteanu şi Veaceslav Untilă, vicepreşedinţi PL, şi Ion Apostol, secretar general al PL, au susţinut astăzi, 29 iunie, o conferinţă de presă privind rezultatele turului al doilea al alegerilor generale locale.

În cadrul conferinţei de presă, liderii PL au mulţumit tuturor cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot, dar şi celor care au avut încredere în candidaţii Partidului Liberal şi i-au susţinut, votându-i.

“În aceste alegeri locale avem victorie, în afară de mun. Chişinău, în două centre raionale - Criuleni şi Nisporeni. Este un pas important pentru noi, fiind pentru prima dată când PL obţine astfel de rezultate. La nivel raional avem 92 consilieri. Cei mai mulţi sunt în Chişinău, 17 la număr, iar împreună cu celelalte partide proeuropene vom forma o majoritate democratică pentru ca primarul să aibă un sprijin puternic şi lucrurile să se dezvolte mult mai repede, pentru că din cauza CMC în celelalte mandate au fost blocate multe proiecte utile municipiului Chişinău.” — a subliniat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a vorbit şi despre comportamentul neadecvat şi agresiv a unor reprezentanţi ai partidelor democratice şi a subliniat că democraţia presupune să convingi cetăţenii prin argumente, fapte şi să le demonstrezi că eşti mai bun, dar nu prin corupere, agresiuni, minciuni şi populisme: “Regretăm faptul că unii oameni şi unele partide politice nu percep democraţia aşa cum trebuie. Atunci când se purcede la aducerea sutelor de oameni la vor şi a le face reşedinţă, aceasta nu este democraţie, din această cauză în unele localităţi au fost conflicte de pumn. Democraţia nu se dezvoltă folosind toate metodele, este o singura metodă de bază — convingerea alegătorilor că eşti mai bun, şi asta trebuie să funcţioneze la noi.”

Mihai Ghimpu a adus şi un mesaj de mulţumire cetăţenilor care au ieşit la urnele de vot şi şi-au exprimat opţiunea, în special celor care au ales candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă — “Mulţumesc cetăţenilor care au ieşit la vot, în special celor care au votat pentru candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Aceasta este victoria voastră, dragi cetăţeni. Acest vot a încurajat nu doar cetăţenii care sprijină cursul european, partidul liberal, pe Dorin Chirtoacă, ci şi partenerii europeni care ne susţin calea spre integrare europeană! Noi am confirmat o dată în plus ce viitor ne dorim!”

Dorin Chirtoacă, Primarul general ales al mun. Chişinău, a subliniat următoarele:

“Vă salut şi cu adevărat astăzi doresc să îmi exprim bucuria în legătura cu ceea ce am reuşit pe 28 iunie, ieri.

Stimaţi locuitori ai mun. Chişinău, mă mândresc cu voi, şi ţara nu vă va uita! Pentru că votul de ieri nu a fost doar un vot pentru primar general, ci a fost un vot hotărât pentru continuarea parcursului european, lucru pe care l-aţi demonstrat. Parcursul european este relansat de ieri, şi noi toţi acum trebuie sa punem umărul pentru ca acest proces să aibă loc complet, definitiv, ireversibil şi R. Moldova să devina stat membru cu drepturi depline al UE, aceasta este unica noastră şansă de a trăi bine.

28 iun 1940 a fost o zi neagră în istoria noastră!

Iată că 28 iunie 2015 a fost o zi albă în istoria noastră, pentru că din aceasta zi va începe şi procesul de unificare naţionala. Pana atunci avem de implementat proiecte concrete, şi cu siguranţă ceea ce vom face în următorii 4 ani va da şi mai multă încredere locuitorilor Chişinăului şi republicii.

Vreau să mulţumesc tuturor locuitorilor mun. Chişinău care au participat la vot, indiferent cu cine au votat, pentru că doar aşa putem şti ce avem de făcut.

Vreau să mulţumesc celor care au votat pentru noi şi ne-au susţinut! Votul DVS a fost hotărâtor şi clar, diferenţa arată limpede că voinţa cetăţenilor a fost auzită!

Vreau să mulţumesc tuturor colegilor din partid, susţinătorilor, celor care au mers zi şi noapte să convingă locuitorii mun. Chişinău să iasă la vot şi ne aleagă. Munca DVS a dat roade, acesta este un mandat câştigat, nu trecut ca prin urechile acului, ci câştigat! Am avut un vot conştient de susţinere pe baza rezultatelor concrete din ultimii 8 ani şi proiectelor concrete pentru viitor.

A fost o campanie mult mai intensă decât cele de până acum. Forţa Partidului Liberal s-a consolidat, am devenit mai puternici şi vom continua să creştem.

Le mulţumesc contracandidaţilor din primul tur care ne-au susţinut! Uniţi, vom câştiga şi toate celelalte batalii şi vom continua cursul european al capitalei şi republicii.

Într-un ceas bun şi înainte! Mulţumesc lui D-zeu pentru că a făcut dreptate pe 28 iunie!”

Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă PL, a subliniat că victoria lui Dorin Chirtoacă este o dovadă în plus că cetăţenii îşi doresc un trai liber şi un viitor european. Dânsa a adus mulţumiri colegilor ALDE, Fundaţiei Friedrich Naumann ş.a. pentru sprijin, sfaturi, încurajări şi susţinere.

Deputatul Veaceslav Untilă s-a referit la unele lacune ale codului electoral, menţionând şi despre incidentele din com. Băcioi.

“Chiar în seara zilei de ieri au fost făcute declaraţii speculative precum că PL a fraudat alegerile, declaraţii făcute de contracandidaţii noştri care au pierdut alegerile.

Diferenţa de 22 mii oameni este enormă! Este imposibil să fraudezi 22 mii de voturi! Alegerea a fost liberă, opţiunea a fost conştientă pentru fiecare locuitor al mun. Chişinău, iar rezultatul este unul conştient pentru toata lumea. Respingem orice declaraţii de acest fel şi chemăm contracandidaţii să se resemneze cu înfrângerea şi să nu fie supăraţi pe locuitorii mun. Chişinău.

Noi, Partidul Liberal, apreciem ca legislaţia electorala a devenit mai buna decât a fost în 2007, 2011, însă, cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit, iar noi, Deputaţii PL, ne asumăm să facem acest lucru.” — a declarat Valeriu Munteanu.

Secretarul general al PL, Ion Apostol, a menţionat că această campanie electorală a demonstrat capacitatea Partidului Liberal de a se mobiliza, iar acolo unde este un candidat puternic, este şi echipa puternică! Rezultatele vorbesc de la sine, a mai spus Ion Apostol.

La sfârşitul conferinţei de presă, după ce liderii PL au răspuns la întrebările jurnaliştilor, Primarul general ales al Chişinăului a fost felicitat de câţiva tineri interpreţi, dar şi de Spiridon Vangheli, care i-a adus şi un mesaj de felicitare.

pl.md